09.08.2024 07:30
Deň 14
Minúta po minúte
Live

Neutrálni športovci na OH? Viem odkiaľ pochádzam, vraví ruská tenistka

Tenistky Diana Šnajderová (vpravo) a Mirra Andrejevová, ktoré majú štatút neutrálneho športovca, získali vo štvorhre striebro.
Tenistky Diana Šnajderová (vpravo) a Mirra Andrejevová, ktoré majú štatút neutrálneho športovca, získali vo štvorhre striebro. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. aug 2024 o 11:15

Neutrálni športovci získali v Paríži zatiaľ štyri medaily.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Na pódiových priečkach sú len veľmi ojedinele a na otváracom ceremoniáli neboli vôbec. Na olympijských hrách v Paríži súťaží aj 32 neutrálnych športovcov, ktorí sú z Ruska a z Bieloruska. 

V olympijskej dedine aj na športoviskách majú biele oblečenie bez označenia krajiny a bez štátnych symbolov. 

Ich súťaženie prebieha bez problémov. Všetci vravia, že v prvom rade v Paríži súťažia za seba. 

Každý sa pýta, odkiaľ sú

„V tenise je to rovnaké. Vždy reprezentujete najmä seba. Takto to je na okruhu už dva a pol roka. Takže toto nie je pre nás nič nové. Sme na to zvyknutí a nemyslím na to, ani keď idem na kurt,“ hovorí pre nórsku televíziu NRK tenistka Jekaterina Alexandrovová. 

„Na kurte to pre nás nie je v ničom iné, ale v olympijskej dedine sa na nás každý pozerá, pretože nemáme na oblečení žiadne označenie. Každý sa pýta, odkiaľ som. Ale všetci sú k nám priateľskí a milí. Nemám s tým žiadny problém,“ vysvetľovala ďalšia ruská tenistka Diana Šnajderová.

Spolu s s krajankou Mirou Andrejevovou v ženskej štvorhre získali striebro. Bola to prvá medaila pre športovcov z Ruska, ktorú v Paríži získali. 

Keďže v Paríži súťažia bez štátnych symbolov, na slávnostnom ceremoniáli vztýčili tyrkysovú vlajku, ktorú pripravil MOV pre tento prípad. Vo finále prehrali s Taliankami Jasmine Paoliniovou a Saru Erraniovou. Aj keby v zápase zvíťazili, neviala by nad ich hlavami ruská vlajka a nehrala by na ich počesť ruská hymna.

Šnajderová tvrdí, že rešpektuje pravidlá na olympijských hrách. 

„No aj tak viem odkiaľ pochádzam. Nič to nezmení na tom, kde som sa narodila. Reprezentujem svoje meno a priezvisko. Moja rodina je na mňa hrdá.“

O politike sa baviť nebude

Keď sa Šnajderovej po finálovom zápase chcel jeden z novinárov spýtať, prečo na sociálnej sieti dávala lajky pod niektoré statusy, ktoré schvaľovali vojnu na Ukrajine, zastavila ho uprostred otázky.

„Nebudem odpovedať na nič o politike. Som tu, aby som hovorila o finálovom zápase," reagovala Šnajderová.

Márne sú aj otázky na odsúdenie vojny. Neutrálni športovci reagujú vyhýbavo.

Pôvodne Medzinárodný olympijský výbor umožnil štartovať na hrách v Paríži 36 športovcov z Ruska. Väčšinu ruských reprezentantov vyškrtol, pretože schvaľovali ruskú vojnu na Ukrajine alebo boli členmi silových zložiek.

Pozvánku však akceptovalo nakoniec len 15 z nich a ďalších 17 športovcov z Bieloruska. 

Vo viacerých športoch však Rusi na protest vynechali kvalifikačné podujatia. V gymnastike a vo vzpieraní im prekážalo, že by v Paríži museli súťažiť len ako neutrálni športovci.

Rovnako odmietli do Paríža cestovať zápasníci.  

Rusi ani Bielorusi nemôžu mať na hrách žiadne štátne symboly. Rovnaké obmedzenia sa však týkajú aj fanúšikov. Je zakázané mať v hľadisku ruskú vlajku. V hľadisku zrejme ich dodržiavanie nekontrolujú až tak prísne.

Niektorí diváci to porušili a nórska televízia odfotila ľudí s ruskými vlajkami na tenisových zápasoch. 

„Ale čo ja s tým? Nemôžem vybehnúť do hľadiska a vziať mu ju. Nepoznám tých ľudí. Je to niekto, kto nepozná tieto obmedzenia a čo môžu robiť. Ale my ani tréneri nemáme k tomu čo povedať,“ reagovala Šnajderová. 

Bielorus obhájil zlato

V Paríži už neutrálni športovci získali aj zlato. V skokoch na trampolíne zvíťazil Ivan Litvinovič. Športovec, ktorý pochádza z Bieloruska, obhájil zlato z Tokia.

„Na nasledujúcej olympiáde by som už rád súťažil s našou vlajkou a hymnou a reprezentoval moju krajinu v čo najlepšom svetle," hovoril Bielorus pre agentúru AP.

Namiesto hymny počúval počas slávnostného ceremoniálu melódiu, ktorú nechal zložiť MOV.

Medailové úspechy neutrálnych športovcov v medailovej bilancii nie sú. Všetci súťažia sami za seba. V Paríži získali spolu 4 medaily.

Okrem tenistiek a dvoch medailistov v skokoch na trampolíne získal striebro veslár Jauvheni Zalaty.

Ruských športovcov je v Paríži prirodzene oveľa viac. Viac než 60 rodákov z Ruska už štartuje pod inou vlajkou. Platí to najmä o zápasníkoch, no napríklad plavkyňa Anastasia Kirpichniková získala striebro na 1500 metrov voľný spôsob, už športuje s francúzskym pasom. V Tokiu súťažila ešte za Ruský olympijský výbor.

Unikátne športovisko na OH v Paríži pod Eiffelovou vežou.reportáž
Titanilla Bőddnes 08:003
Blikajúca Eiffelovka, ozbrojení muži v čiernom, či mexické vlny. Dá sa tu sústrediť na šport?Štadión pre plážový volejbal je hit olympiády.
Titanilla Bőddnes 08:003
Juhokórejská strelkyňa Kim Ye-ji
dnes 09:35
Ďakovala Muskovi, že ju preslávil. Kórejčanka po návrate domov skolabovalaStala sa fenoménom sociálnych médií vďaka futuristickým okuliarom.
dnes 09:35
Tajmuraz Salkazanov (vpravo) na ME 2024 v Bukurešti, kde obhájil zlato.
Boris Vanyadnes 07:0014
Aj za Slovensko zápasí o medailu borec z Kaukazu. Legende sa tento trend nepáčiTajmuraz Salkazanov zápasí v kategórii do 74 kg.
Boris Vanyadnes 07:0014
Boxerka Atheyna Bylonová na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:15
Začala neskoro, na box ju nahovorili kolegovia. Policajtka zburcovala krajinu, dovezie medailuPred rokom 2012 nikdy nestála v ringu. Veteránka zabojuje o olympijské zlato.
dnes 11:15
Lukostrelkyňa Yaylagul Ramazanovová.
Nikola Baďovádnes 16:39
Pred posledným výstrelom ju dieťa koplo. Tehotná lukostrelkyňa trafila najvyššie skóreLekár im účasť odobril.
Nikola Baďovádnes 16:39
Benjamin Thomas
dnes 10:53
Rachot fanúšikov ho oslobodil od bolesti. Toto už nikdy nezažijete, vraví zlatý FrancúzDomáci dráhový cyklista získal zlato napriek pádu.
dnes 10:53
Medailistky v skejtboardingu v disciplíne park si robia víťaznú seflie fotografiu.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Medailisti v Paríži si robia selfie priamo na stupňoch. Iba športovci KĽDR nemôžu vziať mobil do rúkVíťazná selfie je súčasťou propagácie jedného zo sponzorov MOV.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Momentka z finále pozemného hokeja na OH 2024: Holandsko - Nemecko
dnes 14:30
Hrajú na zemi, emócie majú ako na ľade. Hokejové finále v Paríži sa skončilo šarvátkouZo zisku zlatej medaily sa na OH 2024 v Paríži po 24 rokoch radovali Holanďania.
dnes 14:30
zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, viceprimátor Paríža a bývalý starosta francúzskej metropoly Christophe Najdovski pózujú s pamätnou sochou
dnes 15:171
Založil Medzinárodný maratón mieru. Slovenský dom si pripomenul odkaz BukovskéhoMedzi hosťami v slovenskom dome boli aj Kipchoge Keino, Tegla Loroupeová či prezident prezident Európskej atletiky.
dnes 15:171
Francúzsko - Španielsko: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024.online
dnes 15:00
ONLINE: Francúzsko - Španielsko dnes, futbal na OH 2024 (finále) LIVESledujte ONLINE prenos z finálového futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Francúzsko - Španielsko.
dnes 15:00
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Neutrálni športovci na OH? Viem odkiaľ pochádzam, vraví ruská tenistka