Petržalke pomáhajú na vrchol známi futbalisti. Ich cieľom je derby so Slovanom

Piroska v Petržalke končí a odíde do Talianska.
Piroska v Petržalke končí a odíde do Talianska. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)
Juraj Berzedi|27. okt 2016 o 18:41

V minulosti hrali s Petržalkou Ligu majstrov, teraz jej pomáhajú vo štvrtej lige.

BRATISLAVA. Už spred štadióna počuť hlasné povzbudzovanie. Pri vstupe do areálu na Sklodovskej ulici, kde hrávajú domáce zápasy futbalisti Petržalky, čaká divákov typické futbalové prostredie.

Krytá tribúna, ktorá sa tiahne pozdĺž postrannej čiary, je plná. Diváci, ktorí sa na ňu nezmestili, postávajú okolo ihriska. Na štadióne je asi tisíc fanúšikov.

Na ihrisku sú hráči ako Juraj Halenár, Juraj Piroska či Peter Petráš. Ich akcie na jeden dotyk sú skvelé. Diváci im tlieskajú. Človek neznalý pomerov by si mohol myslieť, že sleduje najvyššiu futbalová súťaž. Omyl. V Petržalke sa hrá štvrtá liga.

Juraj Piroska (vľavo) v súboji proti futbalistom Limbachu.
Juraj Piroska (vľavo) v súboji proti futbalistom Limbachu. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)

Klub začínal od nuly

Za najväčšími úspechmi petržalského futbalu stál majiteľ Ivan Kmotrík starší. V roku 2008 klub opustil a odišiel k mestskému rivalovi do Slovana. Fanúšikovia na opačnom brehu Dunaja sa búrili. Bývalému majiteľovi dokonca vymysleli hanlivý chorál.

Počas najbližších rokov vypadla Petržalka do tretej ligy. Klub sa dlhodobo boril so zlou finančnou situáciou, až napokon v roku 2014 skrachoval. Onedlho vznikol nový subjekt s názvom FC Petržalka Akadémia.

„Klub zobral do svojich rúk Marek Mojto, niekdajší dlhoročný predseda petržalského fanklubu. Našou víziou bolo podporovať mládež a vychovávať nielen futbalistov, ale aj slušných mladých ľudí,“ vysvetľuje generálny manažér klubu Andrej Kalina.

Klub začínal od nuly. Seniorov preradili do najnižšej súťaže – piatej ligy, dorastenci padli do tretej ligy a žiaci do druhej. Jediné, čo novému klubu ostalo, bolo ihrisko na Základnej škole na Sklodovskej ulici.

Areál odvtedy prešiel výraznou rekonštrukciou. Postavila sa nová tribúna, vybudovalo sa ihrisko s umelým povrchom.

Tak skoro sa nechodí

Hneď v úvodnej sezóne sa v petržalskom tíme objavili bývalí reprezentanti či hráči s prvoligovými skúsenosťami ako Vladimír Kinder, Štefan Maixner, Tomáš Medveď, Martin Obšitník či Milan Strelec.

Keď prišli na prvý zápas u súpera, zažili veľké prekvapenie. Zraz si naplánovali hodinu a pol pred stretnutím, ako boli v minulosti zvyknutí. Všetky vstupy na štadión však boli zavreté. Čakali vonku s obavou, že sa nebude hrať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Petržalke pomáhajú na vrchol známi futbalisti. Ich cieľom je derby so Slovanom