Cenný artefakt MMM, tretry z Japonska, si múzeum poistilo tristo eurami

Cenný artefakt. Víťazné Japoncove tretry.
Cenný artefakt. Víťazné Japoncove tretry. (Autor: archív)
Bohuslav Matia|1. okt 2016 o 00:00

Organizátori košického maratónu majú v zbierke veľmi cenný artefakt.

Organizátorov košického maratónu zaviedli tentoraz stopy legiend (projekt Po stopách maratónskych legiend je už niekoľko rokov neodmysliteľnou súčasťou programu Medzinárodného maratónu mieru) až do ďalekého Japonska, za hrdinom MMM z roku 1976, za pretekárom s najkratším menom v galérii víťazov - Takeshi So.

Jemu je venovaná Juniorská štafeta, ktorú pobežia mladí ľudia z celého východoslovenského regiónu v nedeľu 2. októbra.

"V rámci tejto štafety prebiehali v letných mesiacoch kvalifikačné kolá v okresoch Košického samosprávneho kraja a finálovej štafety sa zúčastní štyridsaťdva nominovaných pretekárov, ktorí budú doplnení študentmi z košických škôl," prezradil nám systém výberu tajomník košického Maratónskeho klubu Ján Dvonč.

Namiesto do Košíc musí do USA

Je dobrým zvykom, že legenda (žijúca), na počesť ktorej sa Juniorská štafeta pobeží, zavíta do Košíc osobne, ako bolo v prípade Austrálčana Johna Farringtona či Angličana Rona Hilla, a všetko nasvedčovalo tomu, že po 40 rokoch by sa na miesto činu vrátil aj Takeshi So.

"Bol eminentný záujem organizátorov pritiahnuť do Košíc aj víťaza košického maratónu spred štyridsiatich rokov a zástupcovia Maratónskeho klubu celý rok komunikovali s jeho manažérom, respektíve zamestnávateľom, ktorým je Japonská atletická federácia. Takeshi So pripravoval japonských pretekárov na olympiádu v Riu, ale mali sme od neho prísľub, že počíta s účasťou na našom maratóne, no v týchto dňoch sme dostali ospravedlňujúci list priamo od neho, že ho japonská federácia nominovala na atletickú konferenciu do USA a do Košíc prísť nemôže. Že nám posiela tri tričká z olympiády v Riu, na ktorých je jeho podpis i víťazný čas z roku 1976, a k tomu pridáva aj krátke video s pozdravom pre maratóncov z Košíc," vysvetlil Ján Dvonč dôvod jeho neprítomnosti na 93. ročníku MMM.

Nečakaný darček

Japonec So do Košíc síce nepríde, ale organizátori košického maratónu sa môžu popýšiť, že majú vo svojej zbierke veľmi cenný artefakt, ktorý Takeshiho Soa priviedol k trimufu na MMM v roku 1976 - jeho víťazné bežecké tretry. Stalo sa čírou náhodou, že zostali v Košiciach...

"Je s tým spojený zaujímavý príbeh," vraví Ján Dvonč. "V pondelok, deň po svojom víťazstve v Košiciach, mal Takeshi So odlietať do Japonska, ale organizátori nejako pozabudli zabezpečiť jeho dopravu na letisko. Môj kolega, dnes už 93-ročný pán Kapcár, promptne zareagoval, zobral svoje vlastné auto, naložil Takeshiho a odviezol ho na letisko. Let stihli a Takeshi So, aby sa mu odvďačil, otvoril svoj batoh a vytiahol z neho tie víťazné tretry, narýchlo sa na ne podpísal, nakreslil postavičku bežca a pridal aj svoj víťazný čas a daroval ich pánu Kapcárovi, ktorý bol z toho trochu šokovaný. Dlhé roky mal tie tretry doma, až pri príležitosti päťdesiateho výročia Medzinárodného maratónu mieru ich venoval Východoslovenskému múzeu, ktoré ich na jubilejnej výstave predstavilo. Odvtedy sú v jeho depozitári a naposledy boli vystavené v roku 2004, keď náš maratón oslavoval osemdesiate narodeniny. Teraz ich predstavujeme účastníkom 93. ročníka. V archíve sme objavili aj vlajočku MMM z roku 1976 s jeho podpisom i kresbičkou bežca. Čo sa týka vzácnych artefaktov z minulosti, sú to jediné tretry, ktoré máme. Keď sme ich zmluvne preberali od Východoslovenského múzea, boli poistené na tristo eur..."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Cenný artefakt MMM, tretry z Japonska, si múzeum poistilo tristo eurami