Prešovskí hádzanári sa po Chmeliarových výrokoch vzdali reprezentácie

Oliver Rábek sa vrátil do zostavy Tatrana a hneď je to na ihrisku cítiť.
Oliver Rábek sa vrátil do zostavy Tatrana a hneď je to na ihrisku cítiť. (Autor: TASR)
Sportnet|8. apr 2019 o 10:41

Týka sa to piatich hráčov Tatrana.

BRATISLAVA, PREŠOV. Hrozby sa naplnili a reprezentácia hádzanárov Slovenska je bez hráčov Tatrana Prešov.

Jeho majiteľ Miloslav Chmeliar totiž po rozhodnutí športovo-technickej komisie Slovenského zväzu hádzanej (SZH), ktorá zamietla prešovskú námietku proti porušeniu pravidiel v rozstrele zo značky 7 m hodu vo finále Slovenského pohára mužov v Košiciach proti MŠK Považská Bystrica, oznámil reprezentantom z kádra Tatrana, aby si upravili svoj vzťah so SZH, pretože už im prestane vyplácať mzdu počas reprezentačných akcií.

Na zraze mužského národného tímu SR v Bratislave pred tohtotýždňovými duelmi kvalifikácie ME proti Taliansku (v stredu 10. 4. vo Faenze a v nedeľu 14. 4. v Považskej Bystrici) Prešovčania chýbajú, lebo sa na základe týchto okolností zriekli reprezentačného dresu.

Päť hráčov nepríde, Maďari v Prešove nebudú

V Jensenovej nominácii na Taliansko figurovalo z Tatrana Prešov kvinteto: Martin Straňovský, Oliver Rábek, Lukáš Urban, Dominik Krok a Tomáš Rečičár.

Šéf prešovského klubu navyše dal na vedomie generálnemu manažérovi Tatrana Miroslavovi Benickému, že žiadna akcia organizovaná SZH sa v Tatran handball aréne neuskutoční.

Domovský stánok úradujúceho slovenského majstra mal byť 12. júna dejiskom ďalšieho domáceho kvalifikačného duelu proti Maďarsku.

Zápas sa tak napokon uskutoční v Šali, hoci stánok úradujúceho majstra SR bol už aj oficiálne nahlásený ako miesto konania duelu na Európskej hádzanárskej federácii (EHF).

Benický: Nikto nič hráčom nezakázal

Na vyhlásenie hráčov a zväzu reagoval aj generálny manažér prešovského klubu Miroslav Benický.

"V prvom rade chcem povedať, že Tatran Prešov nezakázal hráčom ísť na reprezentačný zraz. Hráči boli informovaní o stanovisku klubu o tom, že v čase ich neúčasti v klube im bude pozastavený plat v Tatrane. Zároveň aj o skutočnosti, že ak by prišlo k zraneniu, bol by im pozastavený plat, ktorý by inak mali počas liečenia. V takom prípade by nešlo o zranenie vyplývajúce z akcie (zápasu) Tatrana Prešov, ale Slovenského zväzu hádzanej, ktorý by im, podľa našej mienky, mal zabezpečiť poistenie.

Tatran dlhodobo dodával hráčov do reprezentácie, ktorí boli roky hnacím motorom tímu a nerobili sa žiadne komplikácie. V tomto momente však v súvislosti s nedoriešenou situáciou z finále Slovenského pohára nemáme ani my potrebu vychádzať v ústrety, keďže necítime zo strany SZH vôľu riešiť túto vec."

Funkcionár Tatrana vzápätí potvrdil súvislosť s finále Slovenského pohára.

"Áno, náš krok má priamu spojitosť so situáciou z finále pohára. Chcem zdôrazniť, že nám nejde o to, aby nám dali pohár, ale o to, aby sa situácia vyriešila. Nastal závažný problém, ktorý poškodzuje dobré meno slovenskej hádzanej. Je preto paradoxné, že zo strany SZH došlo k vyjadreniam, že Tatran poškodzuje meno slovenskej hádzanej. Myslím si však, že práve to, akým spôsobom bola, resp. skôr nebola doriešená situácia z finále SP škodí hádzanej. Očakávali sme, že SZH bude sám od seba hľadať spôsob, ako uviesť veci na správnu mieru tak, aby vyhovel predpisom fair play a pravidlám.

Zo stanoviska Športovo-technickej komisie sa dalo vyčítať, že my sme pochybili tým, že sme to nedali do zápisu a zároveň aj tým, že sme nepoznali pravidlá. Takýto postoj je pre nás neakceptovateľný. Nikto nemôže očakávať od súkromnej spoločnosti akou je Tatran Prešov, aby takéto konanie nielenže toleroval, ale ešte aj vyšiel v ústrety SZH, ktorý nepreukázal žiadny záujem zodpovedne riešiť takúto závažnú vec," poznamenal Benický.

Čo povedal Chmeliar

Vyjadrenie majiteľa Tatrana Prešov Miloslava Chmeliara pre denník Korzár, 1. apríla 2019:

"...Po oznámení verdiktu ŠTK SZH som si zavolal piatich našich hráčov, členov slovenskej reprezentácie. Oznámil som im svoje rozhodnutie. Nech si upravia svoj vzťah so SZH, pretože prestanú mať vyplácanú mzdu zo strany Tatrana počas reprezentačných akcií SZH. Nech si počas nich dohodnú poistenie, nie úrazové, ale za ušlú mzdu.

Pochopiteľne, bránili sa. Po Rábekovej premenenej sedmičke sa považujú za víťazov SP. Prečo by mali pykať za niečo, čo v konečnom dôsledku oni ovplyvniť nemohli. Majú dokonca pocit, súdiac podľa radostných reakcií generality SZH v hľadisku finálového duelu, ako keby sa mali sedmičky hádzať dovtedy, pokým nebudú úspešní Považania.

Tiež odznelo, že prípade, ak obrovská chyba zo strany rozhodcov a delegátov pohárového finále nebude uvedená do súladu s pravidlami SZH a Európskej hádzanárskej federácie, sú hráči rozhodnutí žalovať obchodnú spoločnosť s.r.o. Tatran Prešov o náhradu škody päťdesiatpäť tisíc eur plus výšku pokuty, ktorá ešte klubom nie je stanovená.

Osobne si myslím, že v tomto prípade po definitívnom verdikte SZH bude nasledovať niekoľko žalôb. Nepríjemné na všetkom je, že na celom tomto škandále spôsobenom nie našou vinou, sa baví skoro celá hádzanárska Európa...“

(leš)

Stanovisko Slovenského zväzu hádzanej

Slovenský zväz hádzanej rešpektuje Tatran Prešov ako aj všetky slovenské kluby, veď oni samotné tvoria SZH.

Váži si účinkovanie Tatrana v Slovnaft handball extralige a tešia ho jeho úspechy na medzinárodnom poli, či už v Lige majstrov alebo v nadnárodnej SEHA lige.

Postup jeho vedenia v uplynulých dňoch nás však veľmi mrzí.

Poškodzuje dobré meno slovenskej hádzanej v celej Európe a ohrozuje účinkovanie národného tímu v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2020 ako aj prípravu tímu na domáci európsky šampionát, ktorý budeme hostiť spoločne s Maďarskom v roku 2022.

Hráči prešovského Tatrana a reprezentanti Slovenska boli nútení vzdať sa reprezentácie, keď im vedenie klubu oznámilo, že počas reprezentačných zrazov im nebude vyplácaná mzda v klube a v prípade zranenia na reprezentačnej akcii ich Tatran nebude vyplácať počas celej doby liečenia.

Na jednej strane síce vedenie deklaruje, že nikomu nebráni, aby do reprezentácie išiel, na druhej strane však ekonomickým tlakom reprezentovať hráčom bráni.

Podotýkame však, že len tým slovenským, zahraniční hráči takúto podmienku nemajú a môžu bez strachu reprezentovať vlastnú krajinu.

Konkrétne Česko, Chorvátsko a Slovinsko, čo je paradoxne tým slovenským znemožnené.

Urobili tak tesne pred dvoma zápasmi 7. kvalifikačnej skupiny o postup na ME 2020 proti Taliansku.

Z 28-člennej širšej nominácie, ktorú musí SZH nahlásiť pred každým kvalifikačným dvojzápasom na EHF, nemôže tréner Heine Jensen počítať okrem piatich Prešovčanov ani so zranenými Hlinkom, Michalkom, Cigáňom a Balážom.

Miesto toho, aby Slovensko nastúpilo v dvojzápase proti Taliansku v plnej sile a získalo 4 body, musia jeho tréneri riešiť nepríjemné problémy s nomináciou.

Navyše prvoradá úloha SZH ako aj trénera reprezentácie je pripraviť národný tím na domáci európsky šampionát v roku 2022. Pri takomto prístupe vedenia najúspešnejšieho mužského slovenského tímu sa však koncepčne pracovať nedá.

Vzniknutá situácia nás veľmi mrzí. Je veľmi smutné, že na všetko doplatila reprezentácia Slovenska a reprezentanti Tatrana Prešov.

Reprezentovať svoju krajinu je totiž najvyšší cieľ každého jedného hráča.

Či s Prešovčanmi alebo bez nich, urobíme všetko preto, aby sme našu krajinu v súbojoch o postup na ME 2020 reprezentovali dôstojne a urobili všetko preto, aby sme sa na európsky šampionát prebojovali.

Chceli by sme tak požiadať všetkých fanúšikov, aby spojili svoje sily a prišli nás povzbudiť už na najbližší kvalifikačný zápas do Považskej Bystrice, kde 14. apríla o 17.00 h privítame Taliansko. Žiaľ, bez hráčov úradujúceho majstra Slovenska."

(sita)

Reakcie z reprezentácie

Viceprezident SZH Ernö Kelecsényi: "Už tomu nechcem venovať viac času, teraz sa sústredíme na to, čo bude. My sme spravili všetko, čo sme vedeli, aby sme to zachránili, ale bezvýsledne. Dúfam, že všetci dostanú rozum a potom budeme pokračovať, pretože slovenská hádzaná potrebuje špičkové kluby. Osobne dúfam, že vzťahy nebudú príliš ovplyvnené, musíme spraviť všetko, aby sme ich napravili. Pred nami je šampionát 2022,ktorý sme získali s Maďarmi a nebolo to zadarmo. Naším cieľom bolo využiť ho na opätovné vybudovanie dobrého mena našej hádzanej."

Tréner reprezentácie Heine Ernst Jensen: "Musím povedať, že je to veľmi zvláštna situácia. Niečo podobné som ešte nezažil, viac by som to nekomentoval, pretože s tým aj tak nič nespravím. Máme 28-menný zoznam a z neho vyberieme konečnú pätnásťčlennú nomináciu. Všetci dostanú príležitosť ukázať, čo v nich je."

(tasr)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Prešovskí hádzanári sa po Chmeliarových výrokoch vzdali reprezentácie