09.08.2024 07:30
Deň 14
Minúta po minúte
Live

Medailisti v Paríži si robia selfie priamo na stupňoch. Iba športovci KĽDR nemôžu vziať mobil do rúk

Medailistky v skejtboardingu v disciplíne park si robia víťaznú seflie fotografiu.
Medailistky v skejtboardingu v disciplíne park si robia víťaznú seflie fotografiu. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|9. aug 2024 o 13:30

Víťazná selfie je súčasťou propagácie jedného zo sponzorov MOV.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Je to moment, ktorý sa opakuje po každom slávnostnom vyhlásení na olympijských hrách v Paríži.

Po tom čo dostanú traja najlepší športovci medaily a vypočujú si hymnu víťaznej krajiny, postavia sa k sebe a jeden z trojice vytiahne malý mobil v zlatom sfarbení a urobia si spoločne selfie fotografiu.

Víťazná selfie je to už prakticky súčasťou všetkých medailových ceremoniálov v Paríži. Pritom doteraz bolo niečo podobné prísne zakázané. V minulosti mali športovci zákaz nosiť si na ceremoniál mobil alebo iné osobné veci. 

Športovci si však nevedia vynachváliť, že sa na pódiu môžu spoločne odfotiť a zachytiť tento moment. 

Medzinárodný olympijský výbor k tomu kroku prirodzene nepristúpil len tak. Je to biznis.

Jedným zo sponzorov MOV je výrobca elektroniky Samsung a MOV prvýkrát v histórii umožnil, aby sa na ceremoniáli sponzor takto odprezentoval. 

Olympionici sa odfotia spoločne špeciálnou olympijskou edíciou skladacieho modelu Z Flip 6, ktorý dostal každý olympionik.

Zo slovenskej výpravy má zatiaľ podobnú selfie len vodný slalomár Matej Beňuš, ktorý vybojoval v Paríži bronz. 

Bronzový medailista Matej Beňuš na pódiu na spolu s olympijským víťazom  Nicolasom Gestinom a strieborným Adamom Burgessom.
Bronzový medailista Matej Beňuš na pódiu na spolu s olympijským víťazom Nicolasom Gestinom a strieborným Adamom Burgessom. (Autor: TASR/AP)

Športovci z jednej krajiny sa však na ceremoniáloch odmietajú do rúk vziať smartfón, ktorý od sponzora dostali. Sú to športovci zo Severnej Kórey. 

V Paríži získala KĽDR už 6 medailí, hoci vo výprave má iba 16 športovcov. Získali dve strieborné medaily a štyri bronzové. Ani jednu selfie však neurobil Severokórejčan. 

Ministerstvo zahraničných vecí KĽDR totiž uviedlo, že smartfóny patria medzi položky rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN číslo 2397 z roku 2017. Tá zakazuje dodávky, predaj alebo transfer priemyslených zariadení do Severnej Kórey. 

Rezolúcia nerozlišuje medzi členmi vlády a bežným obyvateľstvom a ministerstvo preto tvrdí, že ich reprezentanti nesmú moderný smartfón prijať.

Ministerstvo už vydalo vyhlásenie podľa ktorého musí zabrániť tomu, aby sa „zakázané predmety dostali do Severnej Kórei".

Mobil navyše v špeciálnej olympijskej edícii je pre niektorých športovcov príliš veľkým luxusom.

Preto sa už na portáli ebay.com objavili inzeráty s týmito telefónmi. Cena sa pohybuje od 2500 dolárov. 

Unikátne športovisko na OH v Paríži pod Eiffelovou vežou.reportáž
Titanilla Bőddnes 08:003
Blikajúca Eiffelovka, ozbrojení muži v čiernom, či mexické vlny. Dá sa tu sústrediť na šport?Štadión pre plážový volejbal je hit olympiády.
Titanilla Bőddnes 08:003
Juhokórejská strelkyňa Kim Ye-ji
dnes 09:35
Ďakovala Muskovi, že ju preslávil. Kórejčanka po návrate domov skolabovalaStala sa fenoménom sociálnych médií vďaka futuristickým okuliarom.
dnes 09:35
Tajmuraz Salkazanov (vpravo) na ME 2024 v Bukurešti, kde obhájil zlato.
Boris Vanyadnes 07:0014
Aj za Slovensko zápasí o medailu borec z Kaukazu. Legende sa tento trend nepáčiTajmuraz Salkazanov zápasí v kategórii do 74 kg.
Boris Vanyadnes 07:0014
Boxerka Atheyna Bylonová na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:15
Začala neskoro, na box ju nahovorili kolegovia. Policajtka zburcovala krajinu, dovezie medailuPred rokom 2012 nikdy nestála v ringu. Veteránka zabojuje o olympijské zlato.
dnes 11:15
Lukostrelkyňa Yaylagul Ramazanovová.
Nikola Baďovádnes 16:39
Pred posledným výstrelom ju dieťa koplo. Tehotná lukostrelkyňa trafila najvyššie skóreLekár im účasť odobril.
Nikola Baďovádnes 16:39
Benjamin Thomas
dnes 10:53
Rachot fanúšikov ho oslobodil od bolesti. Toto už nikdy nezažijete, vraví zlatý FrancúzDomáci dráhový cyklista získal zlato napriek pádu.
dnes 10:53
Medailistky v skejtboardingu v disciplíne park si robia víťaznú seflie fotografiu.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Medailisti v Paríži si robia selfie priamo na stupňoch. Iba športovci KĽDR nemôžu vziať mobil do rúkVíťazná selfie je súčasťou propagácie jedného zo sponzorov MOV.
Miloslav Šebeladnes 13:301
Momentka z finále pozemného hokeja na OH 2024: Holandsko - Nemecko
dnes 14:30
Hrajú na zemi, emócie majú ako na ľade. Hokejové finále v Paríži sa skončilo šarvátkouZo zisku zlatej medaily sa na OH 2024 v Paríži po 24 rokoch radovali Holanďania.
dnes 14:30
zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, viceprimátor Paríža a bývalý starosta francúzskej metropoly Christophe Najdovski pózujú s pamätnou sochou
dnes 15:171
Založil Medzinárodný maratón mieru. Slovenský dom si pripomenul odkaz BukovskéhoMedzi hosťami v slovenskom dome boli aj Kipchoge Keino, Tegla Loroupeová či prezident prezident Európskej atletiky.
dnes 15:171
Francúzsko - Španielsko: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024.online
dnes 15:00
ONLINE: Francúzsko - Španielsko dnes, futbal na OH 2024 (finále) LIVESledujte ONLINE prenos z finálového futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Francúzsko - Španielsko.
dnes 15:00
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Medailisti v Paríži si robia selfie priamo na stupňoch. Iba športovci KĽDR nemôžu vziať mobil do rúk