R. I. P. Vincent „Džany“ Tumidalský

4. dec 2021 o 00:00

Zo zármutkom v srdci oznamujeme futbalovej verejnosti, že dňa 2. decembra 2021 dotĺklo srdce skvelého človeka, futbalistu, trénera a funkcionára Vincenta Tumidalského. Futbalové hnutie v menovanom stráca jedného zo svojich skvelých členov.


„Džany“ súťažne začínal v doraste Pečovskej Novej Vsi, neskôr Krivian. Od jari 1953 sa stal futbalistom Slavoja Sabinov, za ktorý po prvý krát skóroval osemnásteho mája 1953, v domácom zápase proti Zemplínu Michalovce. Ten sledovala tisícka spokojných divákov, ktorí videli víťazstvo domácich v pomere 5:2. Od jari 1958 sa oficiálne stal hráčom ligového Tatran Prešov. V dvoch ročníkoch odohral deväť ligových stretnutí a dal jeden ligový gól. Po zranení kolena v súboji s Trnavou sa vidina ligovej kariéry rozplynula. Vrátil sa do Sabinova, kde ako hráč a neskôr aj ako hrajúci tréner pomohol v roku 1960 vybojovať Sabinovu divíziu. Bola to vtedy veľká sláva, sabinovskému futbalu sa splnil dávny sen. Jeho hráčske pôsobenie kvôli zranenému kolenu však trvalo iba polovicu divíznej sezóny. A predčasne skončil aj vo funkcii trénera. Vrátil sa do rodných Šarišských Michalian. Tu okrem úspešnej trénerskej práce vykonával aj funkcionársku činnosť. Bol členom výboru, niekedy kumulovane i s trénerskou činnosťou. Stal sa predsedom TJ Slovan Imuna Šarišské Michaľany. Bol zakladateľom Obecného športového klubu Šarišské Michaľany a v jeho začiatkoch i jeho prezidentom. Rovnako aj spoluzakladateľom Obecného športového futbalového klubu. Zmapoval činnosť a vydal publikáciu – Futbal v Šarišských Michaľanoch 1949 – 2011 a jeho koncepcia pre roky nasledujúce.

Ako hráč, v rámci futbalovej prípravy, v priateľských i pohárových zápasov navštívil krajiny ako Libanon, Sýriu, Maďarsko, bývalú Juhosláviu, bývalú Nemeckú demokratickú republiku i bývalý Sovietsky zväz.

Za jeho dlhoročnú činnosť vo futbalovom hnutí mu bol od bývalého Česko-slovenského futbalového zväzu udelený „Bronzový odznak“. Od roku 2014 bol držiteľom Zlatej plakety VsFZ Košice a ObFZ Prešov.

Rozlúčka s Vincentom Tumidalským sa uskutoční 6. decembra 2021 o 13,15 hodine na cintoríne v rodných Šarišských Michaľanoch.


Džany česť Vašej pamiatke!

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: