Príchod Kozáka láka hráčov do Košíc, prvou posilou je interiérový dizajnér

Daniel Dedina|7. jan 2021 o 21:40

Úvodný tréning v novom roku si pozrel aj Jozef Vukušič.

Martin Juhar sa zatiaľ pripravuje individuálne.

KOŠICE. Bez šiestich hráčov z minuloročného kádra (Višnevskij, Turík, Blandon, Ford, Rizie a Radovanovič), s viacerými mladíkmi z dorastu a jednou skúsenou posilou odštartovali druholigoví futbalisti FC Košice vo štvrtok zimnú prípravu.

Novou tvárou na úvodnom tréningu bol 32-ročný košický odchovanec Martin Juhar.

„Neviem, čo všetko sa tu pomenilo, ale prostredie poznám a rád by som bol súčasťou toho, čo sa tu chce vybudovať. Je to zastrešené pánom Kozákom, ktorý je veľká persóna v Košiciach i celkovo na Slovensku. Teším sa, že sa buduje nový štadión, pretože zázemie je veľmi dôležité pre klub i hráčov,“ skonštatoval bývalý hráč pražskej Sparty i Slavie, Zlatých Moraviec, Nieciecze, Zwickau, Brna a DVTK.

Futbalisti FC Košice odštartovali zimnú prípravu.
Futbalisti FC Košice odštartovali zimnú prípravu. (Autor: Daniel Dedina)

Prídu hráči s reprezentačnými štartmi?

Do rodného mesta, v ktorom si v minulosti zahral v predkole Európskej ligy proti AS Rím, sa Martin Juhar vracia po necelých desiatich rokoch. Na úvod sa pripravoval len individuálne.

„Mal som dlhšiu pauzu a nemôžem telo zaťažiť tak, aby som niečo prepálil. Za dvadsať rokov vo futbale ho už poznám. Sme dohodnutí s trénermi, že postupne sa budem pripájať k mužstvu,“ prezradil ľavonohý futbalista, ktorý svoj posledný súťažný zápas odohral ešte v októbri 2019.

Po skončení pôsobenia v Maďarsku sa venoval úplne inej činnosti než futbal.

„Futbalisti často rozmýšľajú, čo budú robiť po kariére. Mňa extrémne baví interiérový dizajn a založil som si firmu. Nie kvôli peniazom, ale preto, že som sa v tom našiel,“ priznal Juhar.

Spoluhráčom zatiaľ byt neskrášľoval. „Neviem, či chlapci už o tom vedia. Niektorí áno, najmä Kamil Karaš, s ktorým som v kontakte,“ usmial sa.

„V prípade Juhara sa doťahujú detaily kontraktu. Na skúške je Gladiš z Prešova a rokujeme s ďalšími hráčmi,“ priblížil prezident FC Košice Dušan Trnka.

Mená nekonkretizoval, ale okrem Juhara by mali byť v hre aj ďalší hráči s reprezentačnými skúsenosťami. Spomína sa napríklad meno ďalšieho košického odchovanca a momentálne hráča Trnavy Erika Pačindu, ktorý v 12 ligových stretnutiach tejto sezóny strelil päť gólov.


Trnka: Košice musia byť v lige

Prvý novoročný tréning viedla trénerská dvojica Branislav Benko - Peter Šinglár, ktorá bola v priebehu jesene poverená vedením mužstva.

Dianie na trávniku pozorne sledoval aj Jozef Vukušič, ktorý vlani ukončil pôsobenie v juhoafrickom klube AmaZulu.

„V tejto chvíli je tu ako konzultant. Otázku trénera budeme riešiť v krátkom čase. Celý chod A-tímu je v kompetencii športového riaditeľa Jána Kozáka,“ zdôraznil Trnka.

V druhom najväčšom slovenskom meste sa netaja postupovými ambíciami. Príchodom bývalého reprezentačného trénera na post športového riaditeľa klubu sa očakávania fanúšikov ešte zvyšujú. Osembodové manko na druhú barážovú priečku sa však javí ako dosť veľká strata.

„Košice musia byť v lige a urobíme pre to maximum. Chceme vybudovať káder, ktorý by mal svoju silu jasne ukázať v budúcej sezóne. Ak sa niečo podarí ešte teraz na jar, bolo by to fajn, ale žiadny imperatív nemáme,“ vyhlásil Trnka.

Obe najvyššie futbalové súťaže na Slovensku sa podľa neho rozbehnú v plánovanom termíne. „To, že to bude hrať bez divákov, je asi všetkým v tejto chvíli jasné. Otázkou je, kedy sa budú môcť znova vrátiť na štadióny,“ poznamenal.


Aj kapitán tímu prekonal Covid-19

Pri odchode z ihriska na Janigovej ulice do Čermeľa sa na hráčoch zračila únava. Viacerí z nich sa v uplynulých týždňoch pasovali s koronavírusom.

„Stretli sme sa po mesiaci. Bolo vidieť chuť, ale aj to, že nás trochu zasiahla korona. Kondičný výpadok som cítil a v niektorých fázach tréningu som mal dosť,“ priznal kapitán František Pavúk.

Nepríjemná choroba neobišla ani jeho.

„Minimálne 90 dní by som mal byť okej a nemalo by ma to zasiahnuť. Chvalabohu, nemal som ťažký priebeh,“ dodal Pavúk.

Prvý tréning absolvovali Košičania na umelej tráve na Janigovej ulici.
Prvý tréning absolvovali Košičania na umelej tráve na Janigovej ulici. (Autor: Daniel Dedina)




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Príchod Kozáka láka hráčov do Košíc, prvou posilou je interiérový dizajnér