Weiss velebí najväčší talent Slovana: Niečo už naučil aj mňa

Momentka zápasu zo zápasu Slovan Bratislava - Trenčín.
Momentka zápasu zo zápasu Slovan Bratislava - Trenčín. (Autor: TASR)
Pavol Spál|12. feb 2021 o 18:45

Slovanisti bojujú aj o majstrovstvá Európy.

BRATISLAVA. Prirovnávajú ho k legendárnemu Petrovi Dubovskému. Mnoho odborníkov považuje iba 19-ročného Davida Strelca za jeden z najväčších futbalových talentov na Slovensku.

A možno najväčší, čo za posledných dvadsať rokov od prípravky vyrastá v bratislavskom Slovane.

Cez víkend, po zimnej prestávke, pokračuje najvyššia futbalová súťaž na Slovensku.

Slovan začína jarnú časť v sobotu na pôde Ružomberka (hrá sa od 16.00, vysiela RTVS). Cieľ je jasný. "Zisk tretieho majstrovského titulu v rade," priznal majiteľ Slovana Ivan Kmotrík mladší. 

A jedným z hlavných tromfov úradujúce majstra má byť práve Strelec. Slovan odohral v príprave päť zápasov a najlepším strelcom bol Strelec. Dal štyri góly. 

Weiss tvrdí, že má všetko

"Stále mu hovorím, že ako útočník či podhrotový hráč má všetko, čo moderný futbalista má mať," opísal Strelca v rozhovore pre stránku skslovan.com Vladimír Weiss.

Každý deň sa s ním rozprávam, snažím sa mu poradiť, no niečo už naučil aj on mňa. Na všetko má odpoveď - úsmev. Rozumieme si na ihrisku i mimo neho


Vladimír Weiss

Skúsený reprezentant, ktorý pôsobil v troch zo štyroch najlepších líg sveta, si spoluprácu so Strelcom pochvaľuje. 

„S Davidom sa mi hrá výborne. Na svoj vek je veľmi vyspelý, vynikajúci na lopte, má výborný výber miesta, je rýchly a silný," pokračoval Weiss. 

Tridsaťjedenročný krídelník bol obdarený veľkým talentom, ľudí dokáže na ihrisku baviť ako málokto na Slovensku. Preslávil sa však aj mimofutbalovými škandálmi. 

Weiss trávi so Strelcom viac času a zdá sa, že si rozumejú. 

"Každý deň sa s ním rozprávam, snažím sa mu poradiť, no niečo už naučil aj on mňa. Na všetko má odpoveď - úsmev. Rozumieme si na ihrisku i mimo neho," dodal Weiss. 

Slovanisti túžia po šampionáte

Weiss si zahral na majstrovstvách sveta (2010) i Európy (2016). Slovensko sa tento rok predstaví na európskom šampionáte opäť a skúsený krídelník by chcel byť opäť pritom.

Musí však byť fit, lebo v poslednom období ho prenasledovali zranenia. 

"Verím, že poslednou operáciou, ktorú som absolvoval koncom minulého roka, sa všetko vyriešilo a tri roky, ktoré ma v belasom čakajú, budem môcť odmakať naplno," avizoval Weiss.

Slovan má viacero adeptov, ktorí by sa mohli predstaviť na veľkom turnaji.

Brankár Dominik Greif sa v reprezentácii už udomácnil. V poslednom období nechýbal v národnom tíme ani obranca Lukáš Pauschek. A verí si aj Strelec.

Ak budú góly, zaslúži si pozvánku

"Keď bude David takto makať a dodržiavať životosprávu, má pred sebou veľkú budúcnosť. A ak nadviaže na výkony, akými sa prezentoval na jeseň a bude takto dávať góly, tak si podľa mňa zaslúži aj pozvánku do reprezentácie," myslí si Weiss. 

"Pevne verím, že Slovensko by v ňom mohlo získať typickú deviatku (hrotového útočníka, pozn. red.), ktorá tam od odchodu Adama Nemca trochu chýba," povedal Weiss.

David Strelec je otočený tvárou.
David Strelec je otočený tvárou. (Zdroj: skslovan.com, Autor: Miro Gasidlo/skslovan.com)

Strelec je v tomto ročníku so siedmimi gólmi tretím najlepším strelcom Slovana. Viac ich majú na konte len Rafael Ratao (9 gólov) a David Holman (8).

Spomedzi slovanistov je však Strelec najefektívnejší, lebo má oproti spomínanej dvojici oveľa menšiu minutáž. Ani jeden zápas neodohral celý.

Tarkovič ho sleduje

Z osemnástich zápasov nastúpil v základnej zostave iba deväťkrát.

Strelec má výkyvy výkonnosti, čo je typické pre mladých hráčov. Pribrzdilo ho zranenie aj Covid-19.

Musel sa lepšie spoznať s trénerom Darkom Milaničom, ktorý ho v niekoľkých zápasoch nechal sedieť na tribúne.

Reprezentácia dlhodobo hľadá hrotového útočníka, ktorý má streleckú fazónu.

"Samozrejme, že sledujeme aj Strelca. Už pred posledným zrazom sme sa rozhodovali, či bude súčasťou reprezentácie," priznal pre Sportnet tréner národného tímu Štefan Tarkovič.

Šéf Slovana Ivan Kmotrík vyhlásil, že Strelec má na to, aby si zahral na majstrovstvách Európy.

Slovan má náskok päť bodov

"Je to jeden z najtalentovanejších hráčov slovenskej ligy. Iba ma udivuje, že už v minulosti nedostal v Slovane väčší priestor, ktorý si určite zaslúži," naznačil Tarkovič.

"Verím, že bude pravidelne nastupovať v základnej zostave a bude strelecky efektívny. Jedine tak si otvorí dvere do reprezentácie," doplnil. 

Slovan ukončil jesennú časť na prvom mieste, pred druhou Dunajskou Stredou má náskok piatich bodov.

Majster má dispozícii najkvalitnejší, najširší a najdrahší káder v súťaži. A aj najlepšie platených hráčov. Líderská pozícia bola z tohto pohľadu povinnosťou.

Slovan vyhral posledných šesť zápasov. Celkovo dal najviac gólov v súťaži a najmenej inkasoval. 

Ako to zvládne Greif?

Slovan má stabilný káder, žiadna z opôr v zime z klubu neodišla. Aj keď brankár Greif bol možno už hlavou v Španielsku. Jeho prestup či hosťovanie však Slovan na poslednú chvíľu stopol.

Greif už dlhší čas túžil po prestupe do zahraničia, čím sa ani netajil. Je otázne, ako sa teraz so situáciou vyrovná. 

Nevydarený prestup však spôsobil napätie, naštrbili sa vzťahy medzi hráčom a klubom. "Greif je naším hráčom a súčasťou kádra A-mužstva. Jeho nasadenie do zápasov je plne na rozhodnutí trénera," uzavrel Kmotrík. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Weiss velebí najväčší talent Slovana: Niečo už naučil aj mňa