Dorast Nevidzian kraľuje, inkasoval len dvakrát. V šlágri jesene ide do nezdolaného Jelenca

Peter Popelka|16. nov 2023 o 15:12

Zajtra sa hrá štvrtoligový dorastenecký ťahák.

2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016 – v týchto rokoch dorast Nevidzian dosiahol vo svojej súťaži na medailovú priečku. Na stupni víťazov nechýbal ani počas štyroch ročníkov halového Amsterdam Cupu (zlato, striebro, 2x bronz). Dvakrát ovládli aj putovný pohár PP Invest Cup v Nitre. Nebyť pandémie, trofejí mohli pridať ešte viac.

Nevidzany aktuálne vedú južnú IV. ligu s neuveriteľným skóre 73:2. Ani to im však paradoxne nemusí stačiť na jesenný trón. O polovičnom majstrovi rozhodne súboj 15. kola, keď sa ŠK predstaví na trávniku druhého Jelenca. Ten zatiaľ body stratil iba raz a od úvodu sezóny je stále nezdolaný. Ich súboj bude ozajstným futbalovým sviatkom – stretnú sa dva herne i technicky vyspelé tímy s najlepšími útokmi súťaže, pričom viacerí hráči majú skúsenosti aj s mužským futbalom.

Súboj Jelenec – Nevidzany začína už v piatok 17. novembra o 10:30 hod. V rozhovore pre web ZsFZ pozývajú tréneri – za domácich Markus Šinka, za hostí Pavol Baláž.

Šinka: Vždy je krajšie vyhrať 6:4 než 1:0

V minulej sezóne Jelenec skóroval presne stokrát. Teraz, pred posledným kolom jesene, má na konte 84 zásahov. Z čoho váš celok tak výrazne ťaží?

Je to partia chalanov, s ktorými som pred šiestimi rokmi začal, keď Jelenec nemal ani jedného mládežníckeho hráča, niektorí prešli od U11 až do dorastu. Pred dvomi rokmi sme sa prvýkrát prihlásili do dorasteneckej súťaže ObFZ Nitra, podarilo sa nám ju vyhrať a postúpiť do 5. ligy ZsFZ. Snažíme sa hrať ofenzívny futbal s vysokým pressingom, kvôli ktorému sú naše zápasy divoké, ale vždy je predsa krajšie vyhrať 6:4 ako 1:0.

Klub združuje až päť mládežníckych tímov, čo vám pomáha udržať v obci záujem o futbal na tejto úrovni?

Je to zásluha viacerých ľudí na čele s Anet Labant, ktorým by som chcel aj touto cestou poďakovať za finančnú a materiálnu podporu. Takisto by to nešlo bez podpory obce a vedenia A-mužstva. Máme v klube päť mládežníckych trénerov a od leta aj trénera brankárov Jura Šveca, z čoho sa veľmi teším. Ťažíme tiež z toho, že mládežnícky futbal v obciach ako sú Žirany, Neverice či Kostoľany pod Tribečom nie je a zbierame decká z okolia.

V piatkovom súboji kola hostíte lídra súťaže z Nevidzian. Čo by mohlo platiť na mužstvo, ktoré na jeseň inkasovalo iba dvakrát?

Tešíme sa na tento zápas celú jeseň, vieme, že súper je kvalitný, účastníkom 4. ligy je už dlhšiu dobu a podarilo sa mu ju aj vyhrať. Napriek tomu verím môjmu mužstvu, že zápas zvládneme a zvíťazíme. Rozhodovať budú maličkosti, aj preto sa v tréningovom procese sústredíme na viaceré varianty, aby sme počas zápasu vedeli čo najlepšie reagovať.

U vicemajstra z Veľkého Zálužia ste na jar premárnili štvorgólový náskok. Aký bol pre vás pocit, keď ste tu otočili jesenný duel z 0:2?

Zápasy s Ulakom sú vždy bláznivé, v zime sme s nimi prehrali vo finále PP Invest Cup, kde sme vyhrávali 2:0 a súper dokázal otočiť pár sekúnd pred koncom. Na jar sme u súpera vyhrávali 4:0, opäť ale sme v posledných sekundách inkasovali. S mojím trénerským parťákom Aďom Kukučkom sme si vtedy povedali, že „Ulak“ je pre nás asi zakliaty. V tejto sezóne sme opäť na ich ihrisku prehrávali 0:2 ešte v 77. minúte, zápas sa nám podarilo otočiť v nadstavenom čase, kedy sa ukázala sila kolektívu a získali sme dôležité 3 body.

S akými cieľmi vicelídri IV. ligy pricestujú na decembrový Amsterdam Cup, halový turnaj vo Vrábľoch?

Veľmi sa tešíme na výborný turnaj a kvalitné mužstvá. Myslím, že hala nám pasuje, máme veľa šikovných a technických hráčov, minulý rok sme vyhrali skupinu, ale hneď vo štvrťfinále sme vypadli, čo chlapcov veľmi mrzelo. Preto by sme si tento rok chceli napraviť chuť a bojovať o prvenstvo.

Baláž: Súper bude pripravený, navštívil aj náš zápas

Minulú sezónu vo IV. lige ste zakončili na 7. priečke, teraz súťaž vediete bez straty bodu s dvoma obdržanými gólmi. Čo robíte lepšie než minulý rok? Zmenila sa aj kvalita súťaže?

Budem veľmi rád, keď na zväze prehodnotia svoje rozhodnutie a od novej sezóny vzniknú znovu kvalitnejšie 4. ligy. Nielen nám veľmi chýbajú kvalitné zápasy so súpermi z novozámockej alebo levickej oblasti. Prečo sme prví bez straty bodu a dostali sme len dva góly, je pre mňa záhadou, keďže sa nám v porovnaní s predchádzajúcou sezónou rozpadla prakticky celá obrana. Najskôr to bude tým, že hráme zodpovedne smerom dozadu a máme kvalitnú brankársku dvojicu.

Nezdolaný je vo vašej súťaži už len Jelenec. Na čo si treba dať pozor v piatkovom súboji jesene na jeho pôde?

Jelenec dosiahol vynikajúce výsledky, dokázal streliť päť gólov Šoporni na jej pôde, má v kádri viacero kvalitných hráčov. Hlavne v ofenzíve majú silné individuality, ktoré vždy nastrieľajú toľko gólov, koľko je potrebné k trom bodom.

Aké ciele vás budú sprevádzať na halovom Amsterdam Cupe, ktorého sa zúčastnite v decembri?

Nezraniť sa.

Čo stojí za dlhodobou úspešnosťou vášho dorastu, ktorý pravidelne patrí k favoritom na turnajoch aj v lige?

Dlhodobá kontinuálna koncepčná práca s mládežou v našom klube. Už viac ako desať rokov máme všetky hlavné vekové mládežnícke kategórie (prípravku, žiakov, dorast) bez ohľadu na to, či máme „silný“ alebo „slabý“ ročník. V ročníkoch 2005 a 2006 sa tu sústredila vysoká hráčska kvalita podporená ročníkmi 2007 a 2008. Od prípravky viedli hráčov tréneri s kvalifikáciou A alebo B (Juraj Baláž, Peter Bajla, Vincent Debnár, Beňadik Dvorský), hráči boli pravidelne „ostaršovaní“ a aj v tejto sezóne hrali Matúš Turček, Šimon Očadlík, Boris Boďo a Martin Rumanko zápasy v základnej zostave áčka v 6. lige Stred ZsFZ. Nelovíme hráčov v iných kluboch, hráči u nás vedia, že po dovŕšení žiackeho veku prejdú automaticky do dorastu. Aj v tomto roku prišlo sedem hráčov z ročníka 2008, to isté čaká aj hráčov ročníka 2009, hoci v žiackej súťaži sa im výsledkovo až tak nedarí. Hráči si vybudujú vzťah ku klubu, preto sme v minulosti v boji o postup do 4. ligy dokázali poraziť silné Alekšince a samotnú 4. ligu dvakrát vyhrať pred klubmi ako Štúrovo, Kolárovo, Hurbanovo či Marcelová. Chlapcov futbal baví, cez zimu hrajú aj halovú miniligu vo Vrábľoch, pravidelne reprezentujú vo výberoch ObFZ Nitra a získavajú skúsenosti, ktoré vedia využiť v zápasoch.

Čo vám doma pomohlo zdolať silnú Šoporňu pred stovkou divákov?

Strelecká pohotovosť Patrika Studeného, zákroky Gabriela Nádašdyho v bránke, ale hlavne tímový výkon, keď všetci vrátane striedajúcich hráčov bojovali na 100%. Zápas mal slušnú divácku kulisu aj kvôli tomu, že si ho prišli pozrieť práve naši najbližší súperi. Budú teda na nás veľmi dobre pripravení.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: