Regionálni šéfovia: Opatrenia sa nedajú splniť. Čo bude s reorganizáciou?

Testovať a očkovať pred zápasmi sa nemusia len deti do 12 rokov.
Testovať a očkovať pred zápasmi sa nemusia len deti do 12 rokov. (Autor: ilustračné - Robo Michalec)

Prinášame vyjadrenia krajských futbalových predsedov pred štartom súťažného ročníka 2021/22.

BRATISLAVA. Počas najbližších víkendov sa na Slovensku rozbehnú amatérske futbalové súťaže. Do diania by okrem dospelých mali zasiahnuť aj dorastenci, žiaci či prípravky.

Ako však budú jednotlivé súťaže prebiehať? Podľa vyhlášky č. 233/2021 Úradu verejného zdravotníctva a Covid semaforu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu totiž stále na stretnutia môžu nastúpiť len zaočkovaní, otestovaní hráči, alebo tí, ktorí sú v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia Covid-19. Výnimku majú deti do 12 rokov.

Ako vnímate aktuálne platné podmienky organizácie hromadných podujatí? Hrozí, že sa pre ne neuskutočnia nejaké majstrovské zápasy? 

Jozef Paršo (SsFZ): Mužstvá dospelých si odskúšali splnenie podmienok pre prípravu stretnutí počas dohrávok prerušených súťaží v júni 2021.

V tomto období sme nezaznamenali vážnejšie výhrady zo strany klubov. Jedným z dôvodov, prečo sa Výkonný výbor SsFZ rozhodol nedohrávať stretnutia mládeže bol ten, že u družstiev bolo výrazne zložitejšie zabezpečiť splnenie nariadení (testovanie).

Súčasné opatrenia sa pre mužstvá dospelých javia ako nepriaznivé a pre amatérsky futbal, najmä mládežnícky, nerealizovateľné a likvidačné.

Richard Havrilla (VsFZ): Súčasne opatrenia (platné v stredu 28. júla predpoludním, pozn. red.) sú podľa môjho názoru diskriminačné. Všetci politici sa vyhovárajú na pandemickú komisiu. Ale tá nie je volený orgán, vymenovala ju vláda.

Je to priama zodpovednosť politikov. Oni sú zodpovední za to, kam smeruje nás šport a budúcnosť našej mladej generácie. Na športe im záleží jedine vtedy, ak naši športovci dosiahnu úspech.

Som presvedčený že stretnutia sa rušiť nebudú. Ak kluby dokázali zvládnuť po organizačnej stránke dohratie jesennej časti minulého ročníka, zvládnu to aj teraz.

Juraj Jánošík (BFZ): V momentálnej situácii sa riadime platnou vyhláškou ÚVZ a SFZ nám poskytol usmernenie k spusteniu súťažného ročníka. Dnes je predčasné prijímať nejaké závery, nakoľko sa situácia mení zo dňa na deň. Podľa mne dostupných informácií sa kluby na súťaže tešia a zodpovedne pripravujú.

Ladislav Gádoši (ZsFZ): Všetci si prajeme, aby súťaže neprerušila vlna pandémie. Musím zdôrazniť, že súčasné opatrenia pri organizovaní zápasov nie sú náš výmysel. Považujem za nekorektné zo strany štátnych orgánov, aby boli tak prísne opatrenia iba pre šport.

V júni sa hrali na celom Slovensku amatérske súťaže a máme relevantné dáta. Je zrejmé, že čísla infikovaných drasticky nerástli, pričom ľudia sa neustále očkujú. Na všetkých frontoch sa opatrenia uvoľňujú, no futbal zostáva v úzadí, čo sa nám v žiadnom prípade nepáči a súhlasíme s klubmi, že v istom slova zmysle sú to likvidačné požiadavky.

Chcem ubezpečiť futbalových priaznivcov, že SFZ i ZsFZ robia naozaj všetko čo sa dá, aby sa zmiernili nariadenia štátnych orgánov.

Riešite nejaké konkrétne podnety od klubov? Ako sa chcú vyrovnať s nastavenými podmienkami? 

Jozef Paršo (SsFZ): Väčšina problémov sa začína pri snahe splniť dané podmienky. Testovanie je nedostupné, koordinovať termín očkovania s termínom konania stretnutia je náročné.

Problémom je tiež nespolupráca časti rodičov, cena testov a podmienky sa preto posúvajú do roviny prakticky nerealizovateľných.

Zástupcovia klubov porovnávajú podmienky v okolitých krajinách, kde je situácia zrovnateľná a podmienky pre šport sú prijateľnejšie.

Richard Havrilla (VsFZ): Snažíme sa vyjsť klubom v ústrety najmä tým, aby mali dostatok informácií, ktoré sú zrozumiteľné a jasné. Opatrenia sa veľmi rýchlo menia a dôležité nie je to, čo odznie v televízii alebo tlači, ale to, čo je uvedené vo vyhláške. 

Ladislav Gádoši (ZsFZ): Myslím, že som odpovedal vyššie. Rokovania so štátnymi orgánmi prebiehajú neustále, pretože bojujeme spolu za amatérsky futbal a lepšie podmienky pre kluby.

Uvažuje sa o tom, že by sa klubom preplácali náklady na testovanie? 

Jozef Paršo (SsFZ): Radi by sme, žiaľ, nemáme na takúto podporu zdroje.

Richard Havrilla (VsFZ): O takejto forme pomoci neuvažujeme, percento zaočkovania môže byť v jednotlivých kluboch rôzne. Klubom chceme pomôcť inou formou. Výkonný výbor VsFZ rozhodol o preplácaní odmien rozhodcov nielen v kategórii žiakov, ale v tomto súťažnom ročníku aj v kategórii dorastu, a to vo všetkých súťažiach riadených VsFZ.

Našim dlhodobým cieľom je, aby všetky poplatky za delegované osoby uhrádzal zväz, ale sme limitovaní finančnými možnosťami. V podmienkach nášho zväzu sa jedná o takmer milión eur.

Ladislav Gádoši (ZsFZ): Veľmi radi, ale ak sa pozrieme, že len pretestovanie všetkých klubov regiónu v rámci jedného súťažného kola by sa pohybovalo okolo 100-tisíc eur, je to pre Západoslovenský futbalový zväz nemožné!

Odporúčate klubom, aby sa hráči - aj tí najmenší - dali zaočkovať?

Jozef Paršo (SsFZ): Samozrejme, odporúčame. Na báze dobrovoľnosti.

Richard Havrilla (VsFZ): Naša spoločnosť je polarizovaná na zástancov vakcinácie a jej odporcov. Popísalo sa už o tom veľa hlúpostí a dezinformácií.

Poviem k tomu osobnú skúsenosť. Bol som pozitívne testovaný, ale prakticky bez vážnejších príznakov. V tom istom čase sa však manželka, otec i švagor ocitli v nemocnici s ťažkým priebehom. V takú chvíľu vás prídu navštíviť všelijakí démoni...

Takže za mňa pre dospelých áno. U mládeže a detí si nie som až taký istý.

Ladislav Gádoši (ZsFZ): Očkovanie je vo všeobecnosti citlivá téma. Nie som kompetentný na to, aby som dával vyjadrenia či sa očkovať alebo nie. Aj preto považujem túto otázku za čiastočne nekorektnú a je na každého slobodnom rozhodnutí, ako k situácií pristúpi.

Nie sme tu na to, aby sme spoločnosť rozdeľovali, ale naopak prostredníctvom futbalu spájali. Môžem prehlásiť, že ja som riadne zaočkovaný.

Aká je aktuálna situácia so štartom mládežníckych súťaží, kde sa pre deti nad 12 rokov tiež vyžaduje očkovanie prípadne negatívny test? 

Jozef Paršo (SsFZ): Po predchádzajúcom prerušení súťaží a výpadku značného množstva stretnutí sme zaznamenali len veľmi mierny úbytok prihlásených družstiev mládeže.

V prípade, že sa podmienky pre ich štart v súťažiach nezmenia, väčšina družstiev, napriek snahe, ich splniť nedokáže. Vo všetkých súťažiach SsFZ v kategórii mládeže štartujú deti po dovŕšení dvanástich rokov a u nich sa vyžaduje test, prípadne jeho nahradenie.

Richard Havrilla (VsFZ): V Švajčiarsku, ktoré považujeme za jednu najdemokratickejších krajín sveta, chodili počas najväčšej pandémie deti do školy a boli povinne testované zo slín.

Zabezpečil to štát, čo je proti našim deťom veľký rozdiel. Ale ako som už v úvode povedal, myslím si, že to kluby zvládnu.

Ladislav Gádoši (ZsFZ): Budem sa znova opakovať, ale gro tejto otázky vysvetľujem v úvode. Čo sa týka usmernení k štartu súťaží, prišlo zo strany SFZ a my ako prislúchajúci zväz ho rešpektujeme a každý si ho môže podrobne prečítať na našej webovej stránke.

Štát dal prísľub, že testovanie mládežníckych hráčov uznaných zväzov (registrovaných hráčov) bude financovať. Hneď ako budeme vedieť viac o tejto problematike, budeme informovať verejnosť na našej stránke. 

Myslíte si, že sa nová sezóna odohrá bez prerušenia súťaží?

Jozef Paršo (SsFZ): Všetci veríme, že to tak bude, napriek tomu, že vzhľadom na vyššie uvedené okolnosti sa niektoré súťaže mládeže asi ani riadne nezačnú.

Richard Havrilla (VsFZ): Nemám vešteckú guľu a nie som prognostik. S koronou sa musíme naučiť žiť. Pozatvárať všetko je veľmi jednoduché. Vláda musí nastaviť opatrenia, ktoré budú hlavne logické a s ktorými sa ľudia vedia stotožniť. Aby umožnili relatívne normálny život a občania štátu, vrátane tých, ktorí ho riadia, ich dodržiavali.

Ladislav Gádoši (ZsFZ): S odstupom času vieme vyhodnotiť, že bol jednoznačne správny krok reštartovať amatérske súťaže. V prvom rade išlo o to, aby sa vrátil futbal do svojej pravidelnosti.

Tréningový proces nedokáže úplne nahradiť zaťaženie v majstrovskom zápase, pričom pre opatrenia a zákazy nám vznikla obrovská 7-mesačná pauza. Futbal nechýbal iba hráčom, ale aj širokej verejnosti, rodinám, mládeži či priaznivcom.

Postupne sme pustili tréning, prišli sme zdarne do konca jesennej časti a spoznali sme postupujúcich a doplnili sme súťaže na nadchádzajúci ročník. Nevieme predpovedať či podobná situácia ešte vznikne, ale veríme, že to najhoršie je za nami a futbal nám bude opätovne prinášať radosť. 

Počítate s tým, že po tejto sezóne príde k avizovanej reorganizácii regionálnych súťaží? 

Jozef Paršo (SsFZ):Veľmi predčasná otázka. Nateraz je platné uznesenie orgánov SFZ.

Richard Havrilla (VsFZ): O reorganizácii tretej ligy sme rozhodovali ešte pred pandémiou a bolo to najmä základe vízie technického úseku SFZ ako skvalitniť futbal na Slovensku. Podľa koncepcie mala mať prvá liga desať účastníkov, druhá liga dvanásť a dve tretie ligy po šestnásť. My ako zástupcovia amatérskeho futbalu sme dokázali, aj keď niektorí so škrípajúcimi zubami, schváliť zníženie počtu treťoligových tímov zo 64 na 32.

Avšak prvá liga ma stále dvanásť a druhá šestnásť mužstiev. Ak nedokážeme túto víziu prijať na všetkých úrovniach, potom je prijaté uznesenie o reorganizácii tretej ligy otázne. Určite o tom budeme diskutovať. Ak by došlo k prerušeniu súťaží, budeme žiadať odloženie reorganizácie, prípadne jej zrušenie.

Juraj Jánošík (BFZ): V BFZ nie je plánovaná schválená reorganizácia súťaží.

Ladislav Gádoši (ZsFZ): Reorganizácia je obsiahla téma, ktorá si zaslúži podstatne hlbšiu diskusiu a konsenzus všetkých oblastí v rámci ZsFZ. Aj na základe odloženia vzniku III. líg v kompetencii SFZ, by bolo absolútne predčasné, aby sme navrhli konferencii reorganizáciu našich súťaží, čo platí vo všetkých regiónoch. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Regionálni šéfovia: Opatrenia sa nedajú splniť. Čo bude s reorganizáciou?