Craig Ramsay: Vraveli mi, aby som na Slovensko nechodil, ale ja som sa vrátil

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay.

Craig Ramsay: Vraveli mi, aby som na Slovensko nechodil, ale ja som sa vrátil

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay. (Autor: Jozef Jakubčo/SME)
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay.
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay. (Autor: Jozef Jakubčo/SME)
Stanislav Benčat|27. apr 2023 o 07:00

Kanadský tréner Slovákov sa možno chystá na svoj posledný šampionát.

Už mal za sebou bohatú hráčsku i trénerskú kariéru a užíval si dôchodok na slnečnej Floride, keď mu v lete 2017 zatelefonoval Miroslav Šatan s ponukou koučovať slovenskú hokejovú reprezentáciu. Priznal, že to bol pre neho šok.

CRAIG RAMSAY vedie Slovákov už šiesty rok a chystá sa s tímom na ďalší svetový šampionát. "Chcem vidieť energiu ako v Pekingu, chcem vyhrávať každý zápas. Ak sa tak stane, budeme mať medailu," hovorí 72-ročný Kanaďan pre Sportnet. 

Opäť ste na Slovensku, v plnom nasadení a kolotoči prípravy pred majstrovstvami sveta. Je to pre vás stále rovnaká rutina alebo znova a znova máte zimomriavky a cítite vzrušenie z toho, čo na vás čaká – šampionát v Rige?

Je fascinujúce, keď sa ma ľudia pýtajú, či som stále pred zápasmi nervózny. Odpovedám, že stále. Aj po 50 rokoch v profesionálnom hokeji totiž na všetkom záleží, pretože chcem odviesť najlepšiu prácu, ktorú môžem urobiť pre svojich hráčov, pre môj tím a teraz aj pre túto krajinu. A chcem, aby moji hráči hrali dobre a podávali kvalitný výkon.

Takže som nadšený zakaždým, keď vyjdem na ľad a nezáleží na tom, či je to tréning alebo zápas. Vždy je to vzrušujúce.

Ako ste sa cítili na ľade pri prvom tréningu? Pozriete sa doľava, doprava, na mantinely a podobne?

Po pravde, najviac sa vtedy bojím, či nespadnem na ľad. Viete, niekedy stojím na ľade po dlhšom čase, neviem presne odhadnúť ostrosť svojich korčúľ. Raz sa mi niečo podobné aj stalo. Nechal som si kryt nožov na korčuliach a ...

Je to zachytené na kamere?

Našťastie nie je ... Pri nástupe na ľad mám takú rutinu, vždy, keď vykorčuľujem si zoberiem puk a vystrelím na mantinel, nech viem, ako sa odrazí.

Zvykneme takto mať viacero cvičení, kde trénujeme odrazy puky od mantinelu či plexiskla. Každý štadión je iný, každý mantinel je iný. Vždy ich preto zvyknem odskúšať.

Toto je váš šiesty rok v pozícii trénera Slovenska. Vráťme sa v čase, leto 2017. Napadlo vám vtedy, keď ste podpisovali zmluvu, hoc i len jedným percentom, že dnes budete stále trénerom Slovenska?

V žiadnom prípade. Keď som sa prvýkrát rozprával s Mirom (Šatanom) diskutovali sme sa o výpomoci, nastavení zmeny pre slovenský hokej, aby ľudia mali o hokej opäť záujem, aby sme začlenili mladých hráčov do tímu. Súhlasil som, ale na rok, možno dva. Nikdy by mi nenapadlo, že tu budem šesť rokov.

Progres bol však zrejmý, sledoval som zlepšovanie a rast hráčov. No a to, ako hráme dnes. Vieme konkurovať najlepším tímom sveta. Áno, mali sme na tejto ceste aj zlé momenty. Zlyhania, najmä v záveroch zápasov.

Keď sa obzriem za domácim šampionátom v Košiciach, dva duely sme prehrali v závere. S Kanadou 2,8 sekundy pred koncom, s Nemeckom 28 sekúnd...

Je to niečo, na čo nechcete myslieť, ale vynorí sa to... Takisto štvrťfinálový zápas proti Fínsku na poslednom šampionáte. Mali sme ten zápas vyhrať. Aj preto si to celé chcem opäť zopakovať.

VIDEO: Exkluzívny rozhovor Craiga Ramsayho pre Sportnet

Najkrajšie obdobie vašej kariéry sa spája s bronzom zo zimnej olympiády v Pekingu. Máte tie momenty zas a znova pred očami?

Môžete vidieť, ako mi zažiarili oči. Celá tá cesta ... Už len dostať sa na zimnú olympiádu bolo náročné. Museli sme zdolať dobré tímy. Vyrovnali sme v závere proti USA vo štvrťfinále, potom nájazdy.

Keď bol koniec, len som sa pozrel na Parďáka (asistent Ján Pardavý, pozn.) a spýtal som sa, je naozaj koniec? Bol som totiž taký sústredený na každého hráča. On sa na mňa len pozrel a povedal: Je koniec.

No a potom zápas o bronz proti Švédom. Tím hral v tretej tretine veľmi dobre. Pred ňou som hráčom niečo povedal, niečo, čo nezvyknem.

Ale zdalo sa mi to ako dobrý nápad a chlapci reagovali skvele. Získať medailu a byť toho súčasťou bolo niečo úžasné. Nikdy na to nezabudnem.

Kde máte odloženú medailu? Máte ju, však?

Mám. V Pekingu dostali medaily len hráči, ale slovenský hokejový zväz dal zhotoviť medaily aj pre členov realizačného tímu. Do Tampy mi ju priniesol Erik Černák. Je doma, žena mi ju nedovolila si nikam zobrať. Bojí sa, že ju niekde zabudnem.

Aj po zimnej olympiáde ste povedali, že máte radosť z medaily, ale vaša misia sa ešte neskončila. Blížia sa majstrovstvá sveta. Je vaším cieľom medaila, ideálne zlatá?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Craig Ramsay: Vraveli mi, aby som na Slovensko nechodil, ale ja som sa vrátil