Jozef Urban usúdil, že prišiel čas zavesiť maratónky na klinec

Jozef Urban. Na trati minuloročného košického maratónu.
Jozef Urban. Na trati minuloročného košického maratónu. (Autor: Judita Čermáková)
Bohuslav Matia|1. okt 2016 o 00:00

Ktovie, možno to bude jeho posledný košický maratón v kariére.

Jeden z najlepších slovenských vytrvalcov súčasnosti, 30-ročný Košičan Jozef Urban, sa totiž chystá na budúci rok zavesiť svoje maratónky na klinec...

Možno pri jeho rozhodovaní zohralo veľkú rolu sklamanie z toho, že sa mu nepodarilo vybojovať miestenku na olympijské hry v Riu, možno sa mu zdá, že do ďalšej olympiády v Tokiu je príliš ďaleko... Aj keď 34 rokov je pre vytrvalca "akurátny" vek.

"Áno, bol som sklamaný, že som nesplnil limit na olympiádu v Riu, ale dostal som sa z toho, keď som videl, že to nevyšlo ani jednému Slovákovi, ba ani vytrvalcom z Česka. Trošku ma to mrzelo, ale čo sa dá robiť, keď je športovec zranený..."

Už nemá takú inšpiráciu ako kedysi

Tá nepríjemnosť sa mu pritrafila práve v čase, keď naháňal olympijský limit, keď potreboval byť stopercentne fit...

"Mal som problémy s ľavým lýtkom, ktoré som si natrhol na pražskom maratóne, na dvadsiatom druhom kilometri. Musel som z trate odstúpiť, a potom som sa dával do poriadku doma v Košiciach. Mojou veľkou túžbou bolo dostať sa na olympiádu, no Rio mi nevyšlo a o Tokiu už ani nepremýšľam, lebo naozaj sa chystám ukončiť kariéru, takže olympijské hry sú pre mňa, v úvodzovkách, pasé. Áno, tridsaťštyri rokov nie je pre vytrvalca žiaden vysoký vek, ale keď nie sú podmienky a musím pracovať, tak je to aj po psychickej stránke pre mňa ťažké. Už je to pre mňa dlho a nemám už takú inšpiráciu ako predtým. Chcem sa už venovať iným veciam a vážne rozmýšľam o tom, že na budúci rok kariéru ukončím. No ktovie, možno sa ešte niečo zmení, uvidíme."

Bude rozlúčka v teréne?

Tento ročník košického maratónu možno bude preňho posledný, ale rozlúčku s bežeckou kariérou plánuje osláviť na inej trati.

"Zatiaľ to chcem potiahnuť do konca tohto roku. Ešte máme kvalifikáciu na majstrovstvá Európy v krose, ktorá sa začína 23. októbra v Dudinciach. Sú to tri série pretekov a traja najlepší Slováci pôjdu na európsky šampionát, ktorý bude 11. decembra v talianskom meste Chia. Na budúci rok v decembri budú krosové majstrovstvá Európy u nás v Šamoríne, takže uvidíme, či si predsa len kariéru ešte trochu nepredĺžim. Podľa toho, ako mi tohto roku vydrží forma, či sa kvalifikujem na európsky šampionát do Talianska, uvidím, čo bude ďalej. Keď tam nepostúpim a nebude forma, tak je zbytočné ťahať to ešte na budúci rok."

Na trati košického maratónu bol Jozef Urban niekoľkokrát najlepším Slovákom, a ani 93. ročník MMM sa nechystá odbehnúť len tak, z pasie. I keď nejaké výkonnostné ciele si už nedáva, rozhodne to svojím najväčším konkurentom Borisovi Csibovi či Imrichovi Pástorovi nehodlá darovať zadarmo.

"Nabehané mám, čo sa týka kilometráže, ale už sa na nejaký výkon určite nebudem zameriavať. Chcem si maratón v Košiciach užiť, jednoducho ísť na štart s dobrým pocitom a nemať nejakú záťaž na chrbte."

Maratón by v nich nebežal

Jozefa Urbana sme trochu podpichli, či by dokázal zabehnúť maratón aj v takých "plátenkách", v akých v roku 1976 zvíťazila "tohtoročná legenda MMM", Japonec Takeshi So.

"Videl som už podobné tretry a možno by som si v nich skúsil nejaký tréning na dráhe, ale určite nie maratón. Je obdivuhodné, že bežci niekedy behali v takýchto tretrách, ale ja som už zvyknutý na novú technológiu, takže neviem, ako by to vydržali moje svaly."

Tretry útleho Japonca, aj s jeho vlastnoručnou výzdobou a podpisom, sú cennou relikviou v depozitári Východoslovenského múzea...

"Aj ja mám jedny tretry, ktoré som si dosť obľúbil a nahodil som na ne svoj podpis, ale ja nie som nejaký olympijský víťaz, že by som ich mal dať niekde vystaviť. Možno ich podarujem niektorému zo svojich zverencov, ktorých som nedávno začal trénovať. Mám takú malú skupinku 'hobíkov', a jeden z nich sa výrazne zlepšil na desiatke, zo 43 na 36 minút, takže v nedeľu skúsi prvýkrát košický maratón. Verím, že tá skupinka sa postupne rozrastie. Zatiaľ to robím len amatérsky, chodím s nimi na tréning, radím im, robím to pre potešenie a z dobrej vôle," vyznal sa nám viacnásobný majster Slovenska v maratóne či polmaratóne.

 (Text bol uverejnený v týždenníku Košický Večer.)
 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jozef Urban usúdil, že prišiel čas zavesiť maratónky na klinec