Slovensko na MS v hokeji 2024
Slovensko
MS v hokeji 2024
15.05.2024, Skupina B
4 - 0
2:0, 0:0, 2:0
Poľsko na MS v hokeji 2024
Poľsko

Brankára pred zápasom zbili tajní. Meno poľského hrdinu sa komentátor hanbil vysloviť

Momentka zo zápasu Poľsko - Sovietsky zväz na MS v hokeji 1976.
Momentka zo zápasu Poľsko - Sovietsky zväz na MS v hokeji 1976. (Autor: IIHF)
Boris Vanya|15. máj 2024 o 10:15

Aj Poliaci majú svoj Zázrak na ľade.

KATOVICE, OSTRAVA. O víťazovi toho zápasu nikto nepochyboval. Poľský tréner Józef Kurek nabádal zverencov, aby čo najdlhšie vydržali bez inkasovaného gólu a neprehrali dvojciferným výsledkom.

Tréner Sovietov ani nepostavil do bránky svoju jednotku, proti outsiderovi sa nemal zapotiť ani náhradník. A predsa bolo všetko inak.

V zápase úvodného dňa majstrovstiev sveta 1976 v hokeji sa v Katoviciach zrodila jedna z najväčších senzácií v histórii tohto športu. Hokejisti Poľska zdolali v tom čase (takmer) nezdolateľný tím Sovietskeho zväzu 6:4.

Tento rok hrajú poľskí hokejisti po viac než dvoch desaťročiach opäť medzi hokejovou elitou. V stredu o 20.20 h budú na MS v hokeji 2024 v Ostrave súperom Slovenska.

Pozrite si aj kompletný program šampionátu, výsledky a tabuľky.

Zápas iba zo záznamu

V katovickej hale Spodek sa 8. apríla 1976 tiesnilo desaťtisíc ľudí. Nikomu z nich v tej chvíli ani nenapadlo, že si na konci zápasu zaspievajú Dabrowského mazurku.

Poľská hokejová reprezentácia dovtedy prehrala všetkých 25 zápasov so Sovietmi. Len o dva mesiace skôr než sa konal svetový šampionát, zborná naložila Poliakom na ceste za olympijským zlatom v Innsbrucku 16:1. Na MS 1973 utrpeli Poliaci so Sovietmi rekordnú prehru - 0:20.

Televízia vysielala hokejový zápas v Katoviciach iba zo záznamu – z obáv, že diváci pri nástupe na ľad Sovietov vypískajú. Poľsko bolo až do roku 1989 súčasťou socialistického tábora a fungovalo podľa príkazov z Moskvy.

Fanúšikovia v hale Spodek si od údivu museli pretierať oči. Domáci hokejisti viedli po prvej tretine 2:0 po góloch Jaskierskeho a Nowinského.

Aj vďaka tomu, že brankár Andrzej Tkacz vytiahol parádne zákroky. Pritom sa mohlo ľahko stať, že by proti Sovietom nenastúpil.

Čo sa tu motáš?

„Večer pred zápasom som sa vracal do hotela, kde sme boli ubytovaní. Zrazu sa pred vchodom vrhli na mňa dvaja príslušníci tajnej polície s otázkou, čo sa tu motám. Vtiahli ma do auta, nastriekali mi do očí slzný plyn.

Snažil som sa im vysvetliť, kto som, ale dusil som sa a keď som sa pokúsil vytiahnuť z vrecka legitimáciu, vykrútili mi ruky a dostal som lakťom do tváre. Našťastie sa tam objavil jeden dôstojník, ktorý ma spoznal. Potom sa mi aj ospravedlnil,“ rozprával nevšednú historku pre Przeglad Sportowy Tkacz.

Ani jeho brankárske umenie by však v ten večer nestačilo, keby v poľskom drese nekorčuľoval ďalší hrdina - útočník Wiesław Jobczyk, autor hetriku.

Až keď v 24. minúte Poliaci zvýšili na 4:1, tréner sovietskeho tímu Boris Kulagin poslal namiesto Alexandra Sidelnikova do bránky Vladislava Treťjaka. Ani to však nepomohlo.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Brankára pred zápasom zbili tajní. Meno poľského hrdinu sa komentátor hanbil vysloviť