Najväčšia výzva bude zastaviť úpadok mládeže, tvrdí predseda SsFZ

Stanislav Neuschl.
Stanislav Neuschl. (Autor: Ivan Mriška)
Ivan Mriška|5. aug 2022 o 14:00

Stanislav Neuschl šéfuje Stredoslovenskému futbalovému zväzu od januára.

Vynikal vo vzdušných súbojoch, mal výbornú hlavičku. Aktívnu kariéru strávil v Hliníku nad Hronom, kde hral až po krajské majstrovstvá.

Po skončení kariéry pôsobil STANISLAV NEUSCHL ako manažér TJ Sokol Dolná Ždaňa, kde to z okresnej súťaže dotiahol po fúzii so Žiarom nad Hronom a pretransponovaní na FK Pohronie až do Fortuna ligy.

Vlani svoju činnosť v Pohroní ukončil a zvolený bol za predsedu Stredoslovenského futbalového zväzu.

Čo čakáte od ročníku 2022/2023?

Po vyhratej baráži Podkoníc nám do nových tretích líg odišlo celkovo desať mužstiev. Cítiť to budeme na kvalite našich súťaží, no vhodne sme ich doplnili a čakáme, ako sa nové mužstvá adaptujú.

Len minulý utorok sme na výkonnom výbore schválili zloženie súťaží a môžeme zverejniť vyžrebovanie. Je to zaujímavé a všetko budem pozorne sledovať.

Aké pozitíva by mala priniesť reorganizácia?

Mala by zmenšiť rozdiel medzi profesionálnym a amatérskym futbalom. Všetky kluby sa chcú porovnávať, konfrontovať a teraz to bude omnoho jednoduchšie.

Hovoril som s viacerými klubmi a nikto ani nezaváhal, že by nešiel hrať tretiu ligu. Všetci si však musia byť vedomí, že idú aj do rizika. Môžu im dôjsť financie a bude po dobrodružstve.

Do našich súťaží sa však každý môže vždy vrátiť.

Udiali sa vo vašom regióne vážne zmeny (zánik alebo fúzia klubov, úbytok hráčov, rozhodcov) v posledných dvoch rokoch, ktoré poznačila pandémia?

Klub FK Sitno Banská Štiavnica vyhral štvrtú ligu, ale zvážili svoje finančné možnosti a zostal v piatej lige. Urobili to aj iné mužstvá, čo samozrejme rešpektujem. A hlboko si to vážim.

Kladne hodnotím vytvorenie nového klubu RSC Hamšík Academy, ktorý vznikol spojením Podlavíc a Rakytoviec. Je tu motivácia pre mládežníkov, aby rástli a už môžu hrať tretiu ligu.

V prípade RSC Academy to určite nie je posledné slovo a bude sa chcieť dostať vyššie. Už má pred sebou len dve prekážky.

Inak neustále bojujeme s nedostatkom rozhodcov.

Aké budú najväčšie výzvy v nasledujúcom ročníku pre Stredoslovenský futbalový zväz?

Zastaviť úpadok mládeže. Komisia mládeže urobila obrovský kus roboty. Zmapovala súťaže na juhu a severe, absolvovala stretnutia s klubmi a pozorne sme počúvali návrhy, názory, krivdy a problémy.

Na ďalších sedeniach sa účasť klubov zvyšovala. Vnímajú, že sa niečo deje a veci sa pohli.

Súťaže na juhu Slovenska sme rozdelili tak, aby chlapci viac hrali a menej cestovali, vďaka čomu sa nám do mládežníckych súťaží prihlásilo viac družstiev.

Toto je cesta. SFZ nám platí pre mládež všetky delegované osoby a my sme im ponúkli viac futbalu za menej peňazí.

Čo si želáte pred novou sezónou?

Nech sme všetci zdraví, koronavírus rýchlo prebehne, pretože čísla začínajú stúpať. Nech skončí vojna na Ukrajine, pretože sa nás to bytostne dotýka.

A nech už v kluboch šport zvalcuje egá niektorých funkcionárov, aby sme si znovu začali vážiť jeden druhého. Len tak môžeme posúvať futbal, ktorému sa darí tam, kde je spolupráca s komunálom. Pretože bez tejto spolupráce sa futbal trápi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Najväčšia výzva bude zastaviť úpadok mládeže, tvrdí predseda SsFZ