Košická jeseň ako na hojdačke. Zo známky by v škole radosť nemali

Daniel Dedina|9. dec 2020 o 15:15

Prvá časť seriálu o druholigových favoritoch.

foto: facebook FC Košice

KOŠICE. Druhá najvyššia futbalová súťaž na Slovensku zavŕšila stredajšou dohrávkou jesennú časť. Počas nej vznikla pätica favoritov, ktorá zabojuje o baráž či priamy postup do Fortuna ligy.

Portál FUTBALNET zmapuje v sérii článkov aktuálny stav v jednotlivých tímoch a ich ciele do zvyšku ročníka.

Minuloročný nováčik z Košíc vstúpil do sezóny výborne. V úvodných deviatich kolách - v jednom pauzoval kvôli nepárnemu počtu účastníkov v súťaži - neprehral ani raz. Potom sa karta obrátila a z ďalších šiestich stretnutí vyšiel naprázdno až v piatich.

Výsledkový útlm si vyžiadal svoju daň. Po vysokej prehre 1:5 v Skalici bol z postu trénera odvolaný Marek Fabuľa a tejto pozície sa (dočasne?) ujala dvojica jeho asistentov Branislav Benko - Peter Šinglár. Mužstvu patrí v tabuľke priebežné piate miesto.

Zhovárali sme sa so športovým riaditeľom FC Košice Pavlom Turczykom.

(Autor: FC Košice - facebook)

Akú známku (ako v škole: 1-najlepšia, 5-najhoršia) by ste dali svojmu tímu za výkony v jesennej časti a prečo?

Prehnané ambície som nemal, ale po doplnení kádra o hráčov s ligovými skúsenosťami sme chceli zabojovať o postup a v tabuľke sa pohybovať čo najvyššie. Bohužiaľ, jesenná časť a najmä posledné zápasy ukázali, že asi na to nemáme. Lepšiu známku ako trojku alebo štvorku po výkonoch v Žiline s tamojším béčkom a doma s Popradom udeliť nemôžem.

Ktorý zápas vášho tímu považujete za najvydarenejší a ktorý, naopak, za najnevydarenejší?

Zápasov z oboch kategórií bolo celkovo viac. Najnevydarenejším bol určite prvý polčas v Žiline. Veľmi slabý bol z našej strany domáci zápas s Banskou Bystricou a súboj hneď nato v Skalici, to bola katastrofa. Posledné dve stretnutia by som mohol charakterizovať podobne.

Úvod sezóny bol výsledkovo v poriadku, zvládli sme ťažké zápasy doma i vonku, aj keď hra nebola taká, aká mala byť. Paradoxom je, že najlepší zápas z hľadiska herného prejavu sme odohrali v Dubnici, ktorý sme nakoniec prehrali.

Ktorí hráči vášho tímu spĺňali v prvej polovici sezóny fortunaligové kritériá?

Po takejto jeseni je ťažké niekoho vyzdvihnúť. Bolo to ako na hojdačke. Tak ako v prípade celého mužstva, aj výkony jednotlivých hráčov boli kolísavé. O máloktorom sa dá povedať, že by si udržal svoj štandard, alebo že by vyčnieval. Niektorí hráči odohrali výborné zápasy, ale v iných boli ich výkony nedostačujúce.

Koho považujete za najlepšieho hráča súťaže?

Nadštandardným hráčom je Robo Polievka z Banskej Bystrice. Dokázal to v minulej sezóne a potvrdzuje to aj v tej súčasnej. Myslím si, že je hlavným dôvodom toho, prečo je jeho mužstvo tam, kde je. V jeho osobe majú rozdielového hráča, ktorý góly dáva a aj ich pripravuje.

V popredných mužstvách sú hráči, ktorých by som si vedel u nás predstaviť. Takto ale nerozmýšľame, majú platné zmluvy inde a my máme svojich hráčov. Uvidíme, čo prinesie zima.

Zápasy sa vzhľadom na pandémiu koronavírusu hrali bez divákov. Bolo by to s nimi na tribúnach iné?

Futbal sa hra najmä pre divákov, ale celý rok 2020 je zvláštny. Bol by som najradšej, aby už začal nový a život sa možno trocha zmení. Snáď sa vráti do normálu a to isté platí aj pre futbal. Verím, že sa bude znova hrať aj s divákmi na tribúnach. 

Košičania dohrávali jesennú časť na umelej tráve na Janigovej ulici.
Košičania dohrávali jesennú časť na umelej tráve na Janigovej ulici. (Autor: FC Košice - facebook)

Ako hodnotíte celkovú úroveň súčasnej druhej ligy?

Je to veľmi ťažká súťaž. Až na Bystricu, ktorá je trochu vpredu, sú ostatné mužstvá viac-menej vyrovnané, aj keď nejaké menšie rozdiely tam sú. Každý dokáže zdolať každého, ukázala to aj táto jeseň. Všetky tímy majú svoju kvalitu i keď možno zápasia s problémami.

Aké zmeny nastanú (hráčsky káder, realizačný tím) vo vašom klube v najbližšom období?

Momentálne ešte nemáme vyriešenú trénerskú otázku. Budeme sa tým v najbližšom období zaoberať, aby sme do jarnej časti išli so stabilným trénerským zoskupením. Viacerým hráčom končia zmluvy. Pokračovať u nás nebudú legionári Blandon, Ford, Radovanovič a Rizie, u ďalších hráčov je zatiaľ predĺženie zmlúv otázne. Celé sa to bude kryštalizovať počas decembra a v úvode januára.

Aký režim bude mať mužstvo v najbližšom období? Kedy odštartuje zimnú prípravu?

U nás už bežia dovolenky, hráči dostali individuálne plány. Zimná príprava začne 4. januára.

Aké ambície budete mať v jarnej časti?

Chceli by sme sa zlepšovať a do každého zápasu pôjdeme s tým, že ho chceme vyhrať. Uvidíme, aké mužstvo sa nám podarí vyskladať. Či bude konkurencieschopné v porovnaní s tými najlepšími alebo nie. O tom je ešte teraz skoro hovoriť. Viac ukáže príprava v januári.

V akom stave je váš štadión? Spĺňa ligové kritériá?

Štadión v Čermeli už nespĺňa požiadavky na Fortuna ligu. Museli by sme to zrejme riešiť výnimkou, ale je to otázka budúcnosti. Nový štadión ešte hotový nie je, v roku 2021 by však už mal byť sprevádzkovaný.

(Autor: FC Košice - facebook)

Skúste si zaprognózovať - ktorý tím postúpi do Fortuna ligy priamo a ktorý si zahrá baráž?

Po jeseni má k postupu veľmi dobre našliapnuté Banská Bystrica a je na nej, či to zvládne. Pred nami je ešte druhá polovica súťaže, ale myslím si, že ak tam nepríde k zásadným zmenám, mala by si prvé miesto udržať. Kandidátov na druhé miesto je viac - Liptovský Mikuláš, Skalica, Podbrezová a ani pre nás to ešte nie je stratené. Osembodová strata nie je tak veľká, aby sa to nedalo zvládnuť. O druhú priečku môže zabojovať štvorica až pätica mužstiev.

JESENNÉ ŠTATISTIKY FC KOŠICE

Bilancia celkovo:      14    7      2      5      20:14 23

Bilancia doma: 7      5      0      2      14:4 15

Bilancia vonku: 7      2      2      3      6:10 8

Strelci (20):

5 - Gáll, F. Pavúk, 2 - Karaš, Blandon, Ford, D. Keresteš, 1 - Novák, Košuda.

Žlté karty (34):

4 - Gáll, Elexa, F. Pavúk, 3 - Blandon, Kis, 2 - Jonec, Turík, S. Kuc, 1 - Ford, D. Keresteš, Ristovski, Kim, Liener, Karaš, Kira, Novák, Matta, Jakúbek.

Červené karty (2):

1 - Gáll, Jonec.

Pokutové kopy:

4 premenené (4 - F. Pavúk)/ 2 nepremenené (Višnevskij, F. Pavúk).

Proti: 4/2.

Najvyššie víťazstvo:

Komárno (7. kolo) 5:0.

Najvyššia prehra:

Skalica (12. kolo) 1:5.

Tréneri:

Marek Fabuľa (1. - 12. kolo),

Branislav Benko (od 13. kola).

Futbalnet mapuje ašpirantov na postup z II. ligy

  • Streda – FC Košice
  • Štvrtok – FK Železiarne Podbrezová
  • Piatok – MFK Skalica
  • Sobota – MFK Tatran Liptovský Mikuláš
  • Nedeľa – MFK Dukla Banská Bystrica 




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Košická jeseň ako na hojdačke. Zo známky by v škole radosť nemali