V boji o Majstrovstvá Európy amatérov vyzveme úradujúceho šampióna!

Marián Červenka|9. dec 2021 o 13:41

Regions´ Cup 2023

Včera prebehol žreb amatérskeho šampionátu Regions’ Cup 2023. Ten rozhodol o tom, že slovenský zástupca odohrá kvalifikačný miniturnaj v Skupine 2, z ktorého na záverečné finálové podujatie postupuje iba víťaz skupiny. „Regions´ Cup 2021 bol pre pandemickú situáciu v Európe zrušený. Internú kvalifikáciu medzi ZsFZ, BFZ, SsFZ, VsFZ na tento turnaj sme vyhrali my a mali sme Slovensko reprezentovať v druhom kole v San Maríne, kde sme chceli zabojovať o druhú účasť na Majstrovstvách Európy amatérov po sebe. Výkonný výbor SFZ rozhodol po zrušení majstrovstiev 2021, že výber ZsFZ bude automaticky nasadený do ďalšej edície Regions´ Cupu,“ vysvetľuje predseda ZsFZ Ladislav Gádoši. Dejisko kvalifikačného miniturnaja bude upresnené v najbližších dňoch, pričom skupiny musia poznať postupujúcich najneskôr do 11.12.2022. Osem najlepších krajín sa stretne vo finále v roku 2023, teda počas posledných dvoch júnových týždňov v jednej z krajín, ktorá sa kvalifikuje.

Kvalifikačná SKUPINA 2:

  • (kôš A) Poľsko
  • (kôš B) SLOVENSKO (ZsFZ)
  • (kôš C) Lotyšsko
  • (kôš D) Moldavsko
Žreb Regions´ Cup
Žreb Regions´ Cup (Zdroj: UEFA)

„Už na prvý pohľad je žreb veľmi zaujímavý. Kvalitu súperov detailne samozrejme nepoznáme, ale za chalanov môžem povedať, že sa už veľmi tešíme na zápasy. Poľsko bude najväčší favorit na postup, pretože vstupujú do kvalifikácie ako úradujúci šampión. Vo finále zdolali domáce Nemecko, ktorého kvalitu sme pocítili v skupine i my. V stretnutí sme sa ale nestratili, dokonca pri troche šťastia sme mohli i vyhrať. Verím, že budeme úspešný a podarí sa nám zase niečo urobiť pre amatérsky futbal na Slovensku,“ uviedol kapitán výberu ZsFZ Roman Holíček.

Kapitán výberu ZsFZ Roman Holíček počas mediálnych povinností na Majstrovstvách Európy amatérov.
Kapitán výberu ZsFZ Roman Holíček počas mediálnych povinností na Majstrovstvách Európy amatérov. (Zdroj: BFV, Autor: Marián Červenka)

Poliaci zdolali Nemcov 26. júna 2019 v divokom finále 3:2, v ktorom diváci videli štyri penalty a aj červenú kartu. Zaujímavosťou pritom je, že náš výber ako jediný obral domáci regionálny výber Bavorska o body na ceste do finále.

S vicemajstrami Európy sme v nemeckom Landshute uhrali remízu 1:1.
S vicemajstrami Európy sme v nemeckom Landshute uhrali remízu 1:1. (Zdroj: UEFA)

Naši severní susedia sú iba treťou krajinou, ktorej sa podarilo získať dva tituly amatérskeho šampióna Európy (2007, 2019), po Španielsku a Taliansku, pričom Azzurri sú dokonca s tromi trofejami absolútny lídrom (1999, 2003, 2013). V západoregióne veríme, že Poliaci nebudú mať v roku 2023 možnosť zabojovať o tretí titul na záverečnom podujatí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: