Bizarný futbalový tím. Za dedinu kopú farár a traja starostovia

Ivan Mriška|2. okt 2020 o 20:00

1. FK Buzitka pôsobí v piatej lige skupina D.

BUZITKA. Niečo také sa nevidí. Dokonca ani v dedinskom futbale.

Za malú obec z Novohradu dávajú góly farár a starosta. Manažérom a trénerom klubu sú ďalší dvaja starostovia susedných obcí.

Bavia sa futbalom

Menovite sú to: Slavomír Marko (záložník - farár v Lučenci), Miroslav Malatinec (útočník - starosta Buzitky), Peter Fazekaš (tréner - starosta Husinej), Michal Muránsky (manažér - starosta Fiľakovských Kováčov).

„Sme priatelia, bavíme sa futbalom. V kabíne je výborná partia, vždy po zápase posedíme a vypijeme niečo dobré,“ s úsmevom hovorí starosta Buzitky Miroslav Malatinec, ktorý sa minulý víkend blysol nádherným gólom do siete Veľkého Krtíša.

„Lopta sadla a padlo to tam,“ dodal.

Starosta, nahraj

Spoluhráči ho na ihrisku nevolajú po mene. Kričia: Starosta, nahraj!

„Už som si zvykol, ľudia si z toho sem-tam robia srandu. Súperi to nevnímajú, určite ma nešetria,“ prezradil Malatinec, ktorý šéfuje obci druhé volebné obdobie.

Futbalu sa venuje odmalička. Vždy hrával za Buzitku, v iných kluboch pôsobil len keď sa futbal v obci s 500 obyvateľmi nehral.

„Chceme, aby klub fungoval. Ľudia chodia raz vo väčšom, niekedy v menšom počte. Cieľom je udržať piatu ligu a baviť sa futbalom. U nás hráme futbal všetci z pasie, zadarmo,“ opísal.

Starosta futbalista.
Starosta futbalista. (Autor: 1. FK Buzitka)

Kňaz na trávniku

Starostov po dedinských trávnikoch na Slovensku behá viac. Napríklad za Ihráč v okrese Žiar nad Hronom hráva Ján Kubík.

Kňaz je však raritou. V Buzitke aktuálne pôsobí rodák z Divína - Slavomír Marko.

„Sme veľmi radi, že ho máme. Výborný futbalista a človek. Aj keď nám občas z úst vykĺzne nejaké škaredé slovo, snažíme sa pred ním nenadávať. On nám to toleruje, teda pokiaľ nespomíname pána Boha,“ pousmial sa starosta.

Nedele sú pre futbalistu – kňaza - náročné. Najskôr omša v kostole, potom zápas. Niekedy sa medzi tým nestihne ani naobedovať.

„Keď sú omše v nedeľu večer, musím za seba zháňať náhradu. V Buzitke sme totiž dobrá partia starších hráčov a rád si s chlapcami posedím pri dobrom pive,“ pousmial sa kňaz futbalista.

Hrá stredného záložníka

Hoci má Marko 40 rokov, na kondičku sa nesťažuje. Trénuje pravidelne dvakrát do týždňa.

V Buzitke nastupuje na pozícii stredného záložníka.

„V minulosti som hrával aj stopéra, ale prevažnú časť kariéry som strávil v zálohe. Cítim sa tu najlepšie,“ dodal.

V ambíciách má bývalý štvrtoligista jasno, chce sa baviť futbalom.

„Vo svojom veku nemôžem mať veľké ciele. Poteším sa, keď budem prínosom v piatej lige. Hlavne aby zdravie slúžilo. Futbal chcem hrávať čo najdlhšie, keď už to nebude na ligu, aspoň v okrese,“ prezradil.

Kňaz futbalista.
Kňaz futbalista. (Autor: archív hráča)

Súperi ho nešetria

Napriek tomu, že je kňaz, na trávniku ho súperi nešetria.

„Na ihrisku sme si všetci rovní. Tykáme si. Nestalo sa mi, že by protihráč odtiahol nohu, neberú ma, že som farár. Niektorí o tom nevedia. A tak to má byť, veď je to futbal,“ tvrdí usmiaty štyridsiatnik, ktorý za žiakov hrával v rodnom Divíne prvú ligu.

„Boli sme vtedy dobrá generácia, krásne obdobie,“ zaspomínal.

Jeho obľúbeným tímom je Real Madrid, obdivuje hru Portugalčana Ronalda.

„Nemusí byť každý hviezda, hlavne aby sa ľudia hýbali. Mrzí ma, že stále menej detí športuje. Prajem si, aby sa to zmenilo. Aby sa hýbali všetci tí, ktorí môžu. V zdravom tele zdravý duch,“ uzavrel kňaz a futbalista Slavomír Marko.




Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Bizarný futbalový tím. Za dedinu kopú farár a traja starostovia