V Poprade otvorili futbalové Národné tréningové centrum

Nový štadión NTC sa stane dočasným domovom Prešovčanov.
Nový štadión NTC sa stane dočasným domovom Prešovčanov. (Autor: SITA/Radoslav Maťaš)
Sportnet|5. nov 2013 o 16:01

NTC Poprad bude po dokončení spĺňať kritériá UEFA na organizovanie zápasov slovenskej reprezentácie.

NTC Poprad bude po dokončení spĺňať kritériá UEFA na organizovanie zápasov slovenských reprezentácií vo všetkých vekových kategóriách.

POPRAD. Slávnostné odhalenie inauguračnej tabule, prestrihnutie pásky a zápas najmladšej slovenskej reprezentácie do 15 rokov s maďarskými rovesníkmi otvorili v utorok 5. novembra na Slovensku už druhé futbalové Národné tréningové centrum (NTC) v Poprade. To prvé už roky funguje v Senci.

„Som presvedčený, že skôr ako o rok tu budeme znova a otvoríme aj druhú etapu a budeme tu mať jeden špičkový štadión, zodpovedajúci kritériám UEFA,“ povedal počas dnešného otvorenia prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Prezident slovenského futbalu verí, že už onedlho sa bude v Poprade hrať špičkový futbal, keďže tu budú hrávať aj slovenské reprezentácie.

Výstavbu NTC v Poprade začalii v decembri 2012, pričom celú prípravu a realizáciu sledovala od začiatku aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Investícia v prvej etape výstavby predstavovala 1,84 milióna eur a SFZ ho financoval z prostriedkov investičného programu UEFA HatTrick III.

Aj napriek istým technickým problémom a asi mesačnému sklzu sa SFZ podarilo otvoriť NTC podľa plánov ešte na jeseň.

((a))

Vynovená je tribúna aj umelé osvetlenie

V rámci prvej etapy na futbalovom štadióne v Poprade zrekonštruovali existujúcu tribúnu s kapacitou 2000 miest. Obnovili sa vnútorné priestory tribúny vrátane športovej, administratívnej, hotelovej a stravovacej časti.

Unikátom popradského tréningového centra je podľa Kováčika prírodný trávnik vyhrievaný geotermálnou vodou z neďalekého Aquacity Poprad.

Trávnik je vyhrievaný geotermálnou energiou. Vykurovaná je hracia plocha s rozlohou 109x68,2 m (ihrisko má rozmer 105x68m), položil sa nový trávnatý koberec, ktorý sa pestoval viac ako rok.

Osvetlenie so štyrmi režimami

Na štadióne nainštalovali nové umelé osvetlenie. Štyri stožiare vysoké 37 metrov sa osádzali koncom augusta, pričom osadenie jedného trvalo viac ako dve a pol hodiny.

Osvetlenie možno nastaviť na štyri rôzne režimy, a to na tréningové podmienky, zápas, národný zápas s televíznym prenosom a medzinárodný zápas s televíznym prenosom.

V novom šate je aj zrekonštruovaná, predĺžená a prekrytá tribúna, na ktorú bolo v priebehu jedného týždňa osadených 1738 kusov nových sedadiel. Tribúna má ďalších 266 VIP miest, 50 miest pre novinárov a 6 komentátorských boxov.

Tlačové stredisko novovybudovaného Národného tréningového centra.

Bývalá ubytovňa sa zmenila na hotel

Na rekonštrukcii a následnej prevádzke hotelovej a stravovacej časti participoval investor, ktorým je Aquapark Poprad, s.r.o.

V rámci tejto etapy zrekonštruoval vnútorné priestory bývalej ubytovne, ktorá sa zmenila na hotel.

Spoločnosť tiež futbalovému zväzu poskytne na základe osobitnej zmluvy dodávku geotermálnej energie na vyhrievanie trávnika a vykurovanie vnútorných priestorov tribúny.

Pohľad do jednej z izieb pre športovcov.

POdľa Kováčika sú doležité Tatry, letisko a akvapark

Veľkou výhodou nového NTC je aj výber lokality. Tréningové centrá takéhoto typu sú navštevované zahraničnými futbalovými klubmi alebo reprezentáciami zo severských krajín, Ruska alebo krajín blízkeho východu.

O tom, že druhé Národné tréningové centrum, po Senci, bude v Poprade, rozhodlo podľa Kováčika niekoľko argumentov.

„Dôležitý bol súhlas šéfa Východoslovenského futbalového zväzu Richarda Havrillu, že Poprad je to miesto, ktoré je fajn. Máme tu letisko, máme tu Tatry, máme tu Aquacity. To sú tie hlavné dôvody,“ povedal Kováčik.

Otvorenie Národného tréningového centra v Poprade podľa primátora Antona Danka znamená veľa nielen pre šport v Poprade, aj pre rozvoj cestovného ruchu. "Po dokončení druhej aj tretej etapy sa Poprad zaradí medzi absolútnu špičku, čo sa týka športového vyžitia," dodal Danko.

Nové Národné tréningové centrum budú využívať aj futbalisti FK Poprad. Popradčania majú podľa zmluvy nárok absolvovať tu jeden tréning týždenne a majstrovské zápasy.

V druhej etape pribudne nová tribúna pre 3500 divákov

Bude stáť približne 1,5 milióna eur.

Súčasťou následnej druhej etapy tréningového centra bude výstavba novej tribúny s kapacitou 3500 miest, nového tréningového ihriska s umelým trávnikom a parkovacie plochy.

Po jej dokončení bude NTC Poprad spĺňať infraštruktúrne kritériá UEFA pre štadióny tretej kategórie, čo umožní využiť futbalový štadión na organizovanie zápasov slovenských reprezentácií vo všetkých vekových kategóriách.

Druhá etapa už bude realizovaná z finančných prostriedkov, ktoré poskytol štát na výstavbu, rekonštrukciu a obnovu štadiónov.

Mala by stáť približne 1,5 milióna eur. NTC Poprad by tak teda malo stáť spolu okolo 3,34 milióna eur, čo je 100 miliónov v korunách.

Celý koncept a zámer projektu je podľa kritérií, ktoré vypracovala FIFA, považovaný za perspektívny a efektívny.

Závery odborníkov predpokladajú, že pri komerčnom využití NTC a hospodárnom prevádzkovaní je možné do dvoch rokov od ukončenia výstavby hospodáriť v NTC Poprad s plusovým rozpočtom.

tasr

Zástupkyňa UEFA Gabrielle Chassot-Athekame s J. Telenskym (vľavo) a J. Kováčikom.

Tréner: Škoda, že sa to neskončilo 4:4

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 15 rokov hrali nerozhodne 0:0 s rovesníkmi z Maďarska v utorkovom prípravnom stretnutí v NTC v Popradee.

Zápas sledovalo 1320 divákov.

"Myslím si, že sme týmto zápasom prispeli k slávnostnému otvoreniu areálu, pretože na túto kategóriu to bol veľmi kvalitný, ofenzívny futbal z oboch strán. Vysokú kvalitu ukázal najmä súper v práci s loptou. Jediné, čo ma mrzí, je, že zápas sa neskončil výsledkom 4:4," povedal tréner slovenských mládežníkov Peter Štefaňák.

tasr

NTC v Poprade v utorok otvoril zápas reprezentantov Slovenska a Maďarska do 15 rokov.

Foto k článku: TASR/Oliver Ondráš, SITA/Radoslav Maťaš

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»V Poprade otvorili futbalové Národné tréningové centrum