Čo hovoria kluby?

(Zdroj: TJ Družstevník Zvončín, Autor: Norika Szombatová)
Marián Červenka|9. feb 2021 o 19:55

V. liga (3. časť)

Nie je to tak dávno, čo sme sa rozlúčili s rokom 2020 a v nádeji sme dúfali, že rok 2021 bude bohatší na priaznivé správy či prognózy, ktoré by nám vliali do žíl potrebný optimizmus. „Situácia je neľahká. Už zajtra sa chystám spolu s vedúcim sekretárom do Banskej Bystrice na poradu všetkých štyroch regiónov. Chceme spoločne a rovnakým spôsobom postupovať pri riešení rébusu ohľadom dohratia sezóny. Na strednom Slovensku budeme hľadať spoločné návrhy a modely, ako ďalej, a boli by sme radi, aby naše kroky nasledovali aj jednotlivé oblasti. Na druhej strane musím apelovať na vývoj a nariadenia vlády, ktoré nás zatiaľ jednoducho nepustia,“ uvádza predseda ZsFZ Ladislav Gádoši. Všetko chce svoj čas a hoci sme na začiatku februára, stále máme pocit neistoty. Ako ďalej? Túto otázku si rozhodne kladie množstvo z nás. Ak sa pozrieme na futbal, je to obdobné. Aj preto sme sa rozhodli dať priestor samotným klubom v rámci Západoslovenského futbalového zväzu, aby sa k momentálnej situácii vyjadrili. V treťom vydaní sme oslovili tímy V. ligy, ktoré odpovedali na tieto otázky:

1. Ako vplýva súčasná situácia na váš klub?

2. Akou formou sa vaši hráči pripravujú na prípadné spustenie súťaží?

3. Aký návrh dohratia sezóny by ste privítali, respektíve navrhli?

Peter Doležaj, hrajúci tréner OFK Solčany – V. liga stred

1. Súčasná situácia s covidom na nás vplýva extrémne zle  ako na každého človeka na Slovensku. Nemožnosť robiť to, čo nás neskutočne baví a napĺňa, jednoducho nevplýva pozitívne psychicky na každého z nás. Myslím si, že športovanie ako také patrí k absolútne najdôležitejšej súčasti nášho každodenného života a táto situácia bude mať dlhodobý negatívny vplyv nielen na šport, ale i na celú spoločnosť. Úplne si uvedomujem vážnosť momentálneho stavu a samozrejme nič nezľahčujem. OFK Solčany to dokonca zasiahlo osobne a touto cestou chcem vyjadriť úprimnú sústrasť  nášmu predsedovi klubu Jurajovi Soboňovi a hráčovi Dáriusovi Soboňovi, ktorí stratili nedávno manželku a maminu v jednej osobe.

2. Chalani sa aktuálne pripravujú len individuálnou formou. Myslím si, že v amatérskom prostredí a situácii, v ktorej sa nachádzame, je extrémne zložité rozdávať nejaké individuálne plány. V podstate nechávam každého z hráčov, aby sa venoval svojmu telu podľa vlastného uváženia. Môj osobný názor je, že ak vôbec dôjde k nejakému spusteniu amatérskeho futbalu, až následne bude potreba určitej formy prípravy minimálne 3 až 4 týždne.

3. Otázka dohratia sezóny je podľa mňa absolútna utópia. Preto sa nedokážem ani relevantne vyjadriť. Akým spôsobom by sa mala dohrať ?! Nemyslím si, že sa amatérsky futbal bude vôbec riešiť momentálne vzhľadom na to, aká náročná by bola logistika okolo spustenia amatérskych súťaží. Môžeme iba dúfať, že sa čoskoro spoločnosti ako takej podarí vysporiadať sa s touto zákernou chorobou.

Rudolf Klenkovič ml., tréner TJ Družstevník Zvončín – V. liga západ

1. Situácia vplýva na tím, pretože sa prakticky zastavili akékoľvek aktivity spojené s klubom. To znamená, že od novembra nemáme okrem interaktívnej skupiny prakticky žiadny kontakt. Pre mnohých starších hráčov tak bude ťažké sa po nútenej pauze opäť dostať do pohybu. Chvalabohu, máme prevažne mladé mužstvo a myslím si, že nás to nejako existenčne neohrozí.

2. Hráči trénujú individuálne. Majú poslané plány na kondične tréningy, avšak kontrola je zložitejšia a niektorí zverenci tréningy nedodržujú optimálne. Na druhej strane mám informácie aj o futbalistoch, ktorí trénujú aj mimo zadaných tréningov. Keďže s niektorými mám aj spárované Apple watch, ich aktivitu viem odsledovať detailnejšie. (smiech)

3. Sezónu by sme chceli určite dohrať, pretože už niekoľko rokov očakávame reorganizáciu, ktorá by mohla konečne oživiť upadajúcu V. ligu západ. U nás, si myslím, nie je dohratie také komplikované, keďže sa malo hrať na 4 zápasy, tak by sa hralo proste napríklad na 3 s tretím zápasom u lepšie umiestneného. Horšie to je už s ostatnými ligami, keďže termínov je malo a zápasy ostávajú ešte z jesene. Možno aj tam by sa dalo pouvažovať o lige na jeden zápas a vrchná polovica medzi sebou o postup a spodná o udržanie. Čiastočne by sa stratila regulárnosť, lebo by sa nehralo doma/vonku s každým, ale znížil by sa počet zápasov.

Boris Bátora, predseda FC Veľký Kýr – V. liga východ

1. Z dôvodu opatrení a zabezpečenia zdravia každého jedného z nás sme sa naposledy stretli na ihrisku ešte v septembri 2020. Teší nás aspoň fakt, že kým to situácia dovoľovala, sa nám podarilo zabezpečiť umelé osvetlenie v rámci štadióna a aktuálne pracujeme na projekte umelej závlahy s pomocou vedenia obce.

2. Je to veľmi individuálne a zároveň ťažké. Každému, kto má rád futbal na tejto úrovni, chýba tento šport a najmä kolektív. Hráči si chodia samostatne zabehať, zacvičiť, bicyklovať a tým to končí.

3. Sme za čo najskorší návrat na futbalové ihriská za predpokladu, že zdravie je na prvom mieste. Náš návrh kopíruje opatrenia vlády: na štadión by mali povolený prístup len členovia vedenia klubu, tréner, realizačný tím a hráči za podmienky negatívneho testu na COVID-19 nie staršieho ako 7 dní. Pravidelná evidencia by bola na mieste. Rovnaké pravidlo by sme uplatňovali aj pri majstrovských zápasoch a, samozrejme, bez divákov. Kým by sa nezaočkovala dostatočná časť populácie alebo by sa definitívne nevyhral súboj proti COVIDU-19.

Peter Gubka, prezident TJ Nový Život Veľké Uherce – V. liga sever

1. Súčasná pandemická situácia samozrejme vplýva aj na náš klub veľmi zle a to hlavne v tréningovom procese, ktorý je už dlhodobo pozastavený a uskutočňuje sa len individuálnou formou. Musím sa priznať, že najviac sa obávame o našu mládež, kde sa výpadok už spomínaného tréningového procesu môže prejaviť zo športového hľadiska katastrofickým scenárom. Chcem poukázať na to, že bude veľký problém dotiahnuť niektoré deti späť na ihrisko. Po finančnej stránke prišlo k strate príjmov zo vstupného a niektorých sponzorov.

2. V našom klube sa hráči pripravujú len individuálnou formou, lebo iná možnosť nie je.

3. Pokiaľ to súčasná epidemiologická situácia dovolí, sme v prvom rade za dohratie jesennej časti prebiehajúceho ročníka. Najmä sme však za spustenie a odohranie mládežníckych súťaží. Ďalší návrh je ťažké predložiť, keďže nevieme v súčasnosti predpovedať, aký bude vývoj epidemiologickej situácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: