Scenár je podobný ako v Košiciach. V Prešove už vedia, kto im postaví štadión

Nový štadión má vyrásť na ploche niekdajšieho tréningového ihriska a časti pôvodného štadióna.
Nový štadión má vyrásť na ploche niekdajšieho tréningového ihriska a časti pôvodného štadióna. (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|24. jan 2023 o 20:50

Ide o spoločnosť, ktorá už raz odstúpila od zmluvy.

PREŠOV. Výstavba futbalových štadiónov v oboch krajských mestách východného Slovenska, Košiciach i Prešove, v sebe nesie jednu bizarnú podobnosť.

Košickú futbalovú arénu do súčasnej podoby vybudovalo konzorcium firiem AVA-stav a OHL ŽS Slovakia. Po tom, čo s ním bola ukončená zmluva, v novom verejnom obstarávaní určenom na dostavbu štadióna uspela znova spoločnosť AVA-stav.

Tá mala vlani rozbehnúť výstavbu aj v Prešove, ale od už podpísanej zmluvy odstúpila. Musela prebehnúť nová verejná súťaž, z ktorej napokon vzišiel ten istý zhotoviteľ. Opäť AVA-stav.

V oboch prípadoch, v Košiciach i Prešove, sú aktuálne sumy vyššie než tie, kvôli ktorým pred časom nedošlo k dohode zmluvných strán.

Dve etapy, celkovo vyše 21 miliónov

Proces výstavby prešovského štadióna spĺňajúceho kritériá III. kategórie UEFA a celkovou kapacitou takmer 6 500 miest bude pozostávať z dvoch etáp. Firma z Galanty sa stala víťazom oboch častí verejného obstarávania, informovalo mesto Prešov.

Víťazná ponuka na prvú etapu výstavby je vo výške 16 381 973,04 eur bez DPH. Ide o takmer rovnakú sumu, za akú mal byť pôvodne postavený celý štadión.

Finančné krytie na túto etapu je zabezpečené. Mesto Prešov i Prešovský samosprávny kraj sa zaviazali prispieť zhodne po 7,2 milióna eur. Dotácia, ktorej sprostredkovateľom je Slovenský futbalový zväz, predstavuje 2,4 milióna eur.

V prípade druhej etapy je víťazná ponuka vo výške 4 828 236,96 eur bez DPH. Pri tejto fáze kompetentní veria v podobný model financovania ako v prípade Košíc, kde na dostavbu štadióna odklepla štvormiliónovú dotáciu vláda Slovenskej republiky, a to na návrh Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Ak bude Slovensku pridelená organizácia majstrovstiev Európy 2025 hráčov do 21 rokov – o dejisku sa rozhodne v stredu 25. januára – Prešov by mal byť jedným z hostiteľských miest šampionátu.

Celková cena, za ktorú by mal byť futbalový štadión v Prešove postavený, sa podľa zverejnených údajov pohybuje na úrovni 21,2 milióna eur bez DPH.

Aké kroky budú nasledovať?

V oboch častiach nedávno ukončeného verejného obstarávania sa podarilo vysúťažiť sumu, ktorá je nižšia nižšia než predpokladaná hodnota zákazky. Pri prvej etape je rozdiel 109 286,96 eur bez DPH, pri druhej 373 734,04 eur bez DPH. 

Doba realizácie prvej etapy predstavuje dvanásť mesiacov od prevzatia staveniska zhotoviteľom, pri druhej má ísť o šesť mesiacov.

Aký postup teraz bude nasledovať? Návrh zmluvy musia najprv odobriť poslanci mestského i krajského zastupiteľstva. Tí zároveň rozhodnú o financovaní prvej etapy.

Následne bude môcť spoločnosť Futbal Tatran aréna podpísať zmluvu s víťazom verejného obstarávania.

Zmluva na prvú etapu nadobudne účinnosť po posúdení a doručení stanoviska Protimonopolného úradu k ad hoc štátnej pomoci. Potom už nebude nič brániť k odovzdaniu staveniska.

„Dobrou správou je, že už poznáme víťaza verejného obstarávania a taktiež, že vysúťažená cena je nižšia, ako predpokladaná hodnota zákazky. Vďaka tomu môžeme pristúpiť k ďalším nevyhnutným krokom a rokovaniam, ktoré budú náročné, ale verím, že povedú k úspešnej výstavbe futbalového štadióna,“ uviedol na webe presov.sk primátor František Oľha.

A-mužstvo Tatrana Prešov, ktoré vedie tabuľku druhej ligy, hráva momentálne svoje domáce zápasy na štadióne v Ličartovciach. V predchádzajúcej sezóne nastupovalo vo Veľkom Šariši, v minulosti aj v Poprade či Stropkove.

Výstavba štadióna v Prešove (zdroj: presov.sk)

Prvá etapa

realizácia hlavnej tribúny, hracej plochy, stožiarov osvetlenia (len zemné práce a základy), vstupných brán a turniketov, vstaviek – tribúna B, C, D (len zemné práce + základy), energobloku, vykurovania trávnika, preložky kanalizácie, areálovej splaškovej kanalizácie, areálovej dažďovej kanalizácie, vsakovania, vodovodnej prípojky, areálového rozvodu vody, požiarnej nádrže, studní, úžitkového vodovodu, akumulačnej nádrže, rozšírenia STL distribučnej siete, STL pripojovacieho plynovodu, prípojky SLP, spevnených plôch, parkoviska Čapajevova, oporného múra (len zemné práce a základy), búracích prác (druhá a tretia etapa), prevádzkových súborov (EPS, HSP, poplachové systémy, slaboprúdy, vstupný a informačný systém, výťahy, MaR, SHZ vodná clona)

Druhá etapa

realizácia tribúny B, C, D, stožiare osvetlenia, vstavky tribúny B, C, D, verejné osvetlenie, úpravy parkoviska Björnsonova, oporného múra, oplotenia, vnútornej komunikácie, drobnej architektúry a sadových úprav

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Scenár je podobný ako v Košiciach. V Prešove už vedia, kto im postaví štadión