Spoliehať sa iba na rolu outsidera by bolo krátkozraké

Šéfredaktor|16. feb 2018 o 00:00

Tatran urobil mnohé rošády, ich výsledok bude známy po skončení ročníka

Kocky sú hodené, karty rozdané. Štartuje jarná časť najvyššej futbalovej súťaže a Tatran Prešov čaká neľahké obdobie. Vlastne nič nové pod slnkom, až na to, že tentoraz sa asi sotva bude môcť spoliehať na to, že daktorý tím odstúpi zo zápolení, ako to bolo v minulom ročníku. Pred zelenobielymi je iste turbulentná druhá časť zápolení, avšak už aj zima sa niesla v znamení mnohých poryvov a nejasností.

(Zdroj: TATRAN, Autor: TATRAN)

Šarišania sa musia sústrediť najprv na tri zvyšné zápasy prvej fázy a potom ich čaká boj o existenciu medzi elitou v horšom sextete. Na prvý pohľad sa zdá, že tím ide do tohtoročných bojov o čosi slabší než v jeseni, hoci zodpovední hovoria, že tomu tak nie je. Nuž, ako vyzerá rekapitulácia príchodov a odchodov v kádri? Tatran opustili P. Jacko, Trebuňák, Wiezik, Hovančík a hlavne ostrostrelec Černák. Pôvodne mal zajačie úmysly aj Streňo, napokon však zostal. Dlho bolo nejasné, kto bude hlavným trénerom. Ukrajinec Kovalec aj napriek proklamovaným informáciám, že by mal zostať, napokon nepokračuje v tejto misii a jeho post obsadil iný zahraničný lodivod – Čech Anton Mišovec, ktorému bude robiť asistenta Marián Prusák. Posilami sú legionár Gatarič, Prikryl a P. Lukáč, pričom otáznik visí ešte nad príchodom A. Leška a Hošeka. Pôvodne mali Prešovčania absolvovať len pár prípravných zápasov, nakoniec ich bolo osem – z nich štyri vyhrali a jeden prehrali.

Všetci vedia, v akej situácii je najstarší futbalový klub na Slovensku. Bude mať čo robiť, aby sa vyhol starostiam so záchranou, hoci generálny manažér M. Trávniček i tréner Mišovec sú optimisti a tvrdia, že hráči majú potenciál na to, aby vzdorovali každému rivalovi. Lenže podobných myšlienok bolo v minulých mesiacoch za nošu, ale neraz bola realita iná. Je isté, že v azyle – na štadióne NTC v Poprade - to nebudú mať východniari jednoduché. Nový lodivod sa nechal počuť, že bude forsírovať buď rozostavenie 4-3-3 alebo 4-1-4-1. Záležať však bude hlavne na prístupe jednotlivcov a celého kolektívu ku každému zápasu. Vlani sa ako slabina ukázalo premieňanie šancí, uvidí sa, či sa nájde niekto, kto prevezme pomyselný štafetový kolík po Černákovi, ktorý bol suverénne najlepším zakončovateľom.

Novinkou je tiež to, ako odznelo na ostatnej tlačovke, že konzultantom v boji o záchranu bude aj známa osobnosť – Dušan Galis. Rovnako tak stojí za zmienku, že kapitánska páska poputuje na iný rukáv – nosiť ju bude Luberda. Platí, že kolektív Tatrana nemá nejaké výrazné osobnosti, ale zainteresovaní sa spoliehajú na to, že prvoradá musí byť kolektívna sila. Prešovčania vedia, že chyby sa už nebudú naozaj odpúšťať a reparátov bude čoraz menej. Aj konkurencia nespí a tak to bude aj boj nervov i mentálnej vyspelosti. Možno Tatran budú niektorí podceňovať a to môže byť jeho výhoda, lenže považovať to za cnosť by bolo naozaj krátkozraké.



 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: