Cieľ je zvýšiť kvalitu. Šéf východu: Súboje so Stredoslovákmi budú zaujímavé

V spoločnej tretej lige s mužstvami zo stredného Slovenska si zahrajú aj futbalisti Lipian (v popredí).
V spoločnej tretej lige s mužstvami zo stredného Slovenska si zahrajú aj futbalisti Lipian (v popredí). (Autor: facebook ŠK Odeva Lipany)
Daniel Dedina|23. jún 2022 o 12:20

Názov najvyššej regionálnej súťaže bude jednotný.

Po troch rokoch sa konečne dočkali. Predstavitelia regionálneho futbalu bilancovali kompletnú sezónu naposledy v roku 2019. Ročník 2019/20 bol kvôli pandémii anulovaný, ďalší sa odohral v skrátenej forme, s polovičnou porciou stretnutí.

Okrem bilancovania prichádza na rad reorganizácia súťaží, ktorá bola z rovnakého dôvodu presunutá. Teraz už nastal čas.

„Cieľom reorganizácie je zvýšenie kvality súťaží. Myslím si, že sa máme na čo tešiť,“ hovorí predseda Východoslovenského futbalového zväzu RICHARD HAVRILLA.

Pandémia komplikovala aj nedávno skončenú sezónu, najmä záver jesennej časti. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch rokov sa vám ju však podarilo odohrať celú.

Som rád, že covid už nezasiahol výrazne do priebehu súťaží. Prakticky všetky kolá sme odohrali v stanovených termínoch. V úvode jari sme mali niekoľko dohrávok, ktoré sa aj vďaka ústretovosti klubov podarilo odohrať.

V jarnej časti sa hralo o zaradenie klubov do jednotlivých súťaží po vykonaní reorganizácie. Postupne sa vykryštalizovalo poradie tímov, ktoré získali právo postupu do novej III. ligy Východ. Celkovo máme ešte pri zaradení tímov do súťaží niekoľko otáznikov. Rovnako ako v ďalších regiónoch.

Ako hodnotíte špecifickú sezónu 2021/22? Čo považujete za jej pozitíva a negatíva?

Za seba môžem povedať, že som spokojný. Vyskytli sa drobné nedostatky, či už v organizácii stretnutí alebo zo strany rozhodcov, ale všeobecne panuje názor, že sezóna bola vydarená, bez výraznejších rušivých vplyvov. Som veľmi rád, že sa zlepšila disciplína na ihrisku aj mimo neho. Nezaznamenali sme žiadne výraznejšie neprístojnosti.

Na rad prichádza reorganizácia súťaží, ktorá sa kvôli pandémii posunula. Ako hodnotíte samotnú myšlienku reorganizácie? Čo prinesie východnému Slovensku?

Cieľom reorganizácie je zvýšenie kvality súťaží, predovšetkým tretej ligy. Očakávame konfrontáciu s herným štýlom, ktorý produkujú tímy zo stredoslovenského regiónu. Štyri sú z oblasti Lučenca a Rimavskej Soboty, dva z Oravy. Bude to zaujímavé. Myslím si, že sa máme na čo tešiť.

V novej hierarchii bude najvyššou regionálnou súťažou štvrtá liga. Viedli sa polemiky o tom, či sa bude volať IV. liga alebo Majstrovstvá regiónu.

Nakoniec sme sa dohodli, že vo všetkých regiónoch bude názov jednotný. Pôjde o Majstrovstvá regiónu – IV. liga. Niektoré regionálne zväzy navrhovali, aby sa číselne označenie vynechalo, ale zvíťazil zdravý rozum. Takto budú mať súťaže očíslované poradie až po najnižšiu úroveň.

Termín na podávanie prihlášok do nového ročníka uplynie v nedeľu 26. júna o polnoci. Z minulých rokov poznáme prípady, kedy kluby nevyužili právo štartu v súťaži, ktorá im prináleží. Dá sa niečo podobné očakávať aj tentoraz?

Nejaké posuny určite očakávame. Momentálne prebieha prihlasovanie sa jednotlivých družstiev. Prihlášok spočiatku nebolo veľa, ale uplynulý víkend ešte bežal súťažný ročník. Predpokladám, že v priebehu tohto týždňa si kluby nájdu viac času a prihlášky si podajú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Cieľ je zvýšiť kvalitu. Šéf východu: Súboje so Stredoslovákmi budú zaujímavé