Správy

V celom okrese je najlepšia futbalová obec. Má šancu na postup do tretej ligy

Marián Dragúň|11. feb 2023 o 12:00

Futbalisti štvortisícovej Lehoty pod Vtáčnikom majú v aktuálnej hierarchii tímov z okresu Prievidza najvyššie postavenie a svojim útočným štýlom lahodia oku futbalového fajnšmekra nielen na hornej Nitre, ale už na celom západnom Slovensku.

Vypomáhal hráč z majstrovského Trenčína s tromi reprezentačnými štartmi

Futbalisti štvortisícovej Lehoty pod Vtáčnikom majú v aktuálnej hierarchii tímov z okresu Prievidza najvyššie postavenie a svojim útočným štýlom lahodia oku futbalového fajnšmekra nielen na hornej Nitre, ale už na celom západnom Slovensku. Po vlaňajšom majstrovskom titule v štvrtej lige Severozápad sa stali jesenným kráľom najvyššej regionálnej súťaže Západoslovenského futbalového zväzu s dvojbodovým náskokom pred silným Gabčíkovom, ktoré prevýšili so skóre 53:11 o osemnásť gólov pri rovnakom počte inkasovaných. Gólostroj baníkov spod Vtáčnika pracoval naplno už v minulej - majstrovskej sezóne, keď v 18-člennej súťaži dosiahli celkové skóre 105:20 a práca trénera Slezáka žala bohatú úrodu aj na jeseň.

Najlepším jesenným strelcom OFK Baník je deväťgólový Matúš Matuškovič (v červenom). Foto: Ľubomír Šesták
Najlepším jesenným strelcom OFK Baník je deväťgólový Matúš Matuškovič (v červenom). Foto: Ľubomír Šesták

Doma nepokorili iba extreťoligistu 

OFK Baník si v siedmich jesenných domácich stretnutiach pripísal pri nevídanom skóre 32:2 šesť víťazstiev a iba proti extreťoligovým Leviciach nedotiahol duel do víťazného konca, pretože dobre hrajúci hostia dokázali vyrovnať na konečných 1:1 v štvrtej minúte nadstaveného času. 

Lehota zdolala doma ViON "B" 6:1, zľava v červenom Samuel Stovička, legionár Manzini Sibanda a brankár Tomáš Pipíška. Foto: Ľubomír Šesták
Lehota zdolala doma ViON "B" 6:1, zľava v červenom Samuel Stovička, legionár Manzini Sibanda a brankár Tomáš Pipíška. Foto: Ľubomír Šesták

V 90. minúte riadneho hracieho času zase zachraňovali jedno domáce víťazstvo Lehoťania. To, keď narazili v obojstranne vynikajúcom šlágri 4. kola na spolufavorita z Gabčíkova. Šťastnejší Baník nakoniec vlaňajšieho majstra „južnej“ štvrtej ligy zdolal po vlastnom góle 1:0 a aj preto pôjde do štvrtoligových odviet s dvojbodovým náskokom práve pred Gabčíkovom. 

Radosť domácich Hornonitranov po víťaznom góle v 90. minúte proti jesennému vicemajstrovi z Gabčíkova. Foto: Ľubomír Šesták
Radosť domácich Hornonitranov po víťaznom góle v 90. minúte proti jesennému vicemajstrovi z Gabčíkova. Foto: Ľubomír Šesták

Štvrtoligová jar bude lákadlom 

Jarná časť novej súťaže s názvom Majstrovstá regiónu – IV. liga MEVA ZsFZ bude pre divákov zaiste veľkým lákadlom, veď v hre o titul bude nielen top trio favoritov Lehota p/Vt., Gabčíkovo a Lednické Rovne, ale prehovoriť môžu ešte aj Pata, Imeľ, Boleráz či Jaslovské Bohunice a verejnosť bude sledovať, v akej sile vybehne do jari piate Hurbanovo, ktoré len začiatkom februára pristúpilo k nečakanej zmene na trénerskom poste. Pripomíname, že silnú súťaž hrá po letnej reorganizácii po päť najlepším tímov z vlaňajšej „južnej“ a „severnej“ štvrtej ligy a aj šestica minuloročných treťoligistov. 

V Baníku Lehota vytvárajú svojim futbalistom výborné podmienky, ešte pred niečo vyše rokom hájil ich farby - ako 31-ročný - napríklad aj bývalý hráč majstrovského Trenčína či Slovana Bratislava František Kubík, ktorý má na svojom konte aj tri reprezentačné štarty. Domácich priaznivcov potešilo tiež, že v nedávnom prípravnom stretnutí proti piatoligovým Trenčianskym Stankovciam na umelej tráve hlavného štadióna AS Trenčín poslal tréner Slezák na celý druhý polčas do brány Hornonitranov 16-ročného odchovanca klubu Jakuba Gabaša, ktorý prispel vydarenou premiérou medzi mužmi k víťazstvu 4:1. No a svoju premiéru vo farbách OFK Baník okorenila v spomínanom prípravnom zápase dvoma gólmi iná čerstvá zimná posila, Ayanda Sibanda zo Zimbabwe. 

Majú najlepšie polročné vysvedčenie 

Keďže predvlani potrápila Lehota v 4. kole Slovenského pohára v parádnom televíznom stretnutí prvoligové Pohronie a jej brankára Tomáša Pipíšku prekonal jeden raz iba známy strelec Miloš Lačný (0:1), minulé leto zneistilo fanúšikov Baníka rýchle vyradenie hneď v 1. kole Slovnaft Cupu v šiestoligových Zemianskych Kostoľanoch po výsledku 1:0. Tréner Igor Slezák s asistentom Dušanom Oravcom však mali mužstvo nachystané na štvrtú ligu dobre a po jasnom víťazstve 3:0 v 1. kole v Kozárovciach a následnom domácom triumfe 4:0 nad Hurbanovom nebolo pochýb, že baníci budú tvrdiť muziku aj v elitnej regionálnej súťaži. 

Zaujímalo nás, ako je s jesenným vysvedčením jedenástich víťazstiev, jednej remízy a troch prehier spokojný hlavný tréner polovičného majstra OFK Baník Lehota pod Vtáčnikom IGOR SLEZÁK, ktorý odpovedal na 10 otázok.

Utvrdili vás úvodné vysoké víťazstvá v Kozárovciach a doma s Hurbanovom, že môžete hrať naozaj vysoko ?

Dve lastovičky leto nerobia. Osobne som nemal veľké oči, preto naše momentálne postavenie vnímam naozaj s veľkým rešpektom. V tejto súťaži nie je ľahké vyhrať s kýmkoľvek.

Pristavme sa pri dvoch domácich zápasoch. Víťazstvo 1:0 s Gabčíkovom vám zabezpečil až gól v 90. minúte a Levice zase vyrovnali na konečných 1:1 v 94. minúte...

S Gabčíkovom to bol zápas treťoligovej úrovne, v ktorom si súperi nič nedarovali. Vyhral síce ten, na ktorého sa v závere usmialo viac šťastia, no z môjho pohľadu vyhralo mužstvo, ktoré bolo po hernej stránke predsa len o čosi lepšie. Gabčíkovo predviedlo niekoľko výborných protiútokov, ľuďom sa zápas veľmi páčil. S Levicami bolo vidieť na našich hráčoch akúsi únavu, mali sme opäť dostatok šancí, aby bolo rozhodnuté už do polčasu. Z jasného zápasu sa však napokon zrodila šťastná remíza pre hostí, ale aj taký je futbal. Z môjho pohľadu to bol asi najškaredší zápas jesene.

V jeseni ste prehrali iba v Jaslovských Bohuniciach 2:1, v Pate 3:2 a v Imeli 4:1. Urobili by ste dnes niečo inak ?

Zápas v Bohuniciach sme si v prvom rade prehrali my sami. Dovolím si tvrdiť, že sme boli 75 minút po všetkých stránkach o triedu lepší. Podcenili sme však jednu či dve situácie a bolo vymaľované. Domáca Pata bola nesmierne efektívna a potrestala nás prakticky za všetko. Niekedy to tak býva, herne sme v zápase určite neťahali za kratší koniec, pričom z pohľadu predvedeného výkonu bolo z našej strany všetko v absolútnom poriadku. Čo sa týka prehry v Imeli, to už je trochu iný príbeh. Domáci boli v daný deň jednoznačne lepším mužstvom po všetkých stránkach a vyhrali absolútne zaslúžene. Ani s odstupom času by som neurobil nič inak. Do každého zápasu ideme s trénerským kolegom Dušanom Oravcom s čistými úmyslami, keď máme každé rozhodnutie podložené logickými argumentmi. Netrpíme ilúziou, že sme neporaziteľné mužstvo. Navyše, Ja som absolútne presvedčený, že aj facka môže byť dobrá skúsenosť.

Ktoré víťazstvo vonku si ceníte najviac ?

Určite to 2:0 v Bolerázi, pretože to je výborné mužstvo s kvalitnými hráčmi a naše zápasy majú vždy vysokú úroveň. Najmä prvý polčas sme tam predviedli naozaj veľmi kvalitný výkon, vďaka ktorému sme položili pevné základy pre výborný výsledok. Vždy sa veľmi teším, keď hráme proti tomuto súperovi.

Na jar idete postupne napríklad do Hurbanova, Gabčíkova, Levíc či Lednických Rovní. Máte rešpekt ?

Obrovský rešpekt, no žiadny strach. Ako sa hovorí, kto sa bojí, nech nechodí do lesa. My sme už v jeho strede, nemá zmysel sa zo strachu obzerať za chrbát. Keď tam aj stratíme nejaké body, musí to byť so vztýčenou hlavou, aby sme si po zápase mohli povedať, že sme urobili maximum pre dobrý výsledok.

Kedy by sa mohol lámať chlieb v boji o postup ?

Každé zaváhanie môže byť kľúčové. Minulú sezónu sa rozhodovalo až v posledných kolách, tak uvidíme. Ja mám ale taký zvláštny pocit, že teraz bude rozhodnuté skôr, možno aj tri-štyri kolá pred koncom.

Aké prípravné zápasy ste už stihli odohrať ?

S mixom Podbrezovej U19 a Kalinova sme u nich vyhrali 4:0. To bola na úvod prípravy naozaj náročná previerka. Následný zápas s Kalnou 2:2 mal obojstranne výbornú úroveň. V zápase s Hamšíkovou Akadémiou sme síce prehrali 2:1, no podali doposiaľ najlepší výkon. Následne sme zvíťazili s našim bývalým rivalom Trenčianskymi Stankovcami na krásnom štadióne AS Trenčín 4:1. Ešte nás čakajú Fomat Martin, Kováčová, Častkovce a Veľké Uherce.

Získali ste už nejaké posily ? 

Odišiel Kochan do Rakúska a Tiep sa vrátil do Vietnamu. Prišiel Vladimír Tkáč z Krušoviec, Ayanda Sibanda zo Zimbabwe a na príchode jedného, možno dvoch hráčov sa ešte pracuje. Do prípravy sa zapojili aj Matúš Mokoš a 16-ročný Jakub Gabaš z našeho dorastu. 

Je cieľom klubu postup do tretej ligy ?

Chceli by sme sa pohybovať naďalej v popredí tabuľky a všetko ostatné je jeden veľký otáznik. Ja osobne by som bol ale rád, keby sme boli všetci schopní vnímať realitu, nelietali v oblakoch a prijali veci také, aké sú. Prípadný tvrdý dopad na zem je potom mnohokrát bolestivejší. Jedna vec je mať ambície, druhou je vnímanie okolnosti, ktoré výrazne ovplyvňujú následné udalosti. 

Čo si želá do jari kouč polovičného majstra ? 

Aby sa hráčom vyhýbali zranenia a usmievalo sa na nich šťastie.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: