Vitteka lákal Real a báli sa ho aj v bundeslige

(Autor: SITA)
Pavol Spál|1. apr 2014 o 20:44

Róbert Vittek skóruje v lige zhruba každých 103 minút, čím sa nemôže pýšiť nik.

BRATISLAVA. Keď bol tínedžer, chcel ho získať do akadémie Real Madrid, najslávnejší klub sveta. Róbert Vittek sa však zranil. Ako potom ešte mnohokrát, čo ho výrazne hendikepovalo a brzdilo v kariére. „Najdôležitejšie je zdravie, bez neho sa nedá hrať. Zranenia sa mi nevyhýbali. Vytrpel som si dosť, ale vždy som sa vrátil. Zrejme to svedčí o mojej povahe,“ vravel Vittek, ktorý včera oslávil tridsiate druhé narodeniny.

Od pondelka je 32. členom Klubu ligových kanonierov. Je to skupina hráčov, ktorí dosiahli v ligových zápasoch minimálne sto gólov. V československej lige dosiahlo métu trinásť Slovákov, najlepší z nich je Jozef Adamec: 170. Od roku 1991 sa počítajú aj góly legionárov.

Vittek je v dejinách samostatnosti jedenástym Slovákom, ktorému sa to podarilo.

Nebyť vážnych zranení, stovku by zrejme pokoril už dávno a dnes mohol atakovať zhruba stopäťdesiatgólovú hranicu. „Pre tím je to veľmi cenný hráč,“ vyhlásil o ňom kedysi slávny tréner Arsenalu Londýn Arséne Wenger.

Dva hetriky za sebou

Vittek potreboval na sto gólov spomedzi jedenástky najmenej zápasov: 264 a má priemer: 0,378 gólu na zápas.

Rekordér Jozef Kožlej síce strelil až 176 gólov, ale potreboval na to až 477 zápasov.

Vittek navyše pôsobil v oveľa prestížnejších súťažiach - francúzska a nemecká liga patria medzi päť najlepších na svete. „Keď ste v pohode, skórujete aj z kabíny. Mne to vtedy padlo do brány tuším z každej strely,“ spomína Vittek na jar 2006.

Bolo to jeho najlepšie obdobie v kariére. V slávnej bundeslige bol najlepším strelcom. V priebehu troch zápasov dal osem gólov. A tiež dva hetriky za sebou, čo sa predtým nikomu nepodarilo.

Najviac gólov strelil v drese Slovana: päťdesiatosem, ďalších 26 pridal ako hráč 1. FC Norimberg, osem vo francúzskom OSC Lille a osem aj v tureckej najvyššej súťaži v dresoch Ankaragucu (6) a Trabzonsporu (2).

„Najťažší život ako útočník som mal vo Francúzsku a v Nemecku. Predovšetkým vo Francúzsku to bolo veľmi ťažké, lebo som musel na hrote útoku veľmi často podstupovať tvrdé osobné súboje s dvojmetrovými, urastenými Afričanmi, ktorí loptu nikdy nedali zadarmo. Aj preto som tých gólov vo Francúzsku dal iba osem,“ vravel Vittek novinárom po pondelkovom zápase so Senicou, kde vďaka dvom gólom dovŕšil stovku.

Najlepší ešte nebol

Vittek strelil v tejto sezóne jedenásť gólov a v tabuľke kanonierov slovenskej ligy je druhý, lídri Malec a Tawamba majú iba o gól viac.

„Kráľom strelcov som ešte nikdy nebol, aj preto má táto pocta veľmi láka. Prvoradý je však úspech kolektívu,“ dodal najväčší tromf Slovana, ktorý vedie ligu s jedenásťbodovým náskokom.

Vittek skóruje v lige v priemere takmer každý zápas, na gól potrebuje 103 minút. Lepšou efektivitou sa nemôže pýšiť nik. A pomôcť by mohol aj národnému tímu.

„Keďže záujem je z oboch strán, verím, že sa do reprezentácie ešte vrátim. Už som dvakrát mal k tomu veľmi blízko, ale v oboch prípadoch mi návrat znemožnilo zranenie,“ uzavrel útočník, ktorý je slovenským rekordérom v počte reprezentačných gólov (23). Na majstrovstvách sveta dal štyri góly, čo sa takisto žiadnemu Slovákovi nepodarilo.

Zaujímavosti

Róbert Vittek

Prvý ligový gól dal proti Trnave v roku 1999. Mal sedemnásť.

Najviac zaňho zaplatil v roku 2008 Lille : 5,5 milióna eur za prestup z Norimbergu.

V lete 2013 sa po desiatich rokoch vrátil na Slovensko. V 13 zápasoch skóroval 11 - ­krát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vitteka lákal Real a báli sa ho aj v bundeslige