Vyhláška je absolútne neakceptovateľná. Urgentne žiadame zmenu, vyzývajú športové zväzy

(Autor: Robo Michalec)
Ivan Mriška|29. júl 2021 o 09:12

Spoločné vyhlásenie národných športových zväzov k podmienkam organizácie hromadných športových podujatí.

BRATISLAVA. Ak si chcete cez víkend zahrať amatérsky alebo mládežnícky zápas, potrebujete sa preukázať negatívnym testom alebo potvrdením o očkovaní. Platí to dokonca aj pre deti od dvanásť rokov.

Na koncert, divadelné predstavenie či do kostola tieto veci nepotrebujete, čo športové zväzy na Slovensku považujú za diskriminačné.

„Žiadame všetkých kompetentných, aby bola urgentne zmenená úprava vyhlášky,“ uvádza oficiálne vyhlásenie, pod ktoré sa podpisuje Slovenský futbalový zväz, Slovenský zväz ľadového hokeja, Slovenská basketbalová asociácia, Slovenská volejbalová federácia, Slovenský zväz hádzanej a Slovenský zväz florbalu.

Chcú vstup bez testu a očkovania

Zväzy podporuje aj štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár.

„Žiadame, aby sa v okresoch, ktoré sú zaradené do stupňa Monitoring a I. stupňa ostražitosti, aby sa na účasť v športových súťažiach nevyžadoval akýkoľvek test ani očkovanie bez ohľadu na vek,“ píše sa v stanovisku.

Platná úprava vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 233/2021 je pre členov zväzov absolútne neakceptovateľná.

„Definované podmienky predstavujú taký zásah do procesu organizácie súťaží, že ich ani pri najlepšej vôli nedokážeme splniť. Spoločne žiadame o zmiernenie prísnych obmedzení, ktoré sú kladené ako podmienky pre organizáciu mládežníckych a amatérskych súťaží vo všetkých športoch,“ zhodujú sa.

„Uvedomujeme si, že situácia sa pravdepodobne bude zhoršovať, preto musíme rozmýšľať nevyhnutne smerom dopredu a nastaviť pravidlá v rámci Covid semaforu primerane, no zároveň citlivo,“ dodávajú.

Podporujú očkovanie populácie

Všetky zväzy spoločne podporujú očkovanie populácie proti ochoreniu Covid-19 a vyzývajú k nemu, nechcú však odoberať mladým ľuďom pohyb.

Navyše, zrealizovanie testovania je vzhľadom na uzavretie mnohých odberných miest komplikované.

„Zaočkovanie veľkého percenta ľudí, ktorým to zdravotný stav dovoľuje, považujeme za nevyhnutný predpoklad skrátenia doby trvania akýchkoľvek obmedzení nášho života.

Vakcináciou ochránime v prvom rade seba, veľkou mierou prispejeme k vytvoreniu kolektívnej imunity a urýchlime návrat do života, aký si pamätáme z čias pred pandémiou,“ vysvetľujú.

Svojim listom športovci tiež vyzývajú zodpovedné orgány a inštitúcie, aby umožnili zástupcom hnutia zapojiť sa do tvorby pravidiel a obmedzení v oblasti športu.

„Vieme poskytnúť odborné kapacity a skúsenosti z organizácie športových aktivít a poznatky z praxe, ktoré sú, podľa nášho názoru, dôležité pri tvorbe spomínaných pravidiel a obmedzení. Zdá sa nám nemysliteľné, že o športe sa rozhoduje bez aktívneho zapojenia ľudí, na ktorých to bude mať najväčší dosah,“ uzatvárajú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vyhláška je absolútne neakceptovateľná. Urgentne žiadame zmenu, vyzývajú športové zväzy