09.08.2024 07:30
Deň 14
Minúta po minúte
Live

Založil Medzinárodný maratón mieru. Slovenský dom si pripomenul odkaz Bukovského

zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, viceprimátor Paríža a bývalý starosta francúzskej metropoly Christophe Najdovski pózujú s pamätnou sochou
zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, viceprimátor Paríža a bývalý starosta francúzskej metropoly Christophe Najdovski pózujú s pamätnou sochou (Autor: TASR)
TASR|9. aug 2024 o 15:17

Medzi hosťami v slovenskom dome boli aj Kipchoge Keino, Tegla Loroupeová či prezident prezident Európskej atletiky.

PARÍŽ. Zástupcovia Paríža, Košíc a poprední atletickí hostia sa v piatok na prebiehajúcich OH stretli v slovenskom dome, kde si pripomenuli sté výročie založenia Medzinárodného maratónu mieru.

Ten vznikol na základe iniciatívy slovenského novinára a podnikateľa Vojtecha Bukovského, ktorého inšpiroval práve maratón na parížskych hrách v roku 1924.

Bukovský sa zúčastnil na olympijských hrách ako dopisovateľ maďarského denníka Kassai Napló. Po návrate z Francúzska inicioval vznik najstaršieho maratónu na svete, ktorého úvodná edícia sa uskutočnila 28. októbra 1924.

"Maratónsky príbeh je silný a pre Košičanov naozaj vzácny. Nie je Košičan, ktorý by nepoznal maratón, nie je Košičan, ktorý by nebol na trati a nepovzbudzoval," povedal primátor Košíc Jaroslav Polaček pre TASR.

Túto disciplínu sa chystá navštíviť osobne aj na prebiehajúcich hrách - v sobotu je na programe maratón mužov a v nedeľu pretekajú ženy.

"Vychutnať si maratón v inej krajine a na olympiáde zvlášť je jednoducho niečo, čo treba vidieť. Pokiaľ tu človek je, treba to zažiť," dodal Polaček.

Medzi hosťami v slovenskom dome Maison Slovaque boli aj Kipchoge Keino, Tegla Loroupeová či prezident prezident Európskej atletiky (EA) Dobromir Karamarinov.

Keino je bývalý bežec na stredné a dlhé trate a dvojnásoný olympijský víťaz z Mexika (1968) a Mníchova (1972). Loroupeová vyhrala všetky veľké svetové maratóny a v roku 1997 získala v Košiciach titul majsterky sveta v polmaratóne.

Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba pripomenul, že OH 1924 boli zároveň prvé, kde štartovali Slováci pod spoločnou československou vlajkou.

"Bol to veľmi symbolický akt, ktorý si pripomíname spoločne s českým olympijským výborom a myslím si, že oba výbory sú na to hrdé," povedal Liba.

Na prebiehajúcich OH majú prvýkrát možnosť bežať aj amatérski bežci, medzi ktorými sú aj Slováci. Traja z nich si symbolicky prevzali štartové čísla práve v slovenskom dome.

"Prvýkrát sa stane to, že sa na tej istej trati tesne po dobehnutí mužského maratónu pobeží aj tzv. verejný maratón, kde budú mať zastúpenie aj niekoľkí Slováci.

Tí už pred olympijskými hrami kontaktovali SOŠV a hrdo sa hlásili k tomu, že získali miestenku a štartované číslo na tento 'všeľudový' maratón," priblížil Liba.

Piatkovú slávnosť považoval dlhodobo za nevyhnutnú riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru (MMM) Branislav Koniar. Pri príležitosti stého výročia od úvodného ročníka chystajú tento rok organizátori vydanie knihy, film, pamätnú mincu či poštovú známku.

"Slávnosť nemohla nevzniknúť. Keď čítate naše dejiny, tak je to jasné. Bolo to jasné už v januári, že tu jednoducho musíme byť a kráčať v stopách Bukovského. Jeho odkaz je tak silný, že nebyť tu by bola hanba.

Sme radi, že sme našli spoločnú reč so slovenským olympijským a športovým výborom a mestom Košice a že hostia, ktorí dnes prišli, boli skutočne ozdobou tohto dňa," zhodnotil Koniar.

Jakub Vadlejch na OH 2024 v Paríži.
Nikola Baďovádnes 13:00
Čechovi chýbali štyri centimetre, inokedy by získal zlato. Štvrté miesto je kruté, vraví legendaŽelezný tvrdí, že rekordný pokus v druhej sérii súťaž uzavrel.
Nikola Baďovádnes 13:00
Unikátne športovisko na OH v Paríži pod Eiffelovou vežou.reportáž
Titanilla Bőddnes 08:003
Blikajúca Eiffelovka, ozbrojení muži v čiernom, či mexické vlny. Dá sa tu sústrediť na šport?Štadión pre plážový volejbal je hit olympiády.
Titanilla Bőddnes 08:003
Volejbalisti USA.
dnes 18:03
Napravili si chuť zo semifinále. Američania po troch tesných setoch berú bronzDruhý set vyhrali až 30:28.
dnes 18:03
Juhokórejská strelkyňa Kim Ye-ji
dnes 09:35
Ďakovala Muskovi, že ju preslávil. Kórejčanka po návrate domov skolabovalaStala sa fenoménom sociálnych médií vďaka futuristickým okuliarom.
dnes 09:35
Slovenský reprezentant v zápasení Tajmuraz Salkazanov a Uzbek Razambek Žamalov na OH 2024.
dnes 12:2715
Salkazanov nezvládol hneď úvodný súboj, jeho šanca na medailu však stále žijeTajmuraz Salkazanov potrebuje pomoc svojho premožiteľa.
dnes 12:2715
Tajmuraz Salkazanov (vpravo) na ME 2024 v Bukurešti, kde obhájil zlato.
Boris Vanyadnes 07:0014
Aj za Slovensko zápasí o medailu borec z Kaukazu. Legende sa tento trend nepáčiTajmuraz Salkazanov zápasí v kategórii do 74 kg.
Boris Vanyadnes 07:0014
Boxerka Atheyna Bylonová na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:15
Začala neskoro, na box ju nahovorili kolegovia. Policajtka zburcovala krajinu, dovezie medailuPred rokom 2012 nikdy nestála v ringu. Veteránka zabojuje o olympijské zlato.
dnes 11:15
Lukostrelkyňa Yaylagul Ramazanovová.
Nikola Baďovádnes 16:39
Pred posledným výstrelom ju dieťa koplo. Tehotná lukostrelkyňa trafila najvyššie skóreLekár im účasť odobril.
Nikola Baďovádnes 16:39
Benjamin Thomas
dnes 10:53
Rachot fanúšikov ho oslobodil od bolesti. Toto už nikdy nezažijete, vraví zlatý FrancúzDomáci dráhový cyklista získal zlato napriek pádu.
dnes 10:53
Medailistky v skejtboardingu v disciplíne park si robia víťaznú seflie fotografiu.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Medailisti v Paríži si robia selfie priamo na stupňoch. Iba športovci KĽDR nemôžu vziať mobil do rúkVíťazná selfie je súčasťou propagácie jedného zo sponzorov MOV.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Momentka z finále pozemného hokeja na OH 2024: Holandsko - Nemecko
dnes 14:30
Hrajú na zemi, emócie majú ako na ľade. Hokejové finále v Paríži sa skončilo šarvátkouZo zisku zlatej medaily sa na OH 2024 v Paríži po 24 rokoch radovali Holanďania.
dnes 14:30
zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, viceprimátor Paríža a bývalý starosta francúzskej metropoly Christophe Najdovski pózujú s pamätnou sochou
dnes 15:171
Založil Medzinárodný maratón mieru. Slovenský dom si pripomenul odkaz BukovskéhoMedzi hosťami v slovenskom dome boli aj Kipchoge Keino, Tegla Loroupeová či prezident prezident Európskej atletiky.
dnes 15:171
Hádzanári Nemecka oslavujú postup do finále na OH 2024.
dnes 18:32
Dvomi gólmi v závere rozhodli o postupe. Nemci zabojujú o olympijské zlatoV súboji o zlato sa stretnú s víťazom duelu Slovinsko - Dánsko.
dnes 18:32
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Založil Medzinárodný maratón mieru. Slovenský dom si pripomenul odkaz Bukovského