Blíži sa reštart amatérskeho futbalu. Kedy by sa mohlo začať hrať?

(Autor: ilustračné - Robo Michalec)
Titanilla Bőd, Ivan Mriška|13. máj 2021 o 11:50

Výkonný výbor SFZ je naplánovaný na 19. mája.

„Od soboty už môžu všetky športové súťaže bežať naplno,“ uviedol štátny tajomník pre šport Ivan Husár v stredu večer po rokovaní vlády.

Konkrétna vyhláška úradu verejného zdravotníctva ešte nebola zverejnená, takže presné podmienky reštartu zatiaľ nie sú známe.

Spustenie športového života však znamená nádej aj pre amatérsky futbal, ktorý mal stopku od októbra minulého roka. Ak by sa odohrala aspoň polovica súťažného ročníka 2020/2021, súťažný poriadok umožní určiť postupujúcich a zostupujúcich.

Na západe chcú hrať už budúci týždeň

Futbalové súťaže Západoslovenského futbalového zväzu štartujú cez víkend 22. a 23. mája, potvrdil nám to predseda Ladislav Gádoši. Na západe zostáva dohrať päť, niekde po šesť zápasov.

„Ideme podľa plánu, ktorý sme avizovali pred štyrmi týždňami. Začíname zápasmi desiateho kola a plynule dohrávkami pokračujeme až do konca jesennej časti. Sezónu ukončíme 30. júna a vyhlásime postupujúcich a zostupujúcich,“ informoval Gádoši.

Zväz má v rezerve ešte jeden víkend na prípadné ďalšie dohrávky, pripravený je odohrať niečo aj v týždni. „Mužstvá môžu normálne trénovať, preto nevidíme dôvod v tom, aby sme nehrali. Čakáme už len na oficiálne oznámenie pandemickej komisie a ideme na to,“ dodal.

Aj stred chce súťaže dohrať

Ligové súťaže na strednom Slovensku začnú o týždeň-dva neskôr ako na západe.

„Vyvinieme maximálne úsilie, aby sme jesennú časť dohrali. Začneme najskôr dvadsiatimi deviatimi dohrávkami a potom pokračujeme kompletnými kolami. Reštart predpokladáme na posledný májový víkend,“ prezradil predseda SsFZ Jozef Paršo.

V tretej lige zostáva na strede odohrať tri kolá, v štvrtej a piatej po dve.

„Klubom necháme dva týždne na tréningy a prípravné zápasy. Na ihriská ich nechceme nahnať, aby nedošlo k zbytočným zraneniam,“ dodal.

Hrať budú všetky kategórie cez mládež až po dospelých.

„Na prvých miestach máme tímy, ktoré boli prvé aj minulý rok a nemohli postúpiť. Záujem ísť vyššie prejavili aj teraz, preto sa nám zdá fér, aby sme im tú šancu dali,“ vysvetlil.

Východ si počká na vyhlášku

Predseda Východoslovenského futbalového zväzu Richard Havrilla už minule avizoval, že sú na prípadný reštart pripravení.

„Už viackrát nám bolo avizované, že môžeme začať. Radšej si počkáme na vyhlášku hlavného hygienika, kde sa určuje, kedy a za akých podmienok by sme mohli začať,“ uviedol Havrilla.

Sú pripravení do dvoch týždňov naštartovať súťaže.

K dohratiu jesennej časti chýbajú tri kolá. S anglickými týždňami nepočítajú. „Tri jesenné dohrávky by sa mali odohrať v stredu, ostatné dohrávky sú naplánované na víkend pred reštartom,“ vysvetlil.

Regióny sa musia dohodnúť spoločne

Bratislavský futbalový zväz už niektoré mládežnícke súťaže anuloval. Tretia a štvrtá liga mužov a tretia liga staršieho dorastu by sa mohli znovu rozbehnúť posledný májový víkend.

„Čím dlhšie však táto situácia trvá, tým menej majú kluby záujem dohrávať súťaže. Chcú hrať, ale prípravné zápasy alebo turnaje,“ prezradil predseda BFZ Juraj Jánošík.

Na 19. mája je naplánovaný výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu. „Stretneme sa tam všetci regionálni šéfovia. Musíme sa spoločne definitívne dohodnúť, či budeme pokračovať, alebo to zrušíme,“ uzavrel Jánošík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Blíži sa reštart amatérskeho futbalu. Kedy by sa mohlo začať hrať?