Pred štvrťstoročím sa zrodil 1.FC Košice. Zanikol. Dopadne tak i VSS?

V slávnych časoch mali veľkú kvalitu. Dres 1. FC Košice obliekal aj Vlastislav Zvara.
V slávnych časoch mali veľkú kvalitu. Dres 1. FC Košice obliekal aj Vlastislav Zvara. (Autor: tasr)
Vladimír Mezencev|16. jún 2017 o 00:00

Z futbalového neba pád do hlbokého suterénu.

KOŠICE. Košický futbal je na pretrase posledných dní. Fanúšikov desí hrozba, že kedysi slávna značka VSS úplne zmizne z mapy. Počas takmer 115-ročnej existencie košického organizovaného futbalu existovali v meste stovky rôznych klubov.

Niektoré z nich vznikli na základe národnostnej alebo etnickej príslušnosti, ďalšie zakladali podľa profesií.

V týchto dňoch si pripomíname štvrťstoročie zrodu 1.FC Košice. Z pohľadu dejín to síce nie je veľa, ale žiadny iný klub v meste nezažil za taký krátky čas toľko úspechov i pádov.

Z európskeho futbalového neba až do hlbokej priepasti.

Mnohým dnešným príslušníkom strednej generácie sa nechce ani veriť, že v polovici 70. rokov minulého storočia mali Košice v I. čs. lige dvojnásobné zastúpenie (Lokomotíva, VSS) a ambície vstúpiť medzi československú futbalovú elitu mal ďalší celok – VSŽ – vtedy účastník II. celoštátnej ligy. Od leta 1986 však už ani jedno.

V ročníku 1991/92 však východoslovenská metropola mala až troch zástupcov v najvyššej národnej súťaži, teda v I. SNL.

Vzájomná rivalita a niekedy dokonca nevraživosť však spôsobili, že košické rozdrobenie síl využila Nitra, ktorá na úkor tohto tria postúpila do najvyššej čs. súťaže.

Až táto skutočnosť donútila zainteresovaných rokovať a hľadať východisko. Z iniciatívy VSŽ vznikol v júni 1992, teda pred štvrťstoročím, prvý mestský profesionálny klub, ktorého súčasťou sa stali aj VSS.

Lokomotíva síce naďalej zostala samostatným klubom, ale novozrodenému 1.FC Košice pomohla niekoľkými hráčmi, či im už umožnila prestupy alebo hosťovanie.

Prezidentom 1.FC sa stal Ing. Alexander Rezeš a klubovými farbami oranžová (symbol hlavného sponzora – VSŽ) a žltá s modrou – mestské farby Košíc.

Tím 1.FC Košice, ktorý v ročníku 1996/97 získal titul majstra a postúpil do Ligy majstrov.
Tím 1.FC Košice, ktorý v ročníku 1996/97 získal titul majstra a postúpil do Ligy majstrov. (Autor: Róbert Berenhaut)

V hornom rade zľava: Kelemen, Kisel, Ľubarskij, Rusnák, Kráľ, Hornyák, Kožlej, Telek, Zvara, Janočko, Čontofalský. Stredný rad: Špilár, R. Móder, I. Kozák, Benko, Semeník, Molnár, Faktor, Dzúrik, Lapšanský. Spodný rad (sedia): Majoroš, D. Tóth, prvý tréner J. Kozák, prezident klubu J. Rezeš, tréner brankárov a manažér S. Seman, Sovič, Bochnovič. Zľava stoja: ved. mužstva E. Petričko, tréner J. Móder, sprava lekár J. Michalko, tréner J. Bodnár a fyzioterapeut J. Kuchár. Na snímke chýbajú Praženica, Cifranič a Čvirk.

Z raketového vzletu prudký pád

1.FC Košice už vo svojom premiérovom súťažnom ročníku 1992/93 vyhral I. SNL, ale do najvyššej federálnej súťaže už však nepostúpil.

Z jednoduchého dôvodu – v ročníku 1993/94 sa už nehrala – spoločný štát ČSFR už od 1. januára 1993 neexistoval. Čiastočné sklamanie vystriedala radosť zo zisku Slovenského i Československého pohára a tým zároveň vstup do druhej najvýznamnejšej európskej pohárovej súťaže.

Bolo to iba rok po vzniku 1.FC, teda v júni, keď Košičania doslova rozdrvili čerstvého a zároveň posledného majstra Česko-Slovenska Spartu Praha 5:1!

V ďalších ročníkoch sa 1.FC Košice zlepšoval zo sezóny na sezónu, získaval medzinárodné skúsenosti – a to všetko s jediným cieľom – stať sa v Slovenskej republike najlepším a najúspešnejším klubom.

Úvodný ročník novovytvorenej I. ligy tomu síce ešte nenasvedčoval (5.miesto za bratislavskými celkami Slovan a Inter, D. Stredou a Žilinou), ale v dvoch nasledujúcich ročníkoch už 1.FC patrili druhé priečky, teda postavenie korunného princa. Stalo sa tak aj dôsledkom neustáleho skvalitňovania a doplňovania hráčskeho kádra i zmien na trénerských stoličkách.

Päť rokov po svojom zrode, opäť v júni sa mužstvo 1.FC Košice prvýkrát stalo majstrom republiky. K titulu ho priviedlo trénerské kvarteto Ján Kozák st., Ján Bodnár, Jozef Móder a Stanislav Seman.

Stalo sa tak v časoch, keď funkcionári 1.FC sa ani v médiách netajili svojimi investíciami do nákupu hráčov, ani ich platmi a prémiami.

Podľa predstaviteľov klubu to bola jediná cesta k úspechom. Kto niečo vtedy v slovenskom futbale znamenal a pokiaľ nehral v cudzine, tak obliekal dres 1.FC Košice.

Po vytúženom majstrovskom titule nasledoval ďalší obrovský úspech celého slovenského futbalu, o ktorý sa postaral práve 1.FC Košice.

Teda pred dvadsiatimi rokmi ako prvý slovenský tím postúpil do skupinovej fázy Ligy majstrov a to vyradením slávneho veľkoklubu Spartak Moskva.

Košičania doma vyhrali 2:1 a v moskovskej odvete remizovali 0:0.

Bola to skutočne senzácia, ktorá sa potom na ruských prvoligových ihriskách pri hre Spartaka Moskva prejavila tak, že domáci fanúšikovia na hostí posmešne pokrikovali: „Košice! Košice!“

Vďaka tomuto historickému postupu do Košíc zavítali mužstvá Manchester United, Juventus Turín a Feyenoord s mnohými hviezdami nielen európskeho, ale i svetového formátu. Nečudo, že zápolenia s týmito klubmi boli nad sily Košičanov a v šiestich stretnutiach nezískali ani bod s celkovým pasívnym skóre 2:13.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Pred štvrťstoročím sa zrodil 1.FC Košice. Zanikol. Dopadne tak i VSS?