Red Bull sa snaží odstrániť problémy. McLaren je však na dostrel, odhodlá sa k tímovej réžii?

Pretekári McLarenu Lando Norris (vľavo) a Oscar Piastri.
Pretekári McLarenu Lando Norris (vľavo) a Oscar Piastri. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|12. sep 2024 o 08:00

Na slušný výsledok na Veľkej cene Azerbajdžanu si brúsia zuby aj vo Ferrari.

BAKU. McLaren sa môže tento víkend v Azerbajdžane dostať na čelo priebežného poradia Pohára konštruktérov formuly 1 na mestskom okruhu v Baku, ktorý v minulosti prial šampiónom z Red Bullu viac ako ktorémukoľvek inému tímu.

McLaren však začína záverečnú fázu sezóny len osem bodov za oslabenými súpermi, ktorých v posledných piatich pretekoch predstihol o viac, ako je tento rozdiel.

Norris: Sme odhodlanejší ako kedykoľvek predtým

Lando Norris, ktorý v poradí pilotov zaostáva za Maxom Verstappenom z Red Bullu o 62 bodov, ešte v Baku nestál na stupňoch víťazov.

Jeho tímový kolega Oscar Piastri, ktorý je za líderskou pozíciou o 106 bodov, skončil vlani ako nováčik na 11. mieste. Tentoraz by to mohlo byť inak, keďže vylepšený monopost McLarenu vyzerá byť rýchly všade.

Veľkou otázkou zostáva, či v prípade potreby v McLarene použijú tímovú réžiu na to, aby zvýšili Norrisove šance po tom, ako v Monze premárnili príležitosť na víťazstvo.

"Náš cieľ je jasný. Verím tímu, že bude naďalej pracovať a zlepšovať sa. Teraz, keď máme na stole oba šampionáty, sme odhodlanejší ako kedykoľvek predtým. Som hrdý na tím a neviem sa dočkať, čo dokážeme tento víkend," povedal Norris.

Verstappen: Tím tvrdo pracoval na zlepšení problémov

Kedysi dominantný trojnásobný šampión Verstappen ťahá sériu šiestich pretekov bez víťazstva a na poslednom podujatí v Taliansku, ktoré vyhral Charles Leclerc z Ferrari, skončil až šiesty.

Holandský pilot vyhral na pobreží Kaspického mora v roku 2022, ale jeho tímový kolega z Red Bullu Sergio Pérez tam má lepšiu bilanciu, keďže je jediným jazdcom, ktorý v Azerbajdžane triumfoval dvakrát.

"V Monze to boli náročné preteky a našou prioritou je dostať našu formu späť tam, kde má byť," povedal Verstappen, ktorý pred podujatiami v Azerbajdžane a následne aj v Singapure strávil čas v továrenskom simulátore.

"Tím tvrdo pracoval na zlepšení problémov, ktoré sme s autom zaznamenali v posledných pretekoch," doplnil. Verstappen v Monze označil svoj monopost ako neovládateľné monštrum.

Max Verstappen z Red Bullu pred Veľkou cenou Talianska 2024.
Max Verstappen z Red Bullu pred Veľkou cenou Talianska 2024. (Autor: TASR/AP)

Vasseur: Sme na vzostupe a sme odhodlaní

Zatiaľ čo Red Bull vyhral v Baku posledné troje pretekov, Leclerc sa na tejto veľkej cene usiluje o svoju štvrtú pole position po sebe, pričom jeho tím stráca osem kôl pred koncom na vedúci Red Bull len 39 bodov.

Leclerc a jeho tímový kolega Carlos Sainz by mohli byť ašpirantmi na víťazstvo na tomto zložitom okruhu, ktorý kombinuje rýchly slipstreaming na rovinkách so zákernými, kľukatými zákrutami v meste.

"Zvyčajne sme tu boli konkurencieschopní a je to aj jeden z Charlesových obľúbených okruhov. Po víťazstve v Monze sme na vzostupe a sme odhodlaní udržať si túto formu," povedal šéf tímu Fred Vasseur.

Charles Leclerc z Ferrari po triumfe na Veľkej cene Talianska 2024. Na pódiu vedľa neho piloti McLarenu Oscar Piastri a Lando Norris.
Charles Leclerc z Ferrari po triumfe na Veľkej cene Talianska 2024. Na pódiu vedľa neho piloti McLarenu Oscar Piastri a Lando Norris. (Autor: TASR/AP)

Wolff: Chceme dosiahnuť lepší výkon

Aj Mercedes má napriek náročným nedávnym pretekom v Holandsku a Taliansku dôvody na optimizmus, keďže okrem Red Bullu je jediný tím, ktorý v Baku vyhral.

"Do Baku ideme s cieľom dosiahnuť lepší výkon, ako sme predviedli v Zandvoorte a Monze," povedal šéf tímu Toto Wolff.

"Máme príležitosť ukázať, že sme sa potrebným spôsobom poučili a urobili zlepšenia pre tento víkend v Azerbajdžane aj pre nasledujúci týždeň v Singapure."

Na štartovom rošte bude chýbať Kevin Magnussen, jazdec tímu Haas má zákaz štartu na nasledujúcej veľkej cene za nazbierané trestné body.

Rezervný jazdec Ferrari Oliver Bearman, ktorý v budúcej sezóne v Haase nahradí práve Dána, sa už druhýkrát v tejto sezóne postaví na štart.

V Melbourne na Veľkej cene Austrálie nahradil Sainza, ktorého trápil zápal slepého čreva. Mladý Brit vtedy obsadil sľubnú 7. pozíciu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Red Bull sa snaží odstrániť problémy. McLaren je však na dostrel, odhodlá sa k tímovej réžii?