Jarný obrat Bardejova

Šéfredaktor|31. máj 2019 o 21:35

Tréner Roman Berta naštartoval mužstvo k záchrane.

 

Jesenná časť II. futbalovej ligy bola pohromou pre mužstvá z východného Slovenska. V tabuľke boli poskladané na dne, od 12. (posledné nezostupové) až po 16. miesto. Partizán Bardejov bol štrnásty. Po skončení súťaže ostal Čierny Peter v rukách Trebišova, Lipian a Prešova. Trojicu zostupujúcich východniarov doplnil bratislavský Inter.

 

Ale všetko môže byť aj ináč. Z potencionálnych 4 postupujúcich z III. líg zatiaľ záujem postúpiť vyššie prejavili dvaja - Slovan Bratislava B a FC Košice. Otázny je postup Beluše a najmä B-mužstva Ružomberka. Ak by postúpiť odmietli je tu ešte možnosť pre druhý tím príslušnej skupiny III. ligy. Ak by postup vyššie odmietli aj on, zachrániť sa ešte môžu ďalšie „zostupujúce“ tímy okrem posledných Lipian - tie vypadnúť musia. A to ešte nie je koniec. Šamorín a aj Bardejov hlásia finančné problémy a vážne uvažujú, či svoje mužstvá do súťaže prihlásia.

 

Neuspokojivé výsledky v jesennej časti súťaže priniesli v Bardejove aj výmenu trénera. K 30. septembru Jozefa Daňka vystriedal Roman Berta. Jesenná bilancia Partizána po odohratí 17 kôl: 17  3  7  7  23:32  16 (doma 8  2  4  2 8:7  10, vonku 9  1  3  5  15:25  6).


V zime došlo k značnej obmene kádra. Odišlo až 7 hráčov a nahradilo ich 6 nových. Tí prišli väčšinou z mužstiev, ktoré boli - rovnako ako Partizán - ohrozené zostupom. Káder Bardejovčanov doplnili Jakub Bartek, Dávid Keresteš a Lukáš Micherda (všetci Tatran Prešov), Radoslav Človečko a Ľubomír Korijkov (obaja Lokomotíva Košice). Do Bardejova sa z Popradu vrátil aj odchovanec Partizána Slavomír Kica. Tréner Berta ich považoval za posily a veril, že ich skúsenosti pomôžu k udržaniu v II. najvyššej súťaži. Novým hráčom chvíľu trvalo než sa v mužstve udomácnili, ale s pribúdajúcimi zápasmi sa začali presadzovať, a tak prispeli ku konečnej záchrane Partizána.


Jarná časť súťaže bola z pohľadu Bardejovčanov iná ako nešťastná jeseň. Mužstvo sa pomalšie rozbiehalo a výkony v jej úvode boli rozpačité. Postupne sa však herný prejav konsolidoval a Partizáni si už dve kolá pred koncom zabezpečili druholigovú definitívu. K bezproblémovej záchrane prispelo aj 9 bodov dovezených z ihrísk súperov (Inter, Petržalka, Skalica). Bilancia Partizána doma 7  4  2  1  10:6  14, vonku 6  3  0  3  7:8  9.


Celkovo: 10.  30  10  9  11  41:46  39. Po nevydarenej jeseni je 10. miesto úspechom. Na deviatu Žilinu stráca Partizán bod, na lídra tabuľky Pohronie bodov 22. Jedenásta je Loky (38). Od pásma zostupu, t. j. 13. miesto delí bardejovských futbalistov pohodlných 9 bodov. Jar bola jednoznačne lepšia. Oproti jesenným 16 bodom zo 17 zápasov ich na jar získali 23 a stačilo im na to zápasov trinásť.


Tréner Roman Berta bol s účinkovaním svojho mužstva spokojný: „Keď mám hodnotiť celú odvetnú časť, musím ju hodnotiť pozitívne, lebo v tabuľke, ktorá sa dá urobiť z jarnej časti, sa pohybujeme medzi prvou trojicou mužstiev. Keď som prišiel k mužstvu, tak sme boli na poslednom mieste, čiže musíme to hodnotiť pozitívne. Získali sme dostatočný počet bodov na to, aby sme sa zachránili.“


Napriek tomu, že takmer celý ligový ročník sa bojovalo o záchranu, divácka návšteva bola na slovenské pomery celkom pekná. Na jeseň prišlo na Mestský štadión 4 933 divákov (priemer na zápas 704), na jar 5898 divákov (priemer 737). Celkovo prišlo v Bardejove na futbal 10 861 fanúšikov, čo je priemer 722 na zápas.


Bardejovčania v 30 zápasoch strelili 41 gólov. Evidentne chýbal strelec typu Hamuľáka, ktorý ich sám dokázal dať 20. Najlepším strelcom sa stal so 7 gólmi Marko Milunovič, na 2. mieste je Róbert Stachura 6 a tretí Jan Staško dal 5 gólov. Ďalšie poradie: Michal Horodník - 4, Mikita Rochev - 3, Ľubomir Korijkov - 3, Peter Katona - 3, Martin Dupkala - 3, Radoslav Človečko - 2, Lukáš Micherda - 1, Dávid Berežný - 1, Dávid Belunek - 1, Michal Grohoľ - 1, Peter Lipták – 1.

Najviac času na ihrisku strávil Marko Milunovič - 2462 min., ďalšie poradie: Mikita Rochev - 2458, Slavomír Kica - 2206, Dávid Berežný - 2157, Ján Čikoš - Pavličko - 1980.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: