Nezľakli sa majstrov Európy a zahviezdili debaklami. Výber ZsFZ siahal po postupe

19. sep 2022 o 20:13

Na slovíčko s trénerom nášho výberu Milanom Pavlovičom.

Na trávnikoch športového komplexu v Rige pred necelým mesiacom ležal postup na majstrovstvá Európy amatérov. Slovensko reprezentoval výber Západoslovenského futbalového zväzu. Nominácia zložená z hráčov až desiatich klubov tretej a štvrtej ligy, ktorí doteraz nehrali najvyššiu súťaž, sa po dvoch víťazstvách a jednej prehre umiestnila na druhom mieste v kvalifikačnej skupine.

Porozprávali sme sa s trénerom výberu MILANOM PAVLOVIČOM.

Presvedčivé triumfy s Lotyšskom (5:0) a Moldavskom (8:0), no prehra 2:4 s Poľskom rozhodla o všetkom. Ako hodnotíte účinkovanie výberu ZsFZ v kvalifikácii o ME amatérov?

Účinkovanie hodnotím pozitívne. Hrali sme vyrovnaný zápas s majstrami Európy. S papierovo slabšími súpermi chlapci makali do poslednej minúty, čo sa odzrkadlilo aj na vysokom skóre, pekných akciách a krásnych góloch. Na začiatku sme si stanovili cieľ vyhrať skupinu a môžem povedať, že sme pre úspech spravili maximum. Športovo to nevyšlo, ale nadobudnuté skúsenosti je potrebné využiť v nasledujúcom období. 

Čo chýbalo, aby ste zdolali aj Poliakov?

Keď hráte s lepším súperom, ktorý má skúsenosti aj kvalitu, potrebujete trošku viac športového šťastia, maličkosti v zápase musia hrať vo váš prospech. Práve takéto detaily a väčšia koncentrácia chýbali v rozpätí ôsmich minút, v ktorých Poliaci otočili stretnutie. Treba podotknúť, že máme perspektívnych mladých hráčov, ale musia odohrať ťažšie medzinárodné zápasy, aby zbierali skúsenosti.

Ako ste spokojný s prístupom vašich zverencov?

Maximálne a to počas celých desiatich dní. Chalani presne vedeli, aký sme mali cieľ a ako si predstavujem reprezentáciu Slovenska, aký majú mať prístup k svojim povinnostiam. Som rád, že to všetci chápali, bolo vidieť, že sme mali vynikajúcu partiu, ktorá pre futbal spraví maximum. Od realizačného tímu cez hráčov sme všetci cítili zodpovednosť za vzorné reprezentovanie nielen západokraja, ale aj celého Slovenska. 

Ktorí hráči si zaslúžia osobitnú pochvalu a boli lídrami tímu?

Ukázalo sa, že lídrami boli hráči, ktorí už majú skúsenosť v medzinárodných zápasoch, napríklad Roman Holíček, Frederik Domasta a Roman Gašpar a na pozícii hrotového útočníka sa dobre ukázal aj Matúš Matúškovič. Aj nastávajúca generácia mladíkov okolo Denisa Pánskeho, Borisa Polevku, Jakaba Molnára či Marka Michalíka ukázala obrovský potenciál.

Nominácia mala aj kritikov, no výsledkami napokon potvrdila svoju opodstatnenosť. Teší vás to aj z tohto uhla pohľadu?

Kritici sa nájdu vždy, každý svojím spôsobom vidí futbal trochu inak. Všetkým chcem odkázať, že nerobím nomináciu tak, že sa ráno zobudím a napadne ma meno hráča, nepozerám na to, či hrajú u mňa v klube, alebo v inom. Pozerám na kvalitu, na športovú formu, každého hráča som videl v zápasoch, poznal a vyberal podľa toho, aby zapadol do mužstva a dôležité boli aj povahové vlastnosti. Teší ma hlavne to, že počas celého turnaja sa amatéri, ktorí pracujú a študujú na chvíľu cítili ako veľkí profesionáli a bolo vidieť, že to bola pre nich obrovská česť. Verím, že časom o niektorých budeme ešte počuť aj vo vrcholovom futbale.  

Na záver chcem v mene celého realizačného tímu poďakovať Slovenskému futbalovému zväzu za vytvorené podmienky a predsedovi Západoslovenského futbalového zväzu Petrovi Kováčovi za podporu v rámci celej prípravy, ako aj turnaja.

VÝSLEDKY VÝBERU ZSFZ: Lotyšsko 5:0 (Matuškovič, Holíček, Molnár, Dvorák, Londák). Poľsko (Dolný Slask) 2:4 (Holíček z 11 m, Domasta). Moldavsko 8:0 (Dvorák 2, Gáborík, Domasta, Londák, Polevka, Matuškovič, vlastný).

REPREZENTOVALI: A. Gáborík, R. Gašpar, R. Holíček (Beluša), A. Kosťukevič, D. Pánsky, Ľ. Šoky, F. Domasta, Ľ. Janek (V. Ludince), M. Michalík (Šaľa), T. Londák (Kalná n/Hr.), T. Spód (Sereď), A. Kopilec (L. Rovne), T. Pipíška, M. Matuškovič (Lehota p/Vt.), J. Molnár, J. Prágai (Gabčíkovo), D. Dvorák (J. Bohunice), B. Polevka (Prievidza). Realizačný tím: M. Pavlovič (hlavný tréner), M. Krško (asistent trénera), A. Fišan (tréner brankárov), S. Sedláček (tímový manažér), T. Pospišová (technická vedúca), M. Hradický (masér).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: