15.02.2022 | Predkolo
15.02.2022 | Predkolo
4 - 0
(1:0, 2:0, 1:0)

Aktívna hra, skvelý Rybár, negatívom prečíslenia. Hviezdy minulosti hodnotia Slovákov

Rastislav Staňa, Branko Radivojevič, Michal Handzuš.
Rastislav Staňa, Branko Radivojevič, Michal Handzuš. (Autor: TASR)
Jakub Bobovič|15. feb 2022 o 12:09

Rastislav Staňa, Branko Radivojevič a Michal Handzuš hodnotia zápas s Nemeckom.

BRATISLAVA. Slovenskí hokejoví reprezentanti zdolali v súboji o štvrťfinále Nemecko a v stretnutí, ktoré rozhodne o tom, kto si zahrá o medaile na mužskom hokejovom turnaji na ZOH 2022 v Pekingu, vyzvú zajtra Spojené štáty americké.

Ako hodnotia výkon proti Nemecku a čo očakávajú od stretnutia proti USA hokejové osobnosti a bývalí účastníci Zimných olympijských hier?

V ankete odpovedali Rastislav Staňa, Branko Radivojevič a Michal Handzuš. 

Rastislav Staňa

(bývalý slovenský reprezentant, účastník ZOH 2002 a 2010)

Rastislav Staňa.
Rastislav Staňa. (Autor: TASR)

Nemci nám, paradoxne, nedovolili dobre vstúpiť do zápasu, čo sa nám v predošlých stretnutiach darilo. Prvých päť - šesť minút nám robili svojim výborným pohybom a vysokým napádaním veľké problémy, potom sme na to našli recept, cez pár krátkych prihrávok sme sa začali dostávať z pásma.

Gól Libora Hudáčka nám veľmi pomohol, po ňom z nás spadla deka a vo väčšej časti stretnutia sme dominovali. V druhej tretine sme Nemcov viackrát nepustili z ich obranného pásma a bolo vidno, že väčšiu pohodu na hokejkách máme my, vďaka čomu prišli aj ďalšie góly.

Musím pochváliť výkon Patrika Rybára. Opäť to mal ťažké, keďže podobne ako proti Lotyšom, aj tentokrát na neho nešlo veľa striel. Bolo vidieť, že je plne koncentrovaný a najmä v prvej a druhej tretine vytiahol dôležité zákroky, či už to bolo pri nájazde Krämmera, alebo počas prečíslení, keď sme prepadli v obrane. Čo sa týka záverečnej časti, keďže sme vyhrávali 3:0, bolo jasné, že si zachytá o niečo viac. Mužstvo však podržal a bol jeho kľúčovou postavou.

Celkovo ma však potešil výkon tímu. Na turnaji bol zatiaľ najkomplexnejší. Všetky štyri formácie boli viditeľné, čo je do ďalšieho zápasu super. Vidieť aj to, že sme zlepšili hru v presilovkách, v podstate aj gól Krištofa sa dá rátať ako presilovkový.

Počas početných výhod sme si dokázali vytvoriť šance, zatlačiť súpera v jeho obrannom pásme. Myslím si, že je len otázka času, kedy nám gól z presilovky padne.

Čo sa týka toho, čo vylepšiť, možno len niektoré tie zaváhania v defenzíve, kedy sme súperovi dovolili ísť do prečíslenia. V zápase proti Američanom by sa nám to mohlo vypomstiť.

Celkovo však náš výkon graduje, čo sa dalo aj očakávať, keďže pred turnajom to bolo aj vplyvom karantény dosť hektické. Zároveň, môžeme byť vďační aj za takýto formát turnaja, ktorý nám dovolil si o to štvrťfinále zahrať.

Mám dojem, že po výhre nad Nemcami budeme nastavení tak, že môžeme poraziť hocikoho. V podstate aj v stretnutiach proti Fínom a Švédom sme ukázali, že vieme byť lepšími. Proti Američanom môžeme ťažiť zo zlepšenej hry v presilovke, zároveň, potrebujeme byť čo najmenej vylučovaní, pretože to je to, v čom sú silní a v čom nás dokážu potrestať.

Branko Radivojevič

(bývalý slovenský reprezentant, účastník ZOH 2010 a 2014)

Branko Radivojevič.
Branko Radivojevič. (Autor: TASR)

Zatiaľ náš najlepší výkon na turnaji. Forma graduje a prišla v pravý čas. Naša hra bola podporená výborným výkonom Patrika Rybára, ktorý možno nemal úplne veľa roboty, ale keď sa Nemci dostali do šance, tak ju dokázal zlikvidovať.

Je dobré, že sa strelecky chytili aj ďalší chalani, či už Hudáček, alebo Krištof. Opäť sa presadil Cehlárik. A možno ten posledný gól pomôže aj Hrivíkovi. Na margo presiloviek, hoci v nich nedávame góly, hráme ich dobre, sme v súperovom pásme, máme dostatočné množstvo streleckých príležitostí. Verím, že je len otázka času, kedy nám to tam padne.

Celkovo si myslím, že sme dobre odpovedali na súperovu tvrdú hru, ustáli sme to, boli sme rýchli, silní na puku, vytvárali si dostatok príležitostí. To je to, v čom treba pokračovať aj v zajtrajšom stretnutí proti USA.

Čo sa týka zajtrajšieho štvrťfinále, šance sú päťdesiat na päťdesiat. Oproti Američanom máme na konte o jedno stretnutie viac, ale myslím si, že máme dosť mladé mužstvo na to, aby sa s tým dokázalo vysporiadať. Chalanom rastie sebavedomie, v tomto smere nám pomohla aj výhra nad Nemcami. Je to jeden zápas, nemáme čo stratiť. Treba si uvedomiť, že kto prehrá, ide domov.

Michal Handzuš

(bývalý slovenský reprezentant a asistent Craiga Ramsayho na MS 2019 a 2021, účastník ZOH 2002, 2010 a 2014)

Michal Handzuš.
Michal Handzuš. (Autor: TASR)

V stretnutí proti Nemecku to bol z našej strany dominantný výkon. Nemcom sme nedovolili v podstate skoro nič. Mali sme viac striel, šancí, zároveň sme boli dominantní na puku a potvrdili sme to aj gólmi.

Za najväčšie pozitívum by som označil to, že sme podali kompaktný výkon, celých šesťdesiat minút, s čím sme mali v prvých dvoch stretnutiach problém, keďže sme hrali dobre iba miestami a následne sme po chybách vo vlastnej tretine zlyhali.

Taktiež si myslím, že sme dobre bránili stredné pásmo, kde dokázali získavať puky a následne vyraziť do protiútoku, pričom tento spôsob hry sme vedeli udržať konštantne počas celého stretnutia.

Spomedzi negatív výkonu možno spomenúť niektoré prečíslenia, či už troch na dvoch, alebo dvoch na jedného. Tie by sa nemali stávať až tak často, pretože lepšie mužstvá nám z nich budú vedieť streliť gól a tým pádom to stretnutie bude pre nás o to ťažšie.

Čo sa týka hry v početnej výhode respektíve nevýhode, v oslabení sme gól nedostali, čo je dôležité. Ak aj niečo prešlo, Paťo Rybár to chytil. V presilovkách sa stále trošku trápime, myslím, že by sme ich mali zlepšiť, keďže sú to práve oni, ktoré môžu rozhodnúť.

Proti Američanom to bude určite ťažký zápas. Myslím, že doposiaľ neprehrali a majú plný bodový zisk. Zároveň si však myslím, že turnaj je veľmi vyrovnaný a každé mužstvo, ktoré postúpi do štvrťfinále, má šance na medailový zisk. Rozdiel medzi jednotlivými mužstvami nie je až taký veľký, v porovnaní s tým, ak by na olympiáde štartovali hráči z NHL, takže aj my máme o to väčšie šance na to, aby sme postúpili ďalej.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Aktívna hra, skvelý Rybár, negatívom prečíslenia. Hviezdy minulosti hodnotia Slovákov