VIDEO: Famóznymi zákrokmi ťahá amatérov na majstrovstvá Európy. A klub za postupom

Tomáš Pipíška.
Tomáš Pipíška. (Autor: archív - TP)
Ivan Mriška|1. dec 2022 o 13:12

V Nemecku bol vyhlásený za najlepšieho futbalistu roka.

Výborne organizuje hru, predvádza parádne zákroky. TOMÁŠ PIPÍŠKA (31) je výraznou oporou OFK Baník Lehota pod Vtáčnikom – jesenného lídra Majstrovstiev regiónu západ.

Klub z hornej Nitry inkasoval len jedenásť gólov, rovnako ako druhé Gabčíkovo.

Pipíška zahviezdil aj na nedávnom turnaji regionálnych výberov, kde chytil rozhodujúcu penaltu a Západoslovenskému futbalovému zväzu zabezpečil účasť v kvalifikácii na majstrovstvá Európy amatérov.

Chytená penalta, víťazstvo ZsFZ. Ako vnímate úspech na turnaji v Tatranskej Lomnici? Zaujímavosťou je, že finále sa hralo na snehu.

Je to veľký úspech. Na turnaji sa zišli výbery štyroch zväzov z celého Slovenska.

V prvom zápase sme si zmerali sily s východom, ktorý sme zdolali 2:1. Na druhý deň sme odohrali finále proti Bratislavskému futbalovému zväzu, s ktorým sme po polčase prehrávali 0:2. Za šesť minút sa nám však podarilo vyrovnať a po remíze 2:2 nasledovali pokutové kopy.

Bola to už lotéria. Penalty sú o šťastí a my sme toho šťastia mali o kúsok viac. Z prvých troch sérií sme sa pomýlili jedenkrát a súper premenil dovtedy všetky pokusy.

Prišla štvrtá séria, kde sme premenili a súper prekopol bránu. Bola pred nami posledná piata séria. Loptu si zobral spoluhráč z Lehoty pod Vtáčnikom Matúš Matuškovič, premenil a vedel som, že ak poslednú chytím, sme víťazi.

Na videu je vidieť, že som po lopte išiel o čosi skôr, no našťastie hráč hostí to kopol presne tam, kde som sa hádzal. Penaltu som chytil a všetkým nám padol kameň zo srdca. Nastala obrovská radosť. Týmto víťazstvom sme si zabezpečili vstupenku na budúcoročnú kvalifikáciu na majstrovstvá Európy amatérskych futbalistov.

Chcel by som sa touto cestou poďakovať všetkým trénerom, ktorí sa pričinili o to, že môžem byť vo výbere a reprezentovať Západoslovenský futbalový zväz.

Naposledy sa výber západu na finálový turnaj neprebojoval. Aké sú vaše ambície teraz?

Tie najvyššie. Kde sa kvalifikácia bude hrať zatiaľ nie je známe. Ani, koho dostaneme v skupine. Nech je to však ktokoľvek, pobijeme sa o čo najlepší výsledok.

Na poslednej kvalifikácii, ktorú sme odohrali tento rok v lotyšskej Rige, nás delila jedna výhra od postupu na ME. Prehrali sme s majstrami Európy s Poľskom 2:4 a skončili sme na konečnom druhom mieste.

Verím, že kvalifikácia, ktorá nás čaká teraz, bude úspešnejšia a spravíme všetko preto, aby sa výber ZsFZ dostal na majstrovstvá Európy amatérskych futbalistov.

So zahraničným futbalom máte skúsenosti. V roku 2014 ste odišli do Nemecka, kde ste strávili päť sezón. Kde presne ste chytali?

Celé pôsobenie som strávil v jednom klube Bremervörder SC, ktorý hral krajskú súťaž. Hneď v prvej sezóne sa nám podarilo postúpiť o ligu vyššie, kde sme ešte nasledujúci rok zostali a v tej ďalšej sme vypadli znova tam, odkiaľ sme prišli.

Bola to síce až šiesta liga v poradí, no kvalitatívne by som ju prirovnal k našej štvrtej, v ktorej momentálne pôsobím.

Zažil som tam krásne chvíle s výbornou partiou. Najkrajšiu spomienku v zahraničí mám na rok 2017, kedy som bol vyhlásený za futbalistu roka. Je to jeden z najväčších zážitkov v živote.

S trofejou v Nemecku.
S trofejou v Nemecku. (Autor: archív - TP)

Prečo ste sa vrátili na Slovensko?

Rok dopredu sme si to s manželkou naplánovali. Že prídeme domov a budeme žiť tam, kde sme vyrastali. Po príchode z Nemecka som sa dohodol s piatoligovou Kaniankou, kde som zotrval pol sezóny. Od zimy 2019 doteraz pôsobím v Lehote pod Vtáčnikom.

Po jesennej časti ste v Majstrovstvách regiónu západ na prvom mieste.

S Lehotou zažívam tak isto veľmi pekné futbalové chvíle. V podstate každú jednu sezónu sa bijeme o špicu tabuľky. Prvý rok po mojom príchode sme skončili na druhom mieste iba bod za Partizánskym, ktoré postúpilo do tretej ligy a my sme zostali hrať v štvrtej.

Ďalšia sezóna bola iba polovičná, keďže nám ju prerušil koronavírus. Tiež sme mali tie najvyššie ambície a chceli sme postúpiť. Napokon sme znova zostali v štvrtej lige a do tretice to vyšlo.

Moja tretia sezóna v Lehote už bola postupová, keď sme skončili na prvom mieste. Prišla však reorganizácia súťaží a hráme znova štvrtú ligu (smiech).

Kde ste, tam víťazíte. Čím to je?

Určite to nie je o jednom hráčovi, ale o celom mužstve. Pokiaľ máte dobrú obranu a hráčov, ktorí vedia dať gól, dariť sa musí.

Vďaka čomu stále bojujete o špicu?

Máme skvelé mužstvo a trénerov. Určite si zaslúžime hrať tretiu ligu. Verím tomu, že na konci sezóny sa znova budeme tešiť z postupu. To sú naše ambície.

Zimujeme na prvom mieste, máme dva body náskok pred Gabčíkovom. Teraz si treba poriadne oddýchnuť, načerpať nové sily, odmakať zimnú prípravu a nachystať sa na jarnú časť, ktorá bude určite veľmi ťažká. Spravíme všetko preto, aby bola úspešná, minimálne tak ako tá posledná.

Tabuľka

Časť obsahu sa nepodarilo zobraziť. Skúste znovunačítať stránku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»VIDEO: Famóznymi zákrokmi ťahá amatérov na majstrovstvá Európy. A klub za postupom