Nemali kde hrať, klub bol vo veľkom blate. Prešov hlási návrat aj v mládeži

Mládežníci Tatrana Prešov majú za sebou tiež vydarenú jesennú časť.
Mládežníci Tatrana Prešov majú za sebou tiež vydarenú jesennú časť. (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|16. dec 2022 o 10:15

Dorastenci majú za sebou unikát. Ďalší tvoria spolu s áčkom.

PREŠOV. Päťsto divákov na zápase druhej dorasteneckej ligy. Výborná atmosféra na novom ihrisku na sídlisku, hlasité povzbudzovanie oboch fanklubov.

Po výhre v šlágri nad Lokomotívou Košice (4:0) rozdrvili Prešovčania na záver Lipany 12:0, čím zavŕšili skvelú jesennú časť. Nestratili v nej ani bod, z pätnástich zápasov vyhrali pätnásť.

Aj to je dôkaz toho, že značka Tatran Prešov je späť. Aktuálne sa môže pochváliť nevšednou bilanciou. Nielen A-mužstvo je lídrom druhej ligy, to isté platí aj o kategórii U19.

Niekdajšia bašta slovenského mládežníckeho futbalu má výrazne nakročené k návratu do najvyššej dorasteneckej súťaže.

Moment, pre ktorý sa robí futbal

„Zápas proti Lokomotíve vnímam ako odmenu za našu prácu počas celej jesennej časti. Prilákať toľko ľudí na dorastenecký futbal nie je maličkosť. Užili sme si ten zápas, celkovú atmosféru i naše krásne víťazstvo. Bol to moment, pre ktorý sa oplatí robiť futbal,“ netají asistent trénera Tatrana Prešov U19 Róbert Petruš.

Nielen starší, ale aj mladší dorastenci Prešova, to znamená kategória U17, napredujú. Momentálne sú na druhom mieste.

Podmienkou pre postup do ligy je, aby devätnástka svoju súťaž vyhrala a sedemnástka skončila do piateho miesta.

„Robíme všetko pre to, aby sme Tatran vrátili tam, kam patrí. Snažíme sa ho posunúť zo suterénu vyššie a prinavrátiť mu akadémiu pre mládež. Tá v minulosti nehrala druhé husle a chceme, aby si znova merala sily s najlepšími na Slovensku,“ netají Petruš, ktorý sa vlani zaslúžil o postup A-mužstva z tretej ligy do druhej. Áčko aktuálne vedie jeho brat Marek.

Aj z tohto pohľadu ide o málovídanú vec. Obaja súrodenci sú so svojimi tímami na čele súťaží.

Z hanby hore o dvesto percent

Prešovskí dorastenci sa z najvyššej súťaže porúčali po sezóne 2018/19. Nie kvôli výkonnosti, ale z administratívnych dôvodov.

V tom čase platilo pravidlo, že A-mužstvo daného klubu musí hrať prinajhoršom druhú ligu, a to Tatran prestal spĺňať. Na základe toho nastal výrazný odliv mladých talentov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Nemali kde hrať, klub bol vo veľkom blate. Prešov hlási návrat aj v mládeži