Správy

Zrátajú Šahy Lipovej obrat z 1:4 na 4:4 a čo napovie top trhák Šahy – Tvrdošovce ?

Marián Dragúň|23. mar 2023 o 13:00

Líder VI. ligy Východ MEVA sa už nevie dočkať nedeľňajšej jarnej ouvertúry doma s Lipovou.

Predjarný seriál „Poloviční majstri“, v ktorého šiestoligovej verzii sme postupne navštívili futbalové adresy, ako Báb, Kostolné Kračany, Pruské či Šaštín-Stráže končíme na samom juhu „západokraja“ v mestečku Šahy. Líder šiestej ligy Východ MEVA sa už nevie dočkať nedeľňajšej jarnej ouvertúry doma s Lipovou.

S tou Lipovou, na ihrisku ktorej zaznamenal jednu z dvoch bodových strát v celej jesennej časti po krkolomnej remíze 4:4. Šahania totiž v samom úvode sezóny na Lipovej po prvom polčase a peknej hre viedli jasne 1:4, lenže po obrátke domáci zázračne vyrovnali na konečných 4:4 dokonca v polhodinovom oslabení o vylúčeného hráča... Po jeseni to nedokázal dlho vstrebať ani hrajúci tréner FK Slovan Šahy Jozef URBLÍK. „Naši hráči si v prvom kole na Lipovej mysleli, že niektoré zápasy bude stačiť hrať jeden polčas, a to ešte na ihrisku súpera. Viac k tomu nemám, čo povedať,“ hovoril po skončení prvej polovice sezóny bývalý prvoligový strelec, ktorý dal dva góly aj v spomínanom stretnutí Lipová – Šahy. 

Pred nedeľnou „odvetou“ Šahy – Lipová sme trénera skúsili opäť. „Na také niečo sa naozaj nedá zabudnúť. Odohral som stovky zápasov, no aby niekto stratil trojgólový náskok v početnej výhode, som veru dovtedy nezažil. Naši hráči sú si však toho vedomí a v zime som im to nemusel pripomínať. Netvrdím však, že v nedeľu tesne pred výkopom si o tom v kabíne čosi nepovieme,“ naznačil všetkými masťami mazaný futbalista, ktorý hral od prvej ligy až po tú najnižšiu krajskú vo všetkých súťažiach. „Lipová sa po tom zápase akosi naštartovala, teraz je siedma a v nedeľu to bude nový zápas.“ 

Koľkokrát zažijú futbalisti prvých Šiah s najlepším útokom gólovú oslavu v odvetnej časti ? Foto: ZsFZ
Koľkokrát zažijú futbalisti prvých Šiah s najlepším útokom gólovú oslavu v odvetnej časti ? Foto: ZsFZ

Súťaž chceme vyhrať, čo bude v lete netuším 

Štyri nasledujúce stretnutia Šahania vyhrali so skóre 19:2, až ich „prerušil“ očakávaný šláger šiesteho kola na pôde prvých Tvrdošoviec, ktorý prehrali najtesnejšie 1:0. Po Tvrdošovciach už FK Slovan nestratil ani len bod a v ďalších siedmich víťazstvách si pripísal skóre 25:2. Celkovo má ďaleko najlepší útok (48:12) a menej gólov - osem - dostal iba extreťoligový brankár Tvrdošoviec Daniel Benkó. V poslednom jesennom kole Šahy nakoniec preskočili aj prvé Tvrdošovce a s jednobodovým náskokom sa stali jesenným kráľom. Na exštvrtoligistu však dvakrát vyzrela Salka, nie však v šiestej lige. Prvýkrát ho zdolala v letnej bitke o Ipeľ v Slovnaft cupe a druhýkrát v Zimnej lige v Radave, zakaždým v pomere 3:1. „Salka má teraz celkovo dobré mužstvo, hrá naozaj snaživo a využije každú možnosť sa na nás vytiahnuť. Predsa len, pre nás sú dôležité najmä zápasy v šiestej lige a tam si body strážime,“ hovorí hrajúci tréner a prezident jedného z najstarších klubov na Slovensku Jozef Urblík, ktorý sa po jeseni posťažoval, že si potrebuje od futbalu oddýchnuť. „Je to tak, do jari ale teraz ideme s jasným cieľom súťaž vyhrať, či by sme však išli do piatej ligy, dnes nedokážem zodpovedne povedať. Každopádne však, ak by sa v lete našiel niekto, kto by prevzal funkciu prezidenta klubu, len by som sa potešil,“ neznejú príliš optimisticky slová šéfa bielo-modrého klubu z južnej hranice. 

Brazílčan je späť, Kolumbijčan do II. ligy nešiel 

Líder súťaže sa na odvetnú časť pripravoval v domácich podmienkach. „Trénovali sme dvakrát do týždňa na malom ihrisku s umelou trávou, ale účasť bola ako-tak dobrá väčšinou iba v piatky, pretože niektorí hráči robia na smeny, alebo študujú mimo Šiah. Hrali sme aj Zimnú ligu v Radave a po nej ďalšie prípravné zápasy, takže s hernou praxou by sme problém mať nemali. V Zimnej lige bolo prakticky všetko vrátane súperov zabezpečené, len v niektorých zápasoch sťažoval hru veľký vietor, čo sa však ovplyvniť nijako nedalo.“ Mančaft s najlepšou ofenzívou má vo svojom strede druhého najlepšieho strelca celej súťaže 14-gólového Petra Tran Ahna, ktorý zaostával za prvým Marekom Tóthom zo Starého Tekova po jesennej časti iba o jeden gól. Legionár Slovana Šahy Sevastian Romana Torres z Kolumbie dal jedenásť gólov a ešte začiatkom decembra ho skúšalo druholigové Pohronie. „V januári sa potom riešilo jeho zaradenie do zimnej prípravy v Pohroní, ale nakoniec k tomu nedošlo, pretože hráčovi neboli ponúknuté adekvátne podmienky,“ ozrejmil Urblík. Po zimnej návšteve doma v Brazílii sa už na Slovensko vrátil aj druhý legionár z Južnej Ameriky Erenilson Pereira, ktorý hrá na pozícii v strede obrany. Na stredné Slovensko do Olovár odišiel Sándor Kapa, naopak, k lídrovi pribudol počas zimnej přestávky Zsolt Fabián zo šiestoligovej Vinice a Vinicius Pereira zo siedmoligových Janíkoviec. „Počítam však, že Brian Kováč kvôli pracovným povinnostiam toho na jar odohrať asi veľa nestihne.“ 

Šahy (v modrom) prehrali v Zimnej lige so Salkou (v bielom) 1:3, s číslom 16 čiperný obranca Bálint Križan. Foto: ZsFZ
Šahy (v modrom) prehrali v Zimnej lige so Salkou (v bielom) 1:3, s číslom 16 čiperný obranca Bálint Križan. Foto: ZsFZ

O titul exštvrtoligisti Šahy a Tvrdošovce ? 

Vo východnej šiestej lige všetko nasvedčuje tomu, že v boji o titul si to rozdajú dvaja vlaňajší štvrtoligisti Šahy a Tvrdošovce. Kým Tvrdošovce po katastrofálnej sezóne išli ako posledné mužstvo tabuľky rovno do šiestej ligy, predposledné Šahy sa do nej prihlásili dobrovoľne. „Tento krok som oľutoval vtedy, keď som videl, kto všetko sa do vyššej súťaže prihlásil,“ nič neskrýva hrajúci prezident FK Slovan Šahy. K šlágru šiestoligovej jari Šahy – Tvrdošovce príde v polovici odvetnej časti, kedy sa môže začať lámať chlieb. Ale pozor, Tvrdošovce sú jediným tímom, ktorý v jeseni neprehral ani raz a v jeho bráne stojí skúsený gólman, ktorý dostal prvý gól z hry až v siedmom kole vo Svodíne (1:2), predtým jeden z penalty (Tvrdošovce – Veľký Kýr 2:1) a druhý v Lipovej z dorážky po nepremenenom pokutovom kope (1:1). Navyše, ešte je tu tretí Veľký Kýr, ktorý stráca na Šahy tri body a ktorý privíta vedúce duo na vlastnom malom ihrisku, na ktorom už padol nejeden favorit. „Našim cieľom je súťaž vyhrať, určite však bude jarná časť ťažšia, pretože sa v zime posilnilo asi päť súperov a na prvého sa bude chcieť vytiahnuť každý. My si musíme udržať maximálnu sústredenosť v každom jednom majstrovskom zápase, aby sme nestratili body napríklad hneď v úvode jari. Vtedy by sa mohlo mužstvo dostať pod tlak, čo by nebolo vôbec dobré,“ zakončil Jozef Urblík. 

Pri lopte legionár z Kolumbie 11-gólový Sevastian Romana Torres. Foto: ZsFZ
Pri lopte legionár z Kolumbie 11-gólový Sevastian Romana Torres. Foto: ZsFZ

Generálka na odvetnú časť šiestej ligy Východ: Balog nad Ipľom - Šahy 1:4 (0:2), Tran 2, Križan, Torres.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: