09.08.2024 07:30
Deň 14
Minúta po minúte
Live

Aj za Slovensko zápasí o medailu borec z Kaukazu. Legende sa tento trend nepáči

Tajmuraz Salkazanov (vpravo) na ME 2024 v Bukurešti, kde obhájil zlato.
Tajmuraz Salkazanov (vpravo) na ME 2024 v Bukurešti, kde obhájil zlato. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|9. aug 2024 o 07:00

Tajmuraz Salkazanov zápasí v kategórii do 74 kg.

PARÍŽ. Narodil sa v dedine Karman-Sindzikau, na Kaukaze. Vyrastal v Severnom Osetsku, ktoré je súčasťou Ruskej federácie. Jeho rodný jazyk je osetčina a píše azbukou.

V piatok nastúpi Tajmuraz Salkazanov na olympijskú žinenku v Paríži. Na sebe bude mať slovenský dres a pri jeho mene budú svietiť na tabuli písmená SVK. Ak by získal medailu, bude druhá pre slovenskú olympijskú výpravu po bronze kanoistu Mateja Beňuša.

Zápasník Salkazanov nie je jediný slovenský olympionik z parížskych hier, ktorý nevyrastal na Slovensku.

Stolný tenista Wang Jang pochádza z Číny, slovenský pas má od roku 2011. Stolný tenis má so zápasením voľným štýlom čosi spoločné - veľké množstvo takzvaných naturalizovaných športovcov.

Kým v ping pongu nastupujú za rôzne krajiny predovšetkým Číňania, na žinenke sa stretáva viacero borcov z takzvanej kaukazskej zápasníckej školy.

Vo váhovej kategórii do 74 kg sa napríklad predstaví Čečenec Razambek Jamalov v drese Uzbekistanu, Dagestanec Mahamedchabib Kadzimahamedov za tím neutrálnych športovcov (s bieloruským pasom) a Osetínci Čermen Valijev za Albánsko a Salkazanov za Slovensko. V zápasení je to trend.

Ako sa k nám dostali Osetínci?

Osetíncov je na svete asi 700-tisíc. Väčšina z nich žije v Severnom Osetsku, malej ruskej autonómnej republike, časť v Južnom Osetsku, ktoré sa v roku 2008 odtrhlo s pomocou ruskej armády od Gruzínska, ale jeho samostatnosť uznáva okrem Ruska len Venezuela, Nikaragua a malé ostrovné štáty Nauru a Tuvalu.

Medzi slávnymi Osetíncami nájdeme niekoľko olympijských víťazov, či majstrov sveta - väčšina z nich sú zápasníci-voľnoštýliari.

„Zápasenie znamená pre nás to isté, čo pre Slovákov hokej. Je to národný šport. V Severnom Osetsku je desať rajónov. Z nich prichádzajú do Vladikavkazu tí najtalentovanejší zápasníci.

V každej váhovej kategórii sa ich stretne aspoň dvadsať. Iba najlepších päť môže ísť na majstrovstvá Ruska,“ vysvetľuje Rodion Kertanti, jeden z prvých Osetíncov, ktorý si na žinenke obliekli slovenský dres.

Keď sa začiatkom 90. rokov rozpadol Sovietsky zväz, viacero zápasníkov kaukazskej školy hľadalo uplatnenie v cudzine. Dovtedy mohol v každej váhovej kategórii zápasiť na vrcholnom podujatí iba najlepší z nich - za ZSSR.

Kertanti prišiel v roku 1992 ešte do vtedajšieho Česko-Slovenska, ale trvalo štyri roky kým získal občianstvo - vtedy už Slovenskej republiky.

Na majstrovstvách Európy 1996 v Budapešti získal striebro a kvalifikoval sa na olympiádu v Atlante. Kertanti sa na Slovensku usadil, neskôr pôsobil aj ako reprezentačný tréner a v súčasnosti vedie v Bratislave zápasnícky oddiel Bars.

Okrem Kertantiho reprezentoval Slovensko na ME či MS v 90. rokoch aj druhý Osetínec Maxim Malkarti. Ten sa stal v roku 1998 v Devínskej Novej Vsi obeťou mafiánskej popravy, keď ho v aute rozstrieľali samopalom.

Unikátne športovisko na OH v Paríži pod Eiffelovou vežou.reportáž
Titanilla Bőddnes 08:002
Blikajúca Eiffelovka, ozbrojení muži v čiernom, či mexické vlny. Dá sa tu sústrediť na šport?Štadión pre plážový volejbal je hit olympiády.
Titanilla Bőddnes 08:002
Juhokórejská strelkyňa Kim Ye-ji
dnes 09:35
Ďakovala Muskovi, že ju preslávil. Kórejčanka po návrate domov skolabovalaStala sa fenoménom sociálnych médií vďaka futuristickým okuliarom.
dnes 09:35
Tajmuraz Salkazanov (vpravo) na ME 2024 v Bukurešti, kde obhájil zlato.
Boris Vanyadnes 07:0014
Aj za Slovensko zápasí o medailu borec z Kaukazu. Legende sa tento trend nepáčiTajmuraz Salkazanov zápasí v kategórii do 74 kg.
Boris Vanyadnes 07:0014
Boxerka Atheyna Bylonová na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:15
Začala neskoro, na box ju nahovorili kolegovia. Policajtka zburcovala krajinu, dovezie medailuPred rokom 2012 nikdy nestála v ringu. Veteránka zabojuje o olympijské zlato.
dnes 11:15
Benjamin Thomas
dnes 10:53
Rachot fanúšikov ho oslobodil od bolesti. Toto už nikdy nezažijete, vraví zlatý FrancúzDomáci dráhový cyklista získal zlato napriek pádu.
dnes 10:53
Tajmuraz Salkazanov (v modrom).online
dnes 09:001
Zápasenie na OH 2024: Salkazanov prehral osemfinálový súbojSledovali ste s nami online prenos zo zápasenia na OH 2024. V osemfinále sa predstavil aj Tajmuraz Salkazanov.
dnes 09:001
Medailistky v skejtboardingu v disciplíne park si robia víťaznú seflie fotografiu.
Miloslav Šebeladnes 13:30
Medailisti v Paríži si robia selfie priamo na stupňoch. Iba športovci KĽDR nemôžu vziať mobil do rúkVíťazná selfie je súčasťou propagácie jedného zo sponzorov MOV.
Miloslav Šebeladnes 13:30
Momentka z finále pozemného hokeja na OH 2024: Holandsko - Nemecko
dnes 14:30
Hrajú na zemi, emócie majú ako na ľade. Hokejové finále v Paríži sa skončilo šarvátkouZo zisku zlatej medaily sa na OH 2024 v Paríži po 24 rokoch radovali Holanďania.
dnes 14:30
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Aj za Slovensko zápasí o medailu borec z Kaukazu. Legende sa tento trend nepáči