Obec, kde chytili Jánošíka končí. Hospodára za 80 eur nechcel robiť nik

Titanilla Bőd|28. sep 2020 o 17:00

„Mal som už toho dosť. Bolo to trápenie,“ vysvetľuje vyťažený prezident klubu.

KLENOVEC. Klenovec je rozlohou i počtom obyvateľov najväčšia obec v okrese Rimavská Sobota. Je známy aj za hranicami okresu, práve tu totiž zlapali Juraja Jánošíka, o čom svedčia aj historické dokumenty.

Miestny futbalový klub TJ Družstevník minulý týždeň odhlásil všetky mužstvá zo súťaží. Muži hrali v skupine D piatej ligy Stred, žiaci (U15) účinkovali vo štvrtej lige.

Nikto nechcel robiť hospodára za 80 eur

„Mal som už toho dosť. Bolo to už trápenie. Spolupráca s obcou nebola taká, ako som si ju predstavoval. Odsúhlasia nám peniaze, ale ďalej už tomu nevenujú pozornosť. Už ma to nenapĺňalo. Bolo to všetko na mne. Bol som prezident klubu, hospodár, hráč, tréner žiakov… Cítil som sa nedocenený,“ posťažoval sa prezident klubu Marek Medveď.

Vraví, že mu pomáhal manažér klubu a počas zápasov aj usporiadatelia, ale hospodára za 80 eur mesačne nikto nechcel robiť: „V sobotu majú zápas žiaci, v nedeľu dospelí, medzitým ešte dresy poprať… Toto sa nikomu nechcelo robiť za tú sumu.“

Vo veku 38 rokov často sám nastupoval. Prehováral aj svojich kamarátov, aby si ešte zahrali. Prišli však svalové zranenia, šesť hráčov vypadlo na dlhší čas. „To, čo sa dalo poskladať, by už nemalo kvalitu na krajskú súťaž. Bolo rozumnejšie ukončiť to skôr, ako neskôr s nejakou hanbou,“ vysvetľoval Medveď.

Klenovec v ôsmich kolách získal len štyri body, paradoxne jeden v prvom kole proti súčasnému lídrovi, Málincu. Remizoval s ním 1:1. V treťom kole zase zdolal Buzitku 3:1. Celkové skóre z ôsmich zápasov 9:31 však nie je veľmi lichotivé.

Ľudia v Klenovci na futbal chodili, návštevy presahovali dvesto ľudí, pričom niekedy ani v tretej lige nepríde toľko divákov na tribúny.

Budú sa kluby spájať?

„Je to chudobný kraj, nie je tu žiadne podnikateľské zázemie. U nás je to úplne čistá obeta tých chlapcov, čo sa dali na futbal,“ dodal funkcionár. Hráči nedostávali za zápasy žiadnu odmenu, on sám sedem rokov organizoval futbal zadarmo. „Z obce sa nikto ani nepoďakoval. Mali sme však sedenie s hráčmi, oni sa mi poďakovali. Máme dobrú partiu, určite sa budeme stretávať. Ak sa futbal v obci obnoví, určite si pôjdeme zahrať,“ zdôraznil Medveď.

Je rodený útočník, no neskôr hrával skôr v obrane. Naposledy sa musel niekoľkokrát postaviť aj do bránky. „Brankár sa zranil, ďalší nemohol, tak som tam išiel ja. Ale páčilo sa mi to, nemusel som behať, na druhý deň ma nič nebolelo. O zem som sa nehádzal, chytal som reflexívne, nohami a rukami,“ opísal svoje brankárske skúsenosti.

Má dojem, že v budúcnosti sa kluby v regióne budú spájať, lebo všade je nedostatok hráčov. „Ale tam bude zase otázka, kto bude ako dotovať. Futbal môže fungovať len tam, kde je starosta tomu naklonený,“ dodal Medveď.

Starostka: Ešte je finančný priestor

Starostka Klenovca Zlata Kaštanová sa nám vyjadrila, že klub je samostatný subjekt, o jeho osude obec nerozhodovala. „Pre futbalových fanúšikov je to určite strata, budú musieť chodiť na zápasy do iných obcí. Myslím si, že bolo treba hľadať riešenia, ale najväčším problémom bol nedostatok hráčov. V tomto obec pomôcť nevie,“ skonštatovala starostka.

Myšlienke, aby sa futbal v ďalšom ročníku obnovil, sa vôbec nebráni. „Iniciatíva musí vyjsť od futbalistov. Ak budú hráči a manažment, financie problém nie sú,“ zdôraznila Kaštanová.

Dodáva, že mnoho mladých ľudí odchádza za prácou, nemá preto kto hrať. Dotácia zo strany obce sa pohybovala okolo 11 000 eur ročne, vrátane energií. „To, čo si požiadali, dostali v plnej výške,“ tvrdí starostka. Dodáva, že poslanci, kontrolórka i vedenie obce boli naklonení aj k tomu, aby klub nemusel vracať časť dotácií za neuskutočnenú jarnú časť. „Je tu priestor na diskusiu, a je tu stále aj finančný priestor. V čom obec vie pomôcť, pomáhala aj v minulosti a bude pomáhať aj v budúcnosti,“ poznamenala Kaštanová.

Podľa jej skúseností aj iné organizácie, občianske združenia v obci stoja na dvoch-troch ľuďoch. „Keď tí potom majú dosť, prerastá to cez ich možnosti, tak nastávajú takéto problémy,“ myslí si starostka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Obec, kde chytili Jánošíka končí. Hospodára za 80 eur nechcel robiť nik