Ramsay: Som na chlapcov hrdý. Keď som sa prešiel po meste, čakal som divočinu

Craig Ramsay v zápase základnej B-skupiny Slovensko - Česko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.
Craig Ramsay v zápase základnej B-skupiny Slovensko - Česko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. (Autor: TASR)
Boris Vanya|12. máj 2023 o 20:25

Ramsay videl na výkone Slovákov veľa pozitív.

RIGA. Keď Richard Pánik v posledných sekundách tesne minul bránku, bolo jasné, že Slováci si o chvíľu vypočujú českú hymnu a potom odídu do kabíny smutní.

Napriek tomu, že favorita potrápili a dvakrát v zápase viedli, ich snaha zostala bez bodovej odmeny.

V prvom zápase majstrovstiev sveta 2023 prehrala slovenská reprezentácia s Českom 2:3. V sobotu nastúpi v Rige proti domácemu Lotyšsku.

Derby v skvelej atmosfére

Vedeniu IIHF musí byť po prvom zápase B-skupiny jasné, že jedna skupina majstrovstiev sveta by sa každý rok mala hrať v Česku, na Slovensku alebo vo Viedni.

Slovenskí a českí fanúšikovia zaplnili takmer celé hľadisko v Riga aréne, voľných zostalo iba zopár stoviek sedadiel a atmosféra bola po celý čas elektrizujúca.

A dochádzalo aj k úsmevným situáciám, keď všetci fanúšikovia mohutne skandovali My chceme gól.

„V mnohých ohľadoch to bol typický česko-slovenský súboj s množstvom emócií. Žiaľ na jeho konci sme zostali sklamaní,“ vravel bezprostredne po stretnutí kanadský tréner Slovákov Craig Ramsay.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023

O osude zápasu napokon rozhodla bláznivá prvá tretina, v ktorej padlo päť gólov a Slováci prišli o najskúsenejšieho obrancu Mislava Rosandiča, ktorý dostal po faule kolenom trest na päť minút a dokonca zápasu.

„V prvej tretine sme spravili niekoľko chýb. Viackrát sme pustili súpera do prečíslenia, hoci sme on tom pred zápasom hovorili, a aj tak sme si nedali pozor. Brankára by som v žiadnom prípade nevinil. Dve tretiny chytal výborne a držal nás do konca v hre o dobrý výsledok,“ hodnotil 72-ročný Ramsay.

Nikto sa neľutoval

V hre svojich zverencov našiel veľa pozitív, na ktorých môže tím stavať v ďalšom priebehu turnaja. „Videl som veľa odhodlania, dokázali sme si vypýtať svojou aktivitou presilovky, zatlačiť súpera. Nikto to nevzdal, nikto sa neľutoval. Som na chlapcov hrdý,“ vravel.

Oboch zahraničných trénerov na striedačkách bývalých federálnych partnerov nadchla atmosféra. „Bola skvelá, vďaka fanúšikom oboch tímov,“ usmial sa fínsky kouč Čechov Kari Jalonen. A Craig Ramsay bol po rovnakej otázke ešte zhovorčivejší.

„Keď som sa večer pred zápasom prešiel po Rige, vedel som, že to bude divoké. Videl som množstvo slovenských fanúšikov, ktorí sa už nevedeli dočkať zápasu. Aj v Amerike máte štadióny, kde pre hluk nepočujete na striedačke vlastné slovo, ale majstrovstvá sveta sú v tomto výnimočné.

Trochu mu ti pripomenulo atmosféru počas šampionátu v Košiciach. Hráčom to veľmi pomáha a je jedno či vás tisícky fanúšikov ženú dopredu, alebo naopak, na vás pískajú, hokejistov to nabudí.“

Gajdoš hral viac než čakal

Nezabudnuteľný zápas odohral obranca František Gajdoš. Nielenže sa prvý raz predstavil na svetovom šampionáte, ale na ľade strávil oveľa viac času, ako možno očakával. Po vylúčení Rosandiča už zostali Slovákom len šiesti obrancovia a 21-ročný bek sa miestami mal čo obracať.

„Super premiéra. Hralo sa mi dobre, bol som v tempe. Bolo zopár striedaní, keď som už mal toho dosť, najmä keď sme mali ďalej striedačku, ale spoluhráči ma podporili a zvládol som to,“ vravel jeden z ôsmich nováčikov v slovenskom tíme.

František Gajdoš (vpravo) a Jiří Smejkal v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023.
František Gajdoš (vpravo) a Jiří Smejkal v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR)

Mladíka pochválil aj tréner Ramsay. 

„Myslím, že nikto netrénuje húževnatejšie, ako on. Hral dobre. Frustroval súperov, lebo im nikdy nedal dýchať. Ak neskúsený hráč odohrá takýmto štýlom svoj prvý zápas na tomto fóre, vždy ma to poteší,“ dodal Ramsay.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Ramsay: Som na chlapcov hrdý. Keď som sa prešiel po meste, čakal som divočinu