V III. lige definitívne 15 tímov

Šéfredaktor|23. júl 2018 o 00:00

Závan majstrovstiev sveta v podobe zápasových lôpt.

Nový ročník TIPOS III. futbalovej ligy východ bude mať definitívne 15 mužstiev. Táto dôležitá informácia odznela na pondelňajšom Aktíve III. ligy, ktorý sa uskutočnila v hoteli Maratón v Košiciach.

Predseda VsFZ Richard Havrilla, ktorý je zároveň prvým viceprezidentom SFZ, na úvod poznamenal, že riadiaci orgán urobí všetko preto, aby najvyššia súťaž v regióne bola čo najlepším zrkadlom jeho práce. „Stretávam sa s prevažne kladnými ohlasmi. Samozrejme, vždy niečo vyskočí, ale pozitíva jednoznačne prevažujú. Myslím si, že naša III. liga má svoju kvalitu,“ povedal Richard Havrilla. Poslednú vetu nepovedal náhodou. Jedným dychom totiž predstaviteľom treťoligových klubov oznámil, že kompetentní ľudia zo SFZ razia myšlienku, aby namiesto štyroch tretích líg, boli vytvorené dve tretie. Ako svojho času už boli dve II. ligy. Jedna by bola z tímov BFZ a ZsFZ, čo by nebol problém z pohľadu cestovania. Naopak, druhá III. liga východ by bola zložená z mužstiev SsFZ a VsFZ. „Určite to nie je otázka budúcej sezóny, no diskusia už prebieha. Podľa doterajších ohlasov sa to tímom zo stredoslovenského regiónu nepáči. Budem počúvať aj ohlasy klubov z nášho regiónu.“

Novinkou pred štartom nového ročníka je skutočnosť, že zápasy sa budú hrať s oficiálnymi loptami majstrovstiev sveta Telstar Russia 2018. Každý treťoligista dostane 10 takýchto lôpt. „V budúcom ročníku chceme takto obdarovať aj účastníkov oboch štvrtých líg. Prajem vám veľa úspechov s týmito novými loptami. Hlavne málo vlastných gólov a ´malých domov...,´“ zaželal všetkým tímom Richard Havrilla a podotkol, nech im lopty prinesú aspoň toľko radosti a úspechov ako Chorvátom. V tejto súvislosti vypichol zaujímavý moment. „Chorvátsky futbalový zväz dostal od FIFA za účasť vo finále 28 miliónov dolárov. Hráči sa vzdali všetkých prémií, nechceli žiadne peniaze za tento úspech. Povedali, nech zväz investuje peniaze do mládeže. Pekné gesto.“

Šéf zväzu vzápätí rozdal symbolické šeky pre tri najlepšie kluby v rámci fair play za minulú sezónu. Najslušnejším tímom bolo Vyšné Opátske (350 eur), druhé Šarišské Michaľany a tretie Lipany (100 eur).

 

Na Aktíve III. ligy VsFZ bol aj šéf MFK Rožňava Michal Domik (na snimke), ktorý definitívne potvrdil, že klub nebude figurovať v novom ročníku III. ligy. „Oficiálne vám všetkým chcem oznámiť, že A-mužstvo MFK Rožňava končí. Rozpustili sme ho, čakáme už iba, kým odídu poslední hráči, aby sme dostali nejaké peniažky na mládež, ktorej sa budeme venovať. Mesto Rožňava dalo klubu 180 eur na tri roky... Je mi veľmi ľúto, že sa tu musím s vami lúčiť. Chcel by som sa vám všetkým poďakovať za seriózne vystupovanie a korektnú hru. Dúfam, že aj vy ste sa v Rožňave cítili príjemne. Tretia liga je už naozaj o futbale a aj rozhodcovia boli na vysokej úrovni,“ vysvetlil Michal Domik a iba potvrdil, že mesto nie je dvakrát naklonené futbalu. Napokon, svoju skúsenosť má aj Richard Havrilla, ktorý o Gemeri hovorí ako o bielom mieste na mape umelých trávnikov na východe Slovenska. Ako je známe, rožňavský región potrebuje umelú trávu ako soľ. SFZ odklepol dotáciu na jeho výstavbu v Rožňave, rovnako tak i Košická župa. Čakalo sa už iba na finančnú injekciu mesta. „Od SFZ i z VÚC sme mali sľúbených 300 000 eur. Mesto malo podporiť projekt čiastkou 100 000 eur, no vyjadrilo sa záporne,“ podotkol Michal Domik. Pre Rožňavu je to obrovská škoda. Ktovie, kedy sa znova naskytne možnosť za takýchto výhodných podmienok postaviť ihrisko s umelým povrchom.

FOTO JAROSLAV GLOVIČKO

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: