Anglicko
Anglicko
EURO 2024
06.07.2024, Vyraďovacia fáza | Štvrťfinále
2 - 1pp
1:1, 0:0
Po predĺžení
Pokutové kopy
5:3
Švajčiarsko
Švajčiarsko

Angličania oslavujú postup do semifinále, Švajčiarov rozosmutnil penaltový rozstrel

Radosť hráčov Anglicka po postupe do semifinále EURO 2024.
Fotogaléria (20)
Radosť hráčov Anglicka po postupe do semifinále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|6. júl 2024 o 20:40 (aktualizované 6. júl 2024 o 20:56)

Futbalisti Anglicka dnes zdolali Švajčiarsko vo štvrťfinále na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - štvrťfinále

Anglicko - Švajčiarsko 1:1 pp, 5:3 v jedenástkovom rozstrele

Góly: 80. Saka - 75. Embolo.

Rozhodcovia: Orsato - Carbone, Giallatini, ŽK: Kane - Schär, Widmer

Diváci: 46 907

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Konsa (78. Palmer) - Trippier (78. Eze), Mainoo (75. Shaw), Rice, Saka - Bellingham, Foden (115. Alexander-Arnold) - Kane (109. Toney)

Švajčiarsko: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Rieder (64. Zuber), Freuler (118. Sierro), Xhaka, Aebischer (118. Amdouni) - Ndoye (98. Zakaria), Embolo (109. Shaqiri), Vargas (64. Widmer)

DÜSSELDORF. Futbalisti Anglicka sa stali tretími semifinalistami EURO 2024 (ME vo futbale 2024). V sobotňajšom štvrťfinálovom zápase zvíťazili v Düsseldorfe nad Švajčiarskom 5:3 po rozstrele, duel sa po riadnom hracom čase i predĺžení skončil nerozhodne 1:1.

V súboji o finále sa stretnú s víťazom duelu Holandsko - Turecko (21.00), Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Španielsko a Francúzsko.

Fotogaléria zo zápasu Anglicko - Švajčiarsko vo štvrťfinále EURO 2024

Priebeh zápasu Anglicko - Švajčiarsko na EURO 2024

I. polčas

Prvý polčas bol o obojstranne pozorných defenzívach a diváci v ňom napokon nevideli ani jednu strelu na bránku.

Angličania boli ofenzívne aktívnejší, ale nedokázali prekvapiť súpera.

Švajčiari sa prezentovali organizovanou hrou, ale v prvom polčase sa dostali iba k jednému streleckému pokusu, Angličania k piatim.

(Autor: Sofascore)

II. polčas:

Druhý polčas priniesol zaujímavejšie dianie a aj góly. V 51. minúte sa Švajčiar Embolo zbavil Konsu, no prízemnej strele chýbala razancia.

Švajčiari vstúpili do druhého polčasu odvážnejšie, viackrát ofenzívne pohrozili Angličanom a v 75. minúte išli do vedenia. Ndoye prihral do šestnástka, anglický obranca Stones stečoval loptu priamo na kopačku Embola, ktorý trafil odkrytú bránku - 0:1.

Angličania zareagovali tromi striedaniami a nepriaznivý stav odvrátili už po piatich minútach. V ofenzívnej akcii si Saka vylepšil streleckú pozíciu a ľavačkou z hranice šestnástky poslal loptu k vzdialenejšej žrdi - 1:1.

Predĺženie a rozstrel:

V 5. minúte predĺženia sa zaskvel švajčiarsky brankár Sommer, keď vyrazil strelu Riceho na roh. Gól nepriniesla ani strela Bellinghama, s ktorou nemal Sommer problémy. Švajčiari sa v prvej časti predĺženia nedostali do šance, no takmer vyťažili z riskantnej malej domov Walkera na Pickforda.

Druhá časť predĺženia priniesla viacero švajčiarskych príležitostí. V 166. minúte sa striedajúci Shaqiri pokúsil prekvapiť anglického brankára strelou priamo z rohu, ktorú zastavila až konštrukcia brány. Švajčiari napokon neskórovani ani po strele Amdouniho, na ktorú bol Pickford pripravený.

Švajčiar Akanji neskóroval v závere prvej série rozstrelu a keďže ostatní strelci už boli stopercentní, do semifinále sa prebojovali Angličania.

Hlasy po zápase

Gareth Southgate, tréner Anglicka: "Vedel som, že hráči Švajčiarska majú veľkú kvalitu. Ťažko sa bránia a majú dobrý pohyb. Znovu sme dokázali zvíťaziť po tom, čo sme prehrávali. Ukázali sme charakter a odolnosť, vďaka ktorej sme už zvíťazili v mnohých zápasoch. Nie je to len o dobrej hre, musíte ukázať aj iné atribúty."

Bukayo Saka, útočník Anglicka: "Tlak v rozstrele je niečo, čo prijímam. Niekedy zlyháte, ale ja som ten typ človeka, ktorý chce ísť do toho znovu. Viem, že veľa divákov bolo nervóznych, napríklad moja rodina, ale zachoval som si chladnú hlavu a vyšlo to."

Xherdan Shaqiri, stredopoliar Švajčiarska: "Bol to skvelý zápas. Penalty sú 50 na 50 a Anglicko v nich malo lepšie nervy ako my. Bojovali sme a urobili sme všetko pre to, aby naša rozprávka pokračovala. Boli sme blízko."

zdroj: uefa.com, DPA

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Angličania oslavujú postup do semifinále, Švajčiarov rozosmutnil penaltový rozstrel