Hancko je pripravený na top ligu sveta. Greif by mal nájsť pokoru, vraví manažér

Michal Holeščák (vpravo) spolu s Richardom Križanom, ktorý v lete prestúpil z Trenčína do Slovana.
Michal Holeščák (vpravo) spolu s Richardom Križanom, ktorý v lete prestúpil z Trenčína do Slovana. (Autor: Archív MH)
Jakub Bobovič|31. jan 2022 o 20:56

Agentúra, ktorú vlastní, expanduje.

Je zakladateľom a vlastníkom hráčskej agentúry. Má za sebou stovky zrealizovaných prestupov, medzi ktorými je viacero transferov bývalých alebo súčasných slovenských reprezentantov. 

Okrem Slovenska pôsobí jeho firma aj v zahraničí a najnovšie otvára vlastnú pobočku v Nigérii. 

Hráčsky agent MICHAL HOLEŠČÁK v rozhovore prezradil svoje názory na aktuálne dianie na prestupovom trhu doma i v zahraničí. Zároveň poodhalil viaceré zaujímavosti zo svojej práce.

Čo sa dočítate v článku

  • ako vidí pozíciu Martina Dúbravku v Newcastli
  • ako hodnotí zimné prestupy smerom z Fortuna ligy do zahraničia
  • čo hovorí na výmenu Hentyho za Šaponjiča v Slovane
  • čo hovorí na kauzu kedy mal tréner Vladimír Weiss st. povedať Dávidovi Hrnčárovi, že s melírom si pod ním nezahrá
  • ako vidí budúcnosť Greifa, Kružliaka, Hrnčára, Bernáta, Polievku či Almásiho
  • o tom, ako africkí hráči a ich rodiny reagujú, keď sa dozvedia o možnosti angažmánu v Európe
  • s ktorým známym Brazílčanom si Ján Kozák ml. zahral v Uzbekistane
  • ktorý prestup považuje za doteraz najkomplikovanejší

V niektorých súťažiach sa k poslednému januárovému dňu skončilo prestupové obdobie. Ako by ste ho zatiaľ zhodnotili? 

Takýto vývoj transferového okna sa dal predpokladať. Nejaké ohromujúce transfery sa nekonali, aj v závislosti od doby, ktorú momentálne žijeme


Ktorý transfer vás zaujal zatiaľ najviac a prečo?

Pre mňa je to určite príchod Adama Traoré do Barcelony. Ten súhlasil aj s dramatickým znížením platu a to preto, aby do značky akou FC Barcelona je, mohol prestúpiť.

Po 31. januári sa prestupové okno úplne neuzavrie. Aj naďalej sa bude dať prestupovať u nás, v Česku, Poľsku, ale napríklad aj do súťaží v krajinách východnej Európy. Aký bude na prestupovom trhu ďalší vývoj?

Iba doplním, že aj v krajinách, kde už prestupové obdobie skončilo, môžu kluby podpísať ešte dvoch voľných hráčov, ktorým zmluva skončila ešte pred začiatkom prestupového okna a teda, najneskôr 31. decembra 2021.

Samozrejme, pohyb hráčov v krajinách, kde je transferové okno otvorené aj vo februári a v niektorých aj v marci, sa ešte očakáva.

Anglický Newcastle, v ktorom chytá Slovák Martin Dúbravka, na jeseň zmenil majiteľov. Klub získalo konzorcium zo Saudskej Arábie. Zmeny nastali aj v mužstve. Nahlas sa hovorilo o príchode nemeckého brankára Bernarda Lena. Ako vidíte budúcnosť Dúbravku v Newcastli?

O Maťa sa neobávam. Je to dostatočne skúsený a kvalitný brankár, aby sa dokázal vyrovnať s akoukoľvek konkurenciou. Ak by aj nešlo všetko podľa plánu, záujemcov o jeho služby bude dostatok.

S ďalším ex-žilinčanom Hanckom sa spájal anglický West Ham. Sparta sa však vyjadrila, že počas zimy nikoho nepredá. Mohlo by to byť reálne v lete?

Prepojenie Sparty a West Hamu je zrejmé, takže by niečo také nebolo veľkým prekvapením. Každopádne, Hancko je momentálne pripravený na akúkoľvek z top päť európskych líg.

Vydarenú sezónu zažíva v Česku aj Ladislav Almási. Stále má iba 22 rokov, bez štyroch centimetrov dva metre. Môžu v Dunajskej Strede ľutovať, že ho svojho času pustili do Ružomberka?

Myslím si, že v Dunajskej Strede v tom období zle vyhodnotili potenciál a predpoklady Laca, ale to je už vec ich transferovej politiky.

S Baníkom Ostrava má ešte tri a pol roka platný kontrakt. Aj pre potreby reprezentácie by však zrejme bolo dobré, ak by prestúpil do lepšej súťaže a zároveň hrával. Mal by zmeniť pôsobisko?

Momentálne nie je dôvod ponáhľať sa. Laco potrebuje pravidelne hrávať a strieľať góly. Jednak pre potreby reprezentácie a tiež preto, lebo jeho predchádzajúce angažmány boli krátkodobé, takže potrebuje svoju formu potvrdiť a stabilizovať. Potom treba spraviť ďalší rozumný prestupový krok.

Pavel Vrba (vľavo), súčasný tréner Dávid Hancka, a Michal Holeščák.
Pavel Vrba (vľavo), súčasný tréner Dávid Hancka, a Michal Holeščák. (Autor: Archív MH)

Jánovi Bernátovi, ktorý v lete odišiel na hosťovanie do Westerlo, sa darí. Je druhým najlepším strelcom mužstva, navyše, jeho mužstvo je s desaťbodovým náskokom prvé a má nakročené k postupu. Uplatní si klub opciu a ostane v Belgicku?

Janov krok v lete vyzeral pre viacerých ako nie ideálny, ale ukazuje sa, že toto rozhodnutie bolo správne. Westerlo má silného investora, ale či si uplatní klub opciu je vždy otázne. Bude to záležať aj od jeho jarných výkonov. 

V dosť komplikovanej situácii je na Mallorke brankár Dominik Greif. Jednotkou je Manolo Reina, najnovšie dostal šancu mladík Riquelme a klub navyše z Parížu St. Germain priviedol Rica Sergia. V súčte týchto okolností je Greif tretím, možno až štvrtým brankárom. Mal by odísť na hosťovanie?

Greif by mal v prvom rade nájsť pokoru a elementárnu slušnosť, lebo potom ani jeho brankárska kvalita nebude stačiť. To, či chce a môže odísť na hosťovanie je len na jeho rozhodnutí, ale podstatné je, či o neho v nejakom kvalitnom klube bude záujem.

Dvoch hráčov, ktorí nedávno menili pôsobisko, máme aj v americkej MLS. Konkrétne Jána Greguša a Alberta Rusnáka. Hlavne Rusnák má v Spojených štátoch silnú pozíciu. Bol to z ich strany dobrý krok?

Sám som nejaký čas v Spojených štátoch žil a verte mi, že deväťdesiat percent hráčov by spravilo podobné rozhodnutie. Navyše, obaja hráči ukázali svoju kvalitu a majú v rámci súťaže dobré postavenie. MLS má vysoký kredit, takže aj pre potreby reprezentácie sú pripravení

V Slovane Bratislava nastala výmena na pozícii útočníka. Staršieho, no odskúšaného Hentyho, vymenil mladší Šaponjič. Rozumný krok?

Určite áno. O Šaponjiča bola na trhu bitka, ktorú Slovan zvládol. Je mladší a za istých okolností môže v Slovane nadviazať na výkony Šporara. Navyše, Henty je nepredvídateľný a pri jeho odchode získali všetky zainteresované strany

Na pozíciu útočníka sa Slovanu núkal aj Sukisa, hráč so zaujímavým príbehom. Napokon po ňom siahla Žilina. V prípade, ak by sa stal na konci sezóny najlepším strelcom súťaže, bol by vo svojom veku (27) ešte predateľný smerom do zahraničia?

Dvadsaťsedem rokov je vek, kedy je hráč stále slušne predateľný. Je len na ňom, ako zúročí svoj potenciál, navyše sa dá očakávať, že v Žiline dostane na ihrisku dostatočný počet príležitostí.

Žilina okrem Sukisu získala aj Galčíka, ktorý však ešte polroka ostane hosťovať v Podbrezovej. Presadí sa v MŠK?

Roland má všetky predpoklady na to, aby sa v Žiline výrazne presadil a zaujal na transferovom trhu. Celá ´operácia´ dáva zmysel a zúčastnené strany ušili zaujímavý projekt.

Do Sparty, avšak iba do béčka, prestúpil v zimnej prestávke obranca Adam Goljan. Najvyššiu slovenskú súťaž vymenil za druhú českú. Nemal ešte trochu počkať?

Úprimne poviem, Adamovi prajem, aby sa presadil, ale jeho odchod do Sparty a do druhej českej ligy ma zaskočil. Je to veľmi fyzická súťaž. 

Na jeho mieste by som strávil ešte nejaký čas v Žiline, kde to dôkladne pozná. Sedemnásť ligových zápasov je malá porcia na taký skorý odchod. Budem rád, keď sa budem mýliť.

Do maďarského MTK Budapešť, ktorý je na poslednom mieste v maďarskej lige, prestúpila dvojica bývalých hráčov MŠK a tiež odchovancov klubu - Branislav Sluka a Andrej Kadlec. Nemali po dobrej polsezóne taktiež radšej počkať?

Nemyslím si. Braňo je aj napriek mladému veku dostatočne skúsený. Potreboval zmeniť ligu a Žilina má na jeho poste Domina Javorčeka a Owusuho. 

Kadlec mal výborný polrok v Seredi. Bolo by nerozumné nevyužiť možnosť prestúpiť do MTK, kde si navyše môže i finančne prilepšiť.

Čo sa týka Žiliny, najviac zaujal odchod Bičachčjana do Poľska. Ako hodnotíte výber súťaže, klubu a dĺžku kontaktu?

U Vahana som očakával kvalitnejšiu súťaž. Na druhej strane, ponuka pre klub aj hráča bola zrejme veľmi zaujímavá a preto sa ju rozhodli realizovať. 

Veľkým plusom je, že z Ekstraklasy, ktorá je na očiach skautov, môže urobiť ďalší posun do futbalovo zaujímavejšej destinácie.

Ako ste naznačili, pre Arména nemusí byť Štetín poslednou zastávkou. Myslíte si, že naplní dlhodobý, štyri a pol ročný kontrakt?

Je to hypotetická otázka, ale štyri a pol roka zrejme v Štetíne neostane. Verme, že to bude posun do lepšieho.

Michal Holeščák (vľavo) na rokovaniach v Juventuse Turín.
Michal Holeščák (vľavo) na rokovaniach v Juventuse Turín. (Autor: Archív MH)

Do Poľska prestúpil i Fazlagič. Podobne ako Bičachčjan, aj on podpísal dlhodobý kontrakt. Je Poľsko dobrou prestupovou stanicou pre hráčov z našej ligy?

V Poľsku máme v rámci našej agentúry kanceláriu už dvanásť rokov. Tvrdím, že Ekstraklasa je výbornou prestupovou stanicou.

Uvediem príklady. Dušana Kuciaka sme z Legie posunuli do Hull City, Roba Picha zo Slasku Wroclaw do Kaiserslauternu, Roba Demjana z Podbeskidzia do Waasland-Beveren a mohol by som pokračovať ďalej.

Štetín, kam prestúpil Bičachčjan, ešte predtým predal do Premier League mladého, iba 18-ročného Kacpera Kozlowského. Čo chýba slovenským klubom, aby aj oni vo väčšej miere exportovali hráčov priamo do Anglicka či iných, futbalovo vyspelejších krajín?

Poľsko je štyridsaťmiliónová krajina, nemôžeme to porovnávať. Slovenský futbalový trh na to, aký je veľký, produkuje priamo do kvalitných zahraničných líg dostatočné množstvo hráčov. 

Veď len za posledné roky to potvrdzujú hráči ako Škriniar, Greif, Strelec, Hancko, Bénes, Kiwior, Mráz, Vavro, Špalek, Boženík, Kalu, Moses, Bailey, Madu, Azango a ďalší. 

O zaujímavý prestupový artikel, aj vplyvom nevýhodnej zmluvy, prišla Trnava. Klub opustil 20-ročný Brazílčan Cabral, ktorý navyše začínal byť aj gólovým. Čo hovoríte na podobné typy zmlúv, kedy materský klub môže ukončiť hosťovanie prakticky kedykoľvek?

Kto takúto zmluvu uzavrel, mal by sa za ňu plne zodpovedať majiteľovi klubu. Nenachádzam v tom logiku. Navyše, Cabral prichádzal do Trnavy do kategórie do devätnásť rokov, nie priamo do prvého mužstva.

O ktorých hráčov z našej najvyššej súťaže je aktuálne v zahraničí najväčší záujem?

Neviem odpovedať za kluby, ale všeobecne ide o hráčov, ktorí sú rozdieloví a sú v dobrom fyzickom veku, aby mohli byť ďalej predajní.

V slovenskej najvyššej súťaži zastupujete viacero hráčov, medzi inými napríklad aj kapitána Dunajskej Stredy Dominika Kružliaka. Aj v jeho prípade sa dlhodobo hovorí o prestupe. S Dunajskou Stredou má ešte rok a pol platný kontrakt, je v ideálnom futbalovom veku, v zahraničí ešte nepôsobil. V hre sú iba dve možnosti, predĺženie kontaktu alebo prestup. Ku ktorej sa prikláňate viac?

Osobne si myslím, že Dominik potrebuje zmeniť v prvom rade súťaž. Na Slovensku pôsobí už dlho. Skôr to vidím na prestup do zahraničia.

Ďalším hráčom, ktorého zastupujete je David Hrnčár. Ten sa v lete vrátil do Slovana. Počas jesennej časti spočiatku nastupoval, avšak neskôr bola jeho minutáž nepravidelná. Čo je pravdy na tom, že mal mať s trénerom Weissom konflikt po tom, čo si odfarbil vlasy na blond? Ako sa táto vcelku bizarná kauza uzavrela?

K tejto téme sa už nemá význam vracať. Viac ako farba vlasov je podstatný výkon na ihrisku. David odpracuje vždy každý tréning a zápas v maximálnej možnej intenzite a to je jeho najlepšou vizitkou.   

Hovorilo sa o jeho návrate do Zlatých Moravciach. Bola táto alternatíva v hre?

Nie, aj keď si záujem Zlatých Moraviec vážime. David sa tam cítil výborne. Mali sme konkrétnu ponuku z Belgicka na hosťovanie s opciou na transfer, ktorá dorazila aj na klub, ale tréner Weiss chce mať Davida v kádri na jarnú časť a my to plne rešpektujeme.

Po prestupe Hrčnára do Slovana. Zľava Michal Holeščák, David Hrnčár a Ivan Kmotrík.
Po prestupe Hrčnára do Slovana. Zľava Michal Holeščák, David Hrnčár a Ivan Kmotrík. (Autor: Archív MH)

Vo vašom portfóliu je aj Róbert Polievka, hráč druholigovej Banskej Bystrici. Ako je možné, že hráč, ktorý je v dobrom futbalovom veku a je zároveň lídrom svojho mužstva, pôsobí iba v druhej lige?

Robo je patriot a chce priviesť Duklu do najvyššej súťaže. Hrával v Žiline a Dunajskej Strede a v našej lige už sú len dva kluby, kde by mohol reálne pôsobiť. Jeho potenciál je, samozrejme, na zahraničnú súťaž, čo by ďalšia sezóna v druhej lige mohla výrazne skomplikovať. 

Pôsobisko počas zimnej prestávky zmenil aj Marek Fábry, bývalý reprezentant do 21 rokov. Z druhej českej ligy, kde mal na jeseň dobrú pozíciu a na jar mohol s klubom pri troche šťastia hrať o postup do najvyššej súťaže, zamieril do Poľska, kde bude zachraňovať v druhej lige Jastrzebie. Prečo?

Dukla sa rozhodla obmeniť káder a my sme túto skutočnosť museli zobrať na vedomie a nájsť mu nový angažmán. Marek a tiež Oliver Podhorin, majú v tomto klube zmluvy do leta s opciou, ale len v prípade záchrany.

Zastupujete aj viacero mladých poľských futbalistov. Kým u nás sa ráta, aj keď hráč prestúpi do Poľska či Česka, u Poliakov je to zrejme iné. Je to tak?

Áno. Poliaci nemajú dôvod prestupovať, až na výnimky, na tieto trhy, keďže ich Ekstraklasa im ponúka vo všetkých oblastiach lepšie podmienky.

O akých súťažiach snívajú mladí poľskí futbalisti?

Štatisticky najviac prestupujú do Nemecka a Talianska, takže určite sa chcú dostať z Ekstraklasy do najlepších klubov v Európe.

Michal Holeščák o:


ceste do Afriky s Pavlom Vrbom a vyhľadávaní talentov pre MŠK Žilina

Veľmi rád spomínam na dva týždne strávené s ,,Vrbičom´´ v Benine a Nigérii. Jeho pohľad na futbal ma obohatil a myslím si, že do MŠK sme v tom čase priviezli zaujímavých hráčov.

Slušnú stopu zanechal hlavne Bello Babatounde, ktorý si zahral aj skupinovú fázu Ligy majstrov a strelil aj gól slávnej Chelsea na Stamford Bridge.

skautingu a otvorení pobočky agentúry v Nigérii

Udialo sa tak v novembri minulého roka, kedy som navštívil turnaj akadémií. Pobočka je v Lagose-Surulere a naši dvaja nigérijskí agenti budú pre nás vyhľadávať hlavne hráčov z Nigérie, Ghany, Toga a Beninu.

Tento projekt sme pripravovali už dlhšie a môžem prezradiť, že v letnom prestupovom období sa objavia niektorí nami vytipovaní hráči aj v našej Fortuna Lige.

prvotnom kontakte s mladými africkými hráčmi a ich rodinami, v súvislosti s možnosťou angažmánu v Európe

Určite by to bolo na knihu, každopádne, platí, že pre afrického hráča, je dostať sa do Európy jeho futbalový sen. Africkí futbalisti sú veľmi učenliví, rýchlo nasávajú informácie.

Problémom zväčša býva ich finančná gramotnosť a vysporiadanie sa vo vnútri s diametrálne rozdielnym príjmom financií. Vtedy majú slabosť podliehať svojmu egu, rôznym ,,múdrym´´ radám a robia nesprávne rozhodnutia. 

zrealizovanom prestupe, na ktorý je najviac hrdý

Tomáš Hubočan – Zenit Petrohrad. Tento prestup bol prvý takéhoto rangu. Zároveň, dlho to bol najdrahší prestup hráča zo slovenskej ligy do zahraničia. Prestupová čiastka bola štyri milióny eur.

Hrdý aj preto, lebo Hubo tento prestup následne využil na úžasnú kariéru a v Zenite patrí dodnes medzi hviezdy a hráča, na ktorého radi spomínajú.

najzložitejšom prestupe 

Jakub Vojtuš – Inter Miláno. V tom čase sme mali pre Jakuba pätnásť konkrétnych ponúk, z klubov ako Bayern Mníchov, Benfica, FC Porto, Udinese, Chelsea, CSKA Moskva a ďalších.

Prestupoval do akadémie Interu za vtedy obrovskú sumu šesto tisíc eur s bonusmi do dvoch miliónov. 

Jednak sme nevedeli, ktorý klub by bol najvhodnejší, jednak dilemu mal aj majiteľ MŠK, či hráča pustiť, alebo nie.

V dnešnej situácii by určite bolo lepšie ak by ostal a prešiel našou ligou v žilinskom projekte. Jeho kariéra nebola taká závratná ako mohla byť. Dodnes sám neviem, či mal Jakub vtedy prestúpiť, alebo ostať.

neuskutočnenom prestupe, ktorého je veľká škoda, že nevyšiel

Peter Sládek, ktorého sme mali na hosťovaní v belgickom KV Oostende a Sláďo neurobil všetko preto, aby sa prestup stal skutočnosťou. Škoda najmä preto, že futbalové parametre mal výborné a mohol ešte dnes behať po zahraničných trávnikoch. 

rokovaní, prestupe, angažmáne a podmienkach Jána Kozáka ml. v Uzbekistane

Vtedy to bola práca môjho brata, ktorý ,,Janymu´´ zabezpečil toto angažmán. Najskôr si ,,Koza´´ asi poklepal po čele spolu s nami, ale potom sa rozbehli rokovania, zháňanie informácii o klube, krajine, živote. 

Klub mal status veľkoklubu, keďže tam vtedy pôsobil brazílsky reprezentant Rivaldo a tréner Zico. Podmienky boli vynikajúce, hráč býval v peknom apartmáne v Taškente, s tímom si zahral semifinále ázijskej Ligy Majstrov.

o tom či mohol Dare Vršič vo svojej kariére dosiahnuť viac

Neskutočný hráč, ktorého doviedol Karol Belaník z Celje, najskôr na hosťovanie a po pol roku na prestup.

Ak by Dare trénoval o niečo viac a strážil si kilečká, mohol si kľudne zahrať taliansku Seriu A, podobne ako jeho veľký vzor Totti.

S Darem som stále v kontakte, sme priatelia a na záver kariéry vyzerá atleticky a fyzicky výborne.

o tom, akú nevšednú situáciu prinieslo práve prebiehajúce prestupové obdobie

Prednedávnom sme realizovali transfer portugalského hráča Tiaga Alvesa z poľského Piastu Gliwice do japonského Montedio Yamagata.

Pikoškou bolo to, že kluby sa síce dohodli na podmienkach, ale transfer nebol formálne uskutočnený v systéme TMS a Poliakom ešte dva dni predtým dorazila prestupová suma na účet.

Navyše, hráč bol ešte v Portugalsku a nemal po lekárskych testoch. Aj to prináša práca agenta...


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hancko je pripravený na top ligu sveta. Greif by mal nájsť pokoru, vraví manažér