Šamorín zmenil herný štýl. Chce hrať podobne ako Dunajská Streda

Michal Kuruc
Michal Kuruc (Zdroj: ŠTK Šamorín)
Titanilla Bőd|9. feb 2021 o 19:45

Šamorínčania hrali až sedem prípravných zápasov.

Najprv bol len dočasným trénerom, pred niekoľkými dňami ho však potvrdili vo funkcii. V jarnej časti povedie druholigistov Šamorína MICHAL KURUC, ktorý je zároveň aj vedúcim dunajskostredskej MOL Akadémie. V rozhovore pre Spornet porozprával svoje dojmy z prípravy.

Ako hodnotíte prípravu so Šamorínom?

Celkom pozitívne. Chceme bližšie prepojiť DAC a Šamorín, a tomu len prospeje, že pracujem súčasne aj pre Dunajskú Stredu. Snažil som sa vnuknúť našu filozofiu Šamorínu.

Zmenili sme herný systém, sústredili sme sa na tie prvky, ktoré chceme vidieť v hre aj v akadémii. Šamorín by mal byť vrcholom našej akadémie. Myslím si, že sa nám to v príprave postupne podarilo a ukázalo sa to aj na výsledkoch.

Šamorín dal v siedmich prípravných zápasoch 26 gólov, čo je výborná vizitka. Je práve útočný futbal jeden zo spomínaných prvkov, na ktoré ste sa zameriavali?

Je to súčasť našej filozofie: vytvárať veľa šancí, hrať odvážny ofenzívny futbal. Je to jeden z tých prvkov, ktoré sme vsunuli do tréningov i do zápasov. Chceme sa toho držať, bodaj by to bolo takto aj v druhej lige.

Máte aj konkrétne ciele, do ktorého miesta sa chcete umiestniť, respektíve koľko bodov by ste chceli počas jari získať?

Vôbec sme neplánovali nejaké umiestnenie. Šamorín slúži ako farma DAC a myslím si, že má potenciál posunúť hráčov individuálne vyššie, aj do vyššej súťaže.

Budem rád, keď na konci sezóny budeme vyššie v tabuľke ako momentálne, keď bude záujem o našich hráčov a tí hráči z Dunajskej Stredy, ktorí u nás dostanú priestor, sa takisto zlepšia. To je náš prvotný cieľ.

Hrali ste sedem prípravných zápasov, spolu s Podbrezovou najviac zo všetkých druholigových mužstiev. V niektorých sa zrodil veľmi zaujímavý výsledok, stačí spomenúť remízu 5:5 so Senicou či vysokú výhru nad Znojmom 10:0. Ktoré stretnutie bolo podľa vás najlepšie?

Najkvalitnejším súperom bol Trenčín, ktorý sme zdolali v generálke pred jarným štartom 3:1. Bolo to oveľa rýchlejšie, ako ostatné zápasy. Chceme hrať náročný tempofutbal, akým sme sa prezentovali aj v Trenčíne.

Ukázalo sa, že na tento štýl hry musia byť hráči fyzicky pripravení, herne zdatní. Chceme hrať dominantný futbal, byť čo najviac času na súperovej polovici, či už s loptou alebo bez nej. Toto sú základné prvky, ktoré musia ovládať všetci hráči, či už v akadémii alebo v Šamoríne.

Počas zimy do kádra pribudol odchovanec klubu Patrik Pinte, ktorý naposledy pôsobil v Komárne, ako aj dvaja futbalisti z Maďarska: Ádám Böndi z Újpestu a Zoárd Nagy z Vasasu. Ste spokojní s posilami?

Prišli traja noví hráči, ktorí zvýšia konkurenciu v družstve. Tým, že sme farma a stále robím v DAC, očakávame spoluprácu, že prídu aj hráči z áčka. Možno oni by mali byť nosní rozdieloví hráči. Stále je to otvorené.

Káder v Šamoríne je uzavretý, ale každý týždeň k nám môže prísť z Dunajskej Stredy nový hráč, kto prinesie niečo nové a môže našu hru oživiť. Hráči z DAC by totiž mali mať vyššiu kvalitu ako hráči zo Šamorína.

Šamorín viedol počas jesennej časti Ján Blaháč. Po jeho odchode do realizačného tímu Serede ste ŠTK prebrali najprv ako dočasný tréner. Nakoniec však tím budete viesť aj počas jarnej časti. Ako budete stíhať všetky povinnosti, keďže ste aj vedúcim MOL Akadémie?

Teraz je lockdown, v akadémii máme tréningy pozastavené. Teraz majú viac roboty naši kondiční tréneri, ktorí nastavujú a vyhodnocujú plány. Ja teraz riešim skôr manažérsky rôzne organizačné veci. Viac času venujem Šamorínu.

Myslím si, že aj keď sa to rozbehne, dá sa to stíhať. Tým, že riadim jedno aj druhé, budem si to vedieť časovo zadeliť. Zatiaľ je to takto nastavené len krátkodobo do leta, lebo dlhodobo sa asi nebudú dať robiť obidve činnosti.

Dosiaľ ste pôsobili väčšinou pri mládeži. V čom je práca s mužmi iná ako s mládežou?

Je to profesionálny futbal. Možno nie je tak na očiach ako prvá liga, ale je to niečo, čo chceme robiť všetci tréneri, pre toto sme študovali. V mládeži možno vidíme väčší rozvoj, hráči môžu robiť väčšie pokroky a tu u mužov už prichádza aj trošku taktika a podobne.

Na čo sa najviac tešíte v jarnej časti II. ligy?

Baví ma práca s týmto družstvom, od prvého dňa. Sadli sme si charakterovo, máme dobrú skladbu družstva, je tam konkurencia, nemáme ani jedného slabého hráča. Hráči robia, makajú, sú učenliví. Teším sa na každý jeden tréning i zápas.

Máte trénersky vzor? Kto vás inšpiruje vo vašej trénerskej práci?

Nemám vzor. Idem svojou cestou, čomu verím, čo mám odskúšané. Čerpám z vlastných skúseností. Nekopírujem nikoho.

V prvom jarnom kole Šamorín hostí žilinské béčko. Zápasy Dunajskej Stredy a Žiliny patria k najlepším v lige, môžeme očakávať podobný futbal aj v stretnutí rezervných tímov?

Myslím si, že áno. To, čo hrala Dunajská Streda počas jesene, podobný či takmer identický štýl budeme hrávať aj my. Je to naša filozofia klubu. Nebaví ma nudný, pomalý futbal. Aj keď som bol pri mládeži, chcel som, aby všetky moje družstvá hrali útočne, aby to bolo o góloch.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
MFK Tatran Liptovský MikulášMFK Tatran Liptovský MikulášMFK Tatran Liptovský Mikuláš
28
18
6
4
55:26
60
V
V
V
R
R
2
*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica
28
17
5
6
70:38
56
P
R
R
P
V
3
MFK SkalicaMFK SkalicaMFK Skalica
28
16
7
5
55:32
55
V
V
V
P
R
4
FK Železiarne PodbrezováFK Železiarne PodbrezováFK Železiarne Podbrezová
28
16
6
6
57:25
54
R
V
R
V
R
5
FC KOŠICEFC KOŠICEFC KOŠICE
28
15
4
9
40:27
49
R
V
R
V
P
6
FC ŠTK 1914 ŠamorínFC ŠTK 1914 ŠamorínFC ŠTK 1914 Šamorín
28
12
5
11
41:34
41
R
P
R
V
V
7
MŠK PúchovMŠK PúchovMŠK Púchov
28
11
5
12
40:45
38
R
P
V
V
P
8
KFC KomárnoKFC KomárnoKFC Komárno
28
11
5
12
31:42
38
P
R
P
V
V
9
FC PetržalkaFC PetržalkaFC Petržalka
28
10
7
11
37:41
37
V
R
P
P
P
10
SLAVOJ TREBIŠOVSLAVOJ TREBIŠOVSLAVOJ TREBIŠOV
28
9
8
11
47:48
35
R
P
P
V
V
11
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
28
9
6
13
56:47
33
V
P
P
R
V
12
FK Dubnica nad VáhomFK Dubnica nad VáhomFK Dubnica nad Váhom
28
8
9
11
28:37
33
V
R
V
P
R
13
Partizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠKPartizán Bardejov BŠK
28
6
10
12
27:41
28
P
P
P
V
R
14
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
28
7
0
21
32:70
21
P
V
V
P
P
15
FK PopradFK PopradFK Poprad
28
3
1
24
25:88
4
R
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Šamorín zmenil herný štýl. Chce hrať podobne ako Dunajská Streda