Volko na MS tesne nepostúpil do semifinále stovky, Bolt mal slabý štart

Ján Volko.
Ján Volko. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|4. aug 2017 o 20:57

Ján Volko vytvoril v kvalifikácii slovenský rekord, v rozbehoch za ním zaostal o desatinu sekundy.

LONDÝN. Slovenský šprintér Ján Volko začal svoje premiérové účinkovanie na majstrovstvách sveta v atletike v Londýne skvelo. Vyhral tretí kvalifikačný beh na 100 metrov v novom slovenskom rekorde 10,15 sekundy (vietor +0,9 m/s) a jasne postúpil do rozbehov mdzi 48 najlepších.

Dvadsaťročný Bratislavčan svoje vlastné predošlé maximum z 5. júna 2017 z Odložilovho memoriálu v Prahe zlepšil o jednu stotinu sekundy.

Od postupu ho delila stotina sekundy

V rozbehoch, hodinu a štvrť po úspešnej kvalifikácii, sa Volkovi už tak nedarilo, v druhom zo šiestich finišoval šiesty za 10,25 sekundy, keď len o päť tisícin prehral duel o piatu priečku s Callenderom z Trinidadu a Tobaga.

Celkovo skončil na solídnom 28. mieste, pričom na postup do semifinále s časom mu chýbala jediná stotina sekundy. Posledný s časom totiž išiel ďalej Švajčiar Alex Wilson za 10,24 sekundy.

Druhý rozbeh aj s Jánom Volkom:

Z každého zo šiestich rozbehov postúpili do sobotného semifinále priamo prví traja a dvadsaťštvorku najlepších doplnili ešte šiesti s najlepšími časmi.

„Nebolo to ideálne, na štarte som trochu zaspal. Sú to však majstrovstvá sveta, som rád, že som sa vôbec dostal do rozbehov," vravel Volko pre Top Athletics po rozbehoch na stovke.

Bolt nemal dobrý štart

Vo Volkovom druhom rozbehu zvíťazil niekdajší majster sveta do 17 rokov Japonec Sani Brown, ktorý si časom 10,05 sekundy vyrovnal osobný rekord, za ním skončil exmajster sveta Yohan Blake z Jamajky (10,13) a ako tretí si vybojoval priamy postup Číňan Čen-jie Sie (10,09).

Už sa teším na finále, myslím jedine na zlato.


Usain Bolt, jamajský šprintér

Štvrtý bol Turek jamajského pôvodu Emre Barnes (10,22).

Najlepší v rozbehoch bol v osobnom rekorde 9,99 sekundy Jamajčan Julian Forte pred lídrom tohtoročných svetových tabuliek Christianom Colemanom z USA (10,01).

Najrýchlejší muž planéty a 11-násobný majster sveta Usain Bolt, ktorý sa v Londýne lúči s kariérou, vyhral posledný šiesty rozbeh za 10,07 sekundy, čo bol ôsmy najlepší čas. "Štart nebol dobrý, no atmosféra je úžasná a užívam si ju. Už sa teším na finále, myslím jedine na zlato," uviedol Bolt.

Šiesty rozbeh aj s Usainom Boltom:

Veril, že sa v rozbehoch zlepší

Volko bol po Adamovi Závackom, ktorý sa predstavil v Moskve 2013 (vypadol v rozbehoch, skončil celkovo 46.), len druhý Slovák v štartovke stovky na MS v histórii.

Dvadsaťročný Volko dosiahol v Londýne najlepší výkon spomedzi všetkých účastníkov kvalifikácie, druhý najrýchlejší bol Turek Emre Barnes (pôvodne Jamajčan Winston Barnes), ktorý bol o sedem stotín pomalší (10,22).

Z každého zo štyroch kvalifikačných behov postupovali priamo prví traja plus ďalší dvaja s najlepšími časmi.

„Je to naozaj rýchla dráha, rekord som nečakal, je to pre mňa ako sen. Cítil som sa uvoľnený, nemusel som šprintovať nadoraz. Verím, že v rozbehoch to bude ešte lepšie,“ uviedol Volko v rozhovore po kvalifikačnom behu.

Tretí kvalifikačný beh aj s Jánom Volkom a jeho slovenský rekord:

MS v atletike 2017

Beh na 100 metrov - III. kvalifikácia:

1.Ján VolkoSR10,15 s
2.Mario BurkeBarbados10,23 s
3.Abdullah Abkar MohammedS. Arábia10,23 s

Beh na 100 metrov - II. rozbeh:

1.Sani BrownJaponsko10,05 s
2.Yohan BlakeJamajka10,13 s
3.Čen-jie SieČína10,13 s
4.Emre BarnesTurecko10,22 s
5.Clarence CallenderTrin. a Tobago10,25 s
6.Ján VolkoSR10,25 s
7.David LimaPortugalsko10,41 s
8.Abdoul Karim RiffaynKomory10,72 s
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Volko na MS tesne nepostúpil do semifinále stovky, Bolt mal slabý štart