Anglicko
Anglicko
EURO 2024
30.06.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
Veltins-Arena Gelsenkirchen
18:00
Slovensko
Slovensko

Szilárd Németh: Hráči pod Calzonom pochopili, že sa nemusia strachovať

Francesco Calzona.
Francesco Calzona. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|29. jún 2024 o 08:00

Rozhovor s historicky tretím najlepším strelcom slovenského národného tímu.

BRATISLAVA. Slovenskí futbalisti si vybojovali postup zo skupinovej fázy majstrovstiev Európy 2024 do osemfinále, v ktorom už v nedeľu narazia na výber Anglicka.

Pred týmto zápasom sme sa porozprávali s bývalým slovenským reprezentantom a dodnes tretím najlepším strelcom histórie slovenského národného tímu SZILÁRDOM NÉMETHOM.

Ako sa vám zatiaľ pozdáva európsky futbalový šampionát v Nemecku? Tri zápasy denne, stíhali ste ich sledovať?

Priznám sa, že som nestíhal (úsmev). Práve som sa vrátil z dovolenky. Vrátil som sa z nej v tom najlepšom, práve, keď ide do tuhého.

Ako hodnotíte výkony Slovenska na európskom šampionáte. Je postup z tretieho miesta adekvátny?

Mohlo to dopadnúť lepšie, ale aj horšie. Skupina bola veľmi vyrovnaná, o čom svedčí, že všetky tímy mali po štyri body a rozhodovalo skóre. Chalani však odohrali dobre zápasy a zaslúžene postúpili.

VIDEO: Rozhovor so Szilárdom Némethom

Ako vidíte naše šance v zápase proti Anglicku?

Bude to ťažký zápas. Je ale dobré, že sme nedostali Španielov, proti ktorým by sa hralo ešte ťažšie. Španieli majú tím, ktorý drží loptu 90 minút a hrať bez lopty, k tomu zostať koncetrovaný počas celého zápasu, je nesmierne náročné. 

Vieme, že Angličania patria vždy medzi favoritov na turnaji. Na druhej strane sú veľmi kritizovaní za svoje výkony. Ich hráči nevynikajú tak, ako by mali. Pre nás Slovákov je tak lepšie čeliť Angličanom.

Na čo si musia dať slovenskí futbalisti najväčší pozor?

Majú vynikajúcich hráčov. A to nielen v základnej jedenástke, ale aj na lavičke. Hrajú v najlepších ligách sveta. Rýchlostne a fyzicky sú výborne pripravení. Čo je ale dôležité, sú zvyknutí na takéto zápasy. 

Na oko to možno zatiaľ vyzerá tak, že nedominujú. Tréner Southgate to poskladá často tak, že v zápase aj bránia, príliš nenapádajú, nehrajú vysoký pressing a počkajú si na súpera na polovici ihriska. 

Dávid Hancko.
Dávid Hancko. (Autor: TASR/AP)

Okrem rýchlych protiútokov môžu pohroziť aj zo štandardných situácii, keďže majú dobrých hlavičkárov. Máme ale dobré mužstvo, čo Slováci ukázali najmä v prvých polčasoch v skupine. Môže z toho byť nakoniec vyrovnaný zápas.

Ako povedal Ondrej Duda, budú vo väčšej psychickej pohode ako outsider v zápase. Funguje tu skutočne tak alebo sú to len opakované reči?

Ja osobne by som to tak nenazval. Naši hráči samozrejme nastúpia s tým, že Angličania sú favoriti a môžu len prekvapiť. Tlak bude ale aj na nich, nakoľko každý hráč chce vyhrať zápas.

Anglicko - 1,5 miliardy eur. Slovensko - 156 miliónov eur. Najväčší rozdiel spomedzi osemfinálových dvojíc v hodnote kádrov. Keby vám pred dvadsiatimi rokmi niekto povedal, že káder má hodnotu miliardu a pol, ako by ste reagovali?

Takto to vyplynulo. Financie vo futbale išli nahor. Ak by naši hráči mali inú národnosť, tak určite by stáli viac. Či Škriniar, či Hancko alebo Lobotka. Ak by pochádzali z inej krajiny, tak aj ich ceny by boli približne také, aké majú anglické hviezdy.

Ktorí hráči zo slovenského tímu na vás doposiaľ najviac zapôsobili?

Stano Lobotka je momentálne náš najlepší hráč. Vie, kedy spomaliť hru, kedy ju zrýchliť. Má výborný prvý dotyk, videnie na ihrisku. Veľmi dobre mu ale sekunduje obrana. Treba ale pochváliť kolektívny výkon, každý hráč vie, čo chce hrať.

Stanislav Lobotka potvrdzuje, že je zjav súčasného slovenského futbalu. Radí sa medzi najlepších stredopoliarov sveta, ak nie, čo mu chýba?

Možno len nejaké čísla, ako napríklad góly a asistencie. Možno len málo trénerov natoľko preferuje jeho pozíciu. Skôr tí zo Španielska, ako Guardiola, ktorý potrebuje hráčov, ktorí vedia brániť, vedia čítať hru, v čom sa práve skrýva sila Lobotku. 

Stanislav Lobotka (vľavo) a Razvan Marin v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024.
Stanislav Lobotka (vľavo) a Razvan Marin v zápase Slovensko - Rumunsko v skupine E na EURO 2024. (Autor: TASR)

Jeho cenovka bude po šampionáte pravdepodobne ešte vyššia…

Uvidíme, či ešte plánuje v budúcnosti nejaký prestup. Hrá vo veľmi dobrom klube s dobrým zázemím. Ak sa niekto raz dostane do Neapolu, tak nemyslím si, že je tam veľa vyšších cieľov. Je len zopár klubov. 

Vy, ako bývalý útočník, ako by ste zhodnotili prácu Róbert Boženíka na turnaji?

Treba povedať, že Slovensko s tým má problém už dlhé roky. Odchodom Adama Nemca sme nenašli top útočníka. Teraz to vychádza na Roba Boženíka.

V narúšaní súperovej rozohrávky si odvádza svoju prácu dobre. Od útočníka ale očakávame góly, minimálne to, že sa bude dostávať do príležitostí. Vynahrádza si to aspoň bojovnosťou.

Sekunduje mu David Strelec, útočník Slovana Má potrebnú kvalitu, aby dokázal hrať na takejto úrovni?

Strelo bol obrovský talent. Čakali sme, ako sa sa bude rozvíjať. Možno mu nesadol prestup do Talianska. Po návrate do Slovana mal dobré zápasy, ale aj horšie. Podľa výkonov na turnaji si myslím, že mu ešte dosť chýba.

Tréner Anglicka Gareth Southgate sleduje zápas Dánsko - Anglicko.rozhovor
Titanilla Bődso 08:3015
Viem si predstaviť, že anglickí fanúšikovia už majú rezervované hotely na štvrťfinále, vraví novinárPeterjon Cresswell si myslí, že Angličanov čaká ťažký zápas.
Titanilla Bődso 08:3015
Anglickí futbalisti počas tréningu na EURO 2024
so 14:12
Nechýba ani jeden hráč. Angličania sa pripravujú na Slovákov v kompletnom zloženíTréner Southgate má k dispozícii káder v plnom zložení.
so 14:12
Tréning slovenskej futbalovej reprezentácie na EURO 2024
so 13:51
Hamšík proti Anglicku počíta aj s penaltami. Čaká nás náročný zápas, hovoríAsistenta Calzonu teší zdravotný stav celého tímu.
so 13:51
Slovenskí futbalisti sa tešia po postupe do osemfinále na EURO 2024.
so 10:50
Ak máme zdolať Anglicko, teraz je najlepšia príležitosť (podcast Spoza piva)Podcast Spoza piva prináša už svoju 81. epizódu, v ktorej sa chalani Timo a Samo obhliadli za skupinovou fázou EURO 2024 v Nemecku a čo to si povedali aj o blížiacom sa osemfinále.
so 10:50
Francesco Calzona.rozhovor
Martin Kozinkaso 08:0017
Szilárd Németh: Hráči pod Calzonom pochopili, že sa nemusia strachovaťRozhovor s historicky tretím najlepším strelcom slovenského národného tímu.
Martin Kozinkaso 08:0017
Milan Škriniar mal dobrú náladu.
Titanilla Bődpi 14:006
Anglicko? Káder majú nabitý hviezdami, ale ako tím sme lepší, myslí si kapitán SlovákovV tábore Slovákov nebadať ponorkovú chorobu.
Titanilla Bődpi 14:006
Ondrej Duda sa po zápase s Rumunskom fotil s fanúšikmi.
Titanilla Bődpi 07:304
S Angličanmi je šanca o niečo väčšia. Slováci však musia do zápasu ísť s pokorouKonfrontácia so Španielskom pred tromi rokmi nedopadla dobre.
Titanilla Bődpi 07:304
Gareth Southgate a Jude Bellingham.analýza
Martin Kozinkapi 12:007
Zahádzali ho pivom, kajá sa. Experiment nevyšiel: Slováci čelia ustráchaným AngličanomV čom sa skrývajú problémy anglického tímu pod vedením Garetha Southgatea?
Martin Kozinkapi 12:007
Martin Dúbravka pri streleckom pokuse Mychajla Mudryka.
Pavol Spálpi 10:007
Z Dúbravku som urobil hviezdu šou. Je ako z učebnice a kultový, tvrdili BritiSlovák sa postaví proti krajine, kde sa stal veľkým.
Pavol Spálpi 10:007
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Szilárd Németh: Hráči pod Calzonom pochopili, že sa nemusia strachovať