V bránke si môžu vyberať. V českých dresoch korčuľuje desať medailistov z vlaňajška

Július Hudáček zasahuje v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2021.
Július Hudáček zasahuje v zápase Slovensko - Česko na MS v hokeji 2021. (Zdroj: TASR, Autor: TASR)
Šimon Čop|12. máj 2023 o 07:00

Český tím nie je tak silný ako pri zisku vlaňajšieho bronzu.

RIGA. Zápasy proti Česku sú špeciálne. Majú náboj aj tridsať rokov po rozdelení spoločného štátu. Poraziť Čechov je pre Slovákov - často označovaných za “menších bratov” - dvakrát tak radostné. 

Hokej je to, čo oba národy spája aj rozdeľuje. Spája ich láska, rozdelí zápas v piatok 12. mája. Pre obidve krajiny bude prvý na MS v hokeji 2023. Vo veľmi dôležitom stretnutí budú mužstvá chcieť spraviť prvý krok na ceste do štvrťfinále.

Slovákov čakajú obhajcovia bronzu z vlaňajšieho svetového šampionátu. Až desať Čechov z tohtoročného mužstva si pamätá oslavy prvej medaily po desiatich rokoch. 

Slovensko prichádza bez významných hráčov z NHL, ale s úlohou hrať tímovo a prekvapiť. V rokoch 2021 a 2022 sa podaril postup medzi najlepšiu osmičku, teraz to budú chcieť minimálne vyrovnať.

Chýbalo len desať sekúnd 

V histórii sa dva razy stalo, že na seba tieto národné tímy narazili vo svojich prvých zápasoch.

Po prvýkrát sa Slováci a Česi stretli už v otváracom súboji na majstrovstvách sveta v roku 2014. V Bielorusku to bol súboj nielen na ľade, ale aj na tribúnach. 

Ako prvý sa presadil Ondřej Němec, ktorý v siedmej minúte otvoril skóre. Slovensko vyrovnalo v 26. minúte vďaka Miklíkovi a stav otočil v čase 35:45 Viedenský. 

Dlho to vyzeralo na výborný vstup, až v 58. minúte prekonal Laca Jaromír Jágr a poslal duel do predĺženia. V tom Česi získali druhý bod zásluhou Klepiša.

VIDEO: Zápas Slovensko - Česko na MS 2014

Federálne derby na začiatku šampionátu 2018 malo pre Slovákov ešte trpkejšiu príchuť. Opäť neboli ďaleko do víťazstva. Slováci v zápase ani raz neprehrávali, no i tak prehrali 2:3 po predĺžení.

V ôsmej minúte sa ako prvý presadil Michal Krištof. Česi vyrovnali v druhej tretine zásluhou Kubalíka, ale od 26. minúty zase viedli Slováci po góle Sekeru.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»V bránke si môžu vyberať. V českých dresoch korčuľuje desať medailistov z vlaňajška