09.08.2024 07:30
Deň 14
Minúta po minúte
Live

Rachot fanúšikov ho oslobodil od bolesti. Toto už nikdy nezažijete, vraví zlatý Francúz

Benjamin Thomas
Benjamin Thomas (Autor: TASR/AP)
TASR|9. aug 2024 o 10:53

Domáci dráhový cyklista získal zlato napriek pádu.

PARÍŽ. Prvú medailu v dráhovej cyklistike na olympijských hrách pre domáce farby vybojoval Benjamin Thomas po dramatickom priebehu nevyspytateľného omnia.

Na Národnom velodróme Montigny-le-Bretonneux na okraji Paríža vo finále spadol, ale dokázal sa pozviechať a v záverečných kolách si udržal náskok pred Portugalčanom Iurim Leitaom.

"Boli to šialené preteky. Neverím, že medaila naozaj visí na mojom krku," povedal so slzami v očiach na pódiu.

Cyklistický viacboj je zložení zo štyroch disciplín, ktoré preveria výbušnosť, vytrvalosť, odolnosť aj taktiku. Pretekári ich navyše musia zvládnuť v priebehu troch hodín.

Thomas patril pred štvrtkovým štartom k favoritom, v omniu získal na MS dve zlaté a tri strieborné medaily a pred tromi rokmi v Tokiu mu tesne ušiel cenný kov, keď obsadil štvrté miesto.

Dvadsaťosemročný pretekár odštartoval výborne, vyhral 40-kolový scratch, bol solídny v tempo i vylučovacích pretekoch a skvele začal aj záverečnú bodovaciu súťaž, ktorá sa išla na 100 kôl.

Za frenetického povzbudzovania domácich tribún získal 40 bodov, keď spolu s Leitaom dvakrát obehli ostatných o kolo, a pravidelne pridával aj body na šprintoch, ktoré sú v bodovačke každých 10 kôl.

Šok pre favorita aj zaplnený velodróm prišiel 23 kôl pred koncom, Thomas nezvládol kontrolu, tvrdo spadol a zdalo sa, že opäť zostane bez cenného kovu.

Namiesto toho sa však pozbieral, skontroloval, či je jeho bicykel i on sám stále "pojazdný", a potom si za ohlušujúceho povzbudzovania došiel až do cieľa pre víťazstvo.

"Ten hluk fanúšikov s adrenalínom a všetkým mi umožnili zabudnúť na bolesť. Je to také šialené. Toto už nikdy nezažijete. Sledoval som šesť kôl, päť kôl, štyri kolá do konca a posledné tri som si to už mohol užiť," povedal.

Nakoniec triumfoval so 164 bodmi, druhý Leitao ich nazbieral o 11 menej, no aj on sa v cieli nesmierne tešil. Vybojoval totiž prvú medailu v histórii Portugalska v dráhovej cyklistike. Po jej zisku navyše ukázal aj obrovského športového ducha.

"Dúfal som, že sa Benjamin môže vrátiť, bolo by to nespravodlivé, keby nemohol. Ak by som vyhral zlato po jeho páde, bolo by to veľké sklamanie. Sme tu preto, aby sme boli lepší ako naši konkurenti, nie aby sme vyhrali nejakou chybou alebo smolou súpera.

Takže som spokojný so striebrom a myslím si, že on je zaslúžený víťaz. Bol najsilnejší, najmúdrejší a bol najviac konzistentný," pochválil ho Portugalčan.

Unikátne športovisko na OH v Paríži pod Eiffelovou vežou.reportáž
Titanilla Bőddnes 08:003
Blikajúca Eiffelovka, ozbrojení muži v čiernom, či mexické vlny. Dá sa tu sústrediť na šport?Štadión pre plážový volejbal je hit olympiády.
Titanilla Bőddnes 08:003
Juhokórejská strelkyňa Kim Ye-ji
dnes 09:35
Ďakovala Muskovi, že ju preslávil. Kórejčanka po návrate domov skolabovalaStala sa fenoménom sociálnych médií vďaka futuristickým okuliarom.
dnes 09:35
Tajmuraz Salkazanov (vpravo) na ME 2024 v Bukurešti, kde obhájil zlato.
Boris Vanyadnes 07:0014
Aj za Slovensko zápasí o medailu borec z Kaukazu. Legende sa tento trend nepáčiTajmuraz Salkazanov zápasí v kategórii do 74 kg.
Boris Vanyadnes 07:0014
Boxerka Atheyna Bylonová na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:15
Začala neskoro, na box ju nahovorili kolegovia. Policajtka zburcovala krajinu, dovezie medailuPred rokom 2012 nikdy nestála v ringu. Veteránka zabojuje o olympijské zlato.
dnes 11:15
Lukostrelkyňa Yaylagul Ramazanovová.
Nikola Baďovádnes 16:39
Pred posledným výstrelom ju dieťa koplo. Tehotná lukostrelkyňa trafila najvyššie skóreLekár im účasť odobril.
Nikola Baďovádnes 16:39
Benjamin Thomas
dnes 10:53
Rachot fanúšikov ho oslobodil od bolesti. Toto už nikdy nezažijete, vraví zlatý FrancúzDomáci dráhový cyklista získal zlato napriek pádu.
dnes 10:53
Medailistky v skejtboardingu v disciplíne park si robia víťaznú seflie fotografiu.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Medailisti v Paríži si robia selfie priamo na stupňoch. Iba športovci KĽDR nemôžu vziať mobil do rúkVíťazná selfie je súčasťou propagácie jedného zo sponzorov MOV.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Momentka z finále pozemného hokeja na OH 2024: Holandsko - Nemecko
dnes 14:30
Hrajú na zemi, emócie majú ako na ľade. Hokejové finále v Paríži sa skončilo šarvátkouZo zisku zlatej medaily sa na OH 2024 v Paríži po 24 rokoch radovali Holanďania.
dnes 14:30
zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, viceprimátor Paríža a bývalý starosta francúzskej metropoly Christophe Najdovski pózujú s pamätnou sochou
dnes 15:171
Založil Medzinárodný maratón mieru. Slovenský dom si pripomenul odkaz BukovskéhoMedzi hosťami v slovenskom dome boli aj Kipchoge Keino, Tegla Loroupeová či prezident prezident Európskej atletiky.
dnes 15:171
Francúzsko - Španielsko: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024.online
dnes 15:00
ONLINE: Francúzsko - Španielsko dnes, futbal na OH 2024 (finále) LIVESledujte ONLINE prenos z finálového futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Francúzsko - Španielsko.
dnes 15:00
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Rachot fanúšikov ho oslobodil od bolesti. Toto už nikdy nezažijete, vraví zlatý Francúz