Preteky poznačilo množstvo pádov. Jenčušová v premiére nesklamala

Nora Jenčušová na trati individuálnej časovky žien.
Fotogaléria (5)
Nora Jenčušová na trati individuálnej časovky žien. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|27. júl 2024 o 16:12

Slovenská majsterka si vybojovala 25. miesto.

Cyklistika na OH Paríž 2024

Časovka žien (32,4 km, Paríž - Paríž):

1.

Grace Brownová

Austrália

39:38,24 min

2.

Anna Hendersonová

Veľká Británia

+ 1:31,59 min

3.

Chloe Dygertová

USA

+ 1:32,46 min

25.

Nora Jenčušová

Slovensko

+ 4:44,06 min

PARÍŽ, BRATISLAVA. Slovenka Nora Jenčušová v sobotu v daždivom počasí absolvovala svoju premiéru na olympijských hrách 2024 v Paríži. V časovke vybojovala 25. miesto. 

Časovka je jej najsilnejšou disciplínou. 32-kilometrovou traťou prešla za 44:22,3 minúty. 

Slovenka vo veku 22 rokov bola štvrtou najmlaďosu pretekárkou na štarte.

Zlato získala s veľkou prevahou Austrálčanka Grace Brownová. Pred druhou v cieli Britkou Annou Hendersonovou mala vyše poldruhaminútový náskok.

Dvojnásobná majsterka sveta v časovke Chloe Dygertová obsadila 3. priečku. Doplatila na pád. Kvôli nemu jej rozhodne ušlo striebro.

Fotogaléria: Nora Jenčušová v časovke na OH Paríž 2024

Dážď zavinil pády

Preteky poznačilo daždivé počasie. Najmä v meste pri prejazdoch cez spomaľovače a cez zákruty sa pretekárkam šmýkalo. 

Kritickým miestom bol kruhový objazd približne v polovici trate. Na zemi tu skončila Dánka Cecile Uttrupová Ludwigová aj Američanka Taylor Knibbová. Spadla aj veľká favoritka Lotte Kopecká.

O tom aké podmienky vládli na trati svedčí, že pri výmene bicykla Američanky sa na ceste pošmykol aj jej mechanik. 

Viacero pretekárok prišlo do cieľa s odreninami po pádoch.

„Celý čas prší. Pred cieľom sú na ceste diery, okrem toho je tu prechod pre chodcov a ďalšie značenie na ceste. Pretekárky sa snažia ísť, čo najrýchlejšie, ale otázkou je, ako veľmi budete riskovať. Všetky pretekárky by mali byť veľmi opatrné, pretože olympijský sen sa im môže veľmi rýchlo rozplynúť. Nedá sa odhadnúť ako sa niekde šmýka,“ opisoval podmienky na trati bývalý profesionál a expert Eurosportu Adam Blythe. 

Jenčušovú čaká v Paríži ešte jedna súťaž

Trať bola technická a preteky rozhodlo to, kto menej riskoval v zákrutách. Strata pri páde totiž bola v desiatkach sekúnd.

Slovenka vravela, že nechcela riskovať.

"Dúfala som, že nebude pršať, mala som pripravené iné plášte, teda na suchú trať. Tréner s mechanikom mi ich ešte hodinu pred štartom menili. Ale povedala som si, že nebudem riskovať a radšej stratiť dve sekundy, ako tridsať. Boli tam rezervy, čísla si ešte pozrieme," uviedla Jenčušová po pretekoch.

Jenčušová je aktuálnou majsterkou Slovenska v cestných pretekoch aj v časovke a majsterkou sveta z univerziády. Titul si vybojovala v cestných pretekoch, v časovke brala bronz. Pred olympiádou absolvovala 8-etapové preteky Giro d’Italia. 

Je prvou slovenskou cyklistkou na olympijských hrách od Atlanty 1996, kedy štartovala Lenka Ilavská Litvinová. Tá je dnes trénerkou Jenčušovej. 

Jenčušová v cieli priznala, že išla opatrne. "Dúfala som, že nebude pršať, mala som pripravené iné plášte, teda na suchú trať. Tréner s mechanikom mi ich ešte hodinu pred štartom menili. Ale povedala som si, že nebudem riskovať a radšej stratiť dve sekundy, ako tridsať. Boli tam rezervy, čísla si ešte pozrieme," uviedla Jenčušová po pretekoch.

„Trénerka povedala, že si to mám užiť. Takéto preteky môžu prísť raz za život a je to veľká skúsenosť. Viac ako olympiáda už nie je. Je to vrchol toho, čo môže športovec zažiť,“ vravela Jenčušová pred odchodom na OH. 

V Paríži ju čaká aj štart v pretekoch s hromadným štartom. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Preteky poznačilo množstvo pádov. Jenčušová v premiére nesklamala