Sedeli na miestach Ronalda, Ramosa či Balea

Mladí Prešovčania. V Madride zažili neopakovateľné momenty.
Mladí Prešovčania. V Madride zažili neopakovateľné momenty. (Autor: archív MO)
Daniel Dedina|28. sep 2017 o 00:00

Unikátny zážitok majú za sebou mladí futbalisti 1. FC Tatran Prešov U14.

PREŠOV. Mladí futbalisti 1. FC Tatran Prešov U14 sa v polovici septembra predstavili na prestížnom turnaji ARC Broker Football Cup v Madride.

Štartovalo na ňom 32 tímov, vrátane svetových gigantov, Realu Madrid, Atletica Madrid, Paríža St. Germain, Juventusu, Chelsei, Liverpoolu či Benficy Lisabon.

Hralo sa na okraji Madridu, v tréningovom centre s troma umelými trávnatými povrchmi, ktoré nepatrí ani Realu ani Atleticu.

Prešovčania v skupine remizovali 1:1 s Bröndby Kodaň aj Benficou Lisabon a v rozhodujúcom zápase prehrali 0:3 s Admirou Wacker.

Vo vyraďovacej fáze o konečné 16. – 32. miesto podľahli 0:3 kvalitnému írskemu národnému tímu, ktorý o postup zo skupiny obrala kontumácia pre nedovolený počet striedaní, zdolali Southampton na pokutové kopy, rovnakým spôsobom prehrali so Strömsgodsetom a na záver zdolali Alcorcon 2:0. Celkovo obsadil slovenský zástupca 27. miesto.

„Z celkového pohľadu je naše konečné umiestnenie adekvátnym odzrkadlením kvality tímu. Skončiť sme mohli aj vyššie, okolo 16. miesta. Chýbalo viac šťastia a úlohu zohrala aj únava. Let do Madridu nám meškal tri hodiny, chlapci sa do postelí dostali až o druhej v noci. Naplno sa to prejavilo počas päťhodinovej pauzy medzi druhým a tretím zápasom v skupine,“ zhodnotil vystúpenie mladíkov Tatrana v španielskej metropole tréner prešovskej štrnástky Marek Ondrík.

Remíza s Benficou bola spravodlivá

Z dosiahnutých výsledkov rezonuje najmä remíza so slávnou Benficou.

„V prvom polčase sme urobili pár chýb a z toho Benfica ťažila. Gól sme inkasovali po zlom výkope brankára. Po prestávke sme začali s vysokým pressingom a podarilo sa nám vyrovnať. Mali sme aj ďalšie gólové náznaky, takisto i Lisabončania. Remíza bola spravodlivým odrazom diania na ihrisku,“ povedal Ondrík.

„Nielen za tento zápas, ale i za celý turnaj sa chceme chlapcom poďakovať. Odviedli dobré výkony a urobili dobré meno klubu i slovenskému futbalu. Najvyrovnanejšie výkony podával brankár Šurima a najlepším naším strelcom bol s 3 gólmi Cisko,“ poznamenal.

Z celkového víťazstva sa radovali mladí Rusi, FC Čertanovo Moskva. Bolo to prekvapenie nielen vzhľadom na to, s akými družstvami súperili, ale aj skrz hry, ktorú predvádzali.

„Dovolím si povedať, že herne patrili medzi najhoršie tímy. Na hrote však mali hráča, ktorý bol na tom rýchlostne a technicky tak, že im dokázal vyhrávať zápasy. Stal sa najlepším hráčom i strelcom turnaja. Vo finále zdolali Brémy, hoci s deviatimi hráčmi bránili pred šestnástkou,“ vravel nám prešovský kormidelník.

Hráčov Realu videli len rodičia

Výprava zo Šariša zažila počas pobytu v Madride na vlastnej koži aj absolútne chuťovky španielskeho hlavného mesta.

Futbalového i mimofutbalového charakteru.

„Organizácia turnaja bola fantastická, všetko počnúc stravou či ubytovaním bolo na vysokej úrovni. Počas turnaja sme nemali čas na iné aktivity. Po jeho skončení sme navštívili štadión Santiago Bernabeu, na ktorom hráva Real Madrid. Chlapci mali obrovský zážitok, zvnútra je to naozaj prekrásny futbalový stánok. Boli nielen na tribúne, ale navštívili aj sieň slávy, šatne domáceho i hosťujúceho mužstva. Videli, ktorý hráč kde sedí, mohli sa tam odfotiť a nakúpiť suveníry. Posledný deň pred odchodom sme sa metrom odviezli do centra mesta, kde sme si prezreli tamojšie pamiatky. Takže nielen zo športového, ale i z kultúrneho hľadiska to splnilo všetky naše očakávania,“ usmial sa Ondrík.

Možnosť vidieť hráčov Realu naživo sa prešovskej výprave nenaskytla.

V deň návštevy štadióna totiž hrali futbalisti bieleho baletu ligový zápas v San Sebastiane.

„Rodičia niektorých našich chlapcov, ktorí boli s nami, navštívili tréningové centrum Realu Madrid. Nielenže videli všetkých hráčov, ale s niektorými sa aj odfotili. Oni na to mali čas, my nie,“ prezradil ďalej mládežnícky kouč Tatrana.

Na záver je na mieste otázka, či majú Prešovčania avízo o tom, že sa nimi v tejto prestížnej konfrontácii európskej smotánky ráta aj do budúcna.

„Organizátori nás navštívili na hoteli. Hoci my sami sme cítili, že nám k stopercentnej spokojnosti máličko chýba, títo ľudia pochválili naše výkony a vyslovili sa, že Tatran by mal byť medzi pozvanými aj na budúci rok,“ prezradil Marek Ondrík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Sedeli na miestach Ronalda, Ramosa či Balea