Netradičné tribúny sú pozostatkom socializmu. Storočný klub mieri opäť za postupom

Slovenská Ľupča neprehrala na jeseň ani raz,
Slovenská Ľupča neprehrala na jeseň ani raz, (Autor: Ivan Golembiovský)
Ivan Mriška|22. nov 2021 o 09:55

OFK Slovenská Ľupča je čerstvo postupujúcim klubom a už aj jesenným majstrom V. ligy skupina C.

SLOVENSKÁ ĽUPČA. Obec, ktorá je obklopená krásnou prírodou. Mnohí ju poznajú vďaka vzácnej a zachovalej kultúrnej pamiatke Hradu Ľupča, ktorý sa vypína nad samotnou obcou a teší sa záujmu návštevníkov.

V dedine pod hradom sa nachádza futbalový štadión, ktorý je známy nevšednými tribúnami.

Jedna je súčasťou terasy miestneho pohostinstva, druhá na svahu pri ihrisku je extrémne strmá. Na jej najvyšší stupienok si trúfnu len tí najodvážnejší.

„Keď ste na samom vrchu, výhľad máte ako v Barcelone. Je to skutočne zážitok,“ hovorí tajomník OFK Slovenská Ľupča Ľuboš Bakaljar.

Je pozostatkom socializmu

Špecifická tribúna je pozostatkom zo socializmu. Zmestí sa na ňu zhruba štyristopäťdesiat fanúšikov.

„Navrhnutá a vybudovaná bola svojpomocne a ťažko povedať, aký ďalší úmysel mali pôvodní projektanti a stavitelia. Na tú dobu, v ktorej vznikla, to bolo niečo výnimočné,“ dodal.

Tribúna v Slovenskej Ľupči.
Tribúna v Slovenskej Ľupči. (Autor: archív klubu)

V tom čase miestna výrobná spoločnosť Biotika, ktorá sa od roku 1956 zaoberala výrobou penicilínu a lyzínu, prežívala veľký rozmach. Vstúpila preto aj do futbalového klubu.

„Vďaka podpore sa vtedajšiemu tímu TJ Sokol Biotika podarilo dostať do stredoslovenskej divízie, čo bola na tie roky kvalitná poloprofesionálna súťaž,“ pokračuje Bakaljar.

Pohľad z ihriska.
Pohľad z ihriska. (Autor: archív klubu)

Sto rokov futbalu v Slovenskej Ľupči

V tomto roku oslavuje futbal v Slovenskej Ľupči významné jubileum - 100 rokov organizovanej činnosti.

„Futbal sa v Ľupči hrával živelne a neoficiálne už od roku 1910. Ozajstnú futbalovú hru však priniesol až študent gymnázia Daniel Blatnický v roku 1920. Jadro prvého futbalového mužstva tvorili Drako a Fábry, ku ktorým sa pridali M. Bobok, A. Horčin, E. Štefány, Viliam Polóny a ďalší,“ prezradil.

Až v roku 1921 bol založený oficiálny klub pod názvom Slávia Slovenská Ľupča. Hralo sa na lúkach za Sokolovňou a od roku 1922 na ploche priamo v centre obce Na Rajčuli.

K zakladajúcim klubistom sa časom pridávali mladší spoluhráči a mená ako Ľudovít Ivanič, Andrej Oravský, Ferdo Pardély a najmä Ján Petelen, ktorý na začiatku štyridsiatych rokov hrával v Banskej Bystrici za miestny divízny klub.

Od roku 1932 sa futbalisti presťahovali na ihrisko pri Ľupčici, kde stojí dodnes,“ spomína Bakaljar.

V roku 1929 vznikla jedna z prvých fotografií ŠK Slávia Slovenská Ľupča, hráči na nej patrili k prvým priekopníkom futbalu v obci. „Po zakladajúcich pánoch to bola len druhá generácia hráčov,“ dodal.

Horný rad zľava: Šterba, Vavruška, Šuhajda, Sokol, Bacúšan, tajomník klubu  Balkovic. V strede zľava: Beluš, Bartko, Štubňa. Dolný rad zľava: Belík, brankár Basár a Havran.
Horný rad zľava: Šterba, Vavruška, Šuhajda, Sokol, Bacúšan, tajomník klubu Balkovic. V strede zľava: Beluš, Bartko, Štubňa. Dolný rad zľava: Belík, brankár Basár a Havran. (Autor: archív klubu)

Z majstra majster?

V sezóne 2020/21 obsadili futbalisti Slovenskej Ľupče v I. triede Oblastného futbalového zväzu Banská Bystrica prvé miesto. Ako nováčik v piatej lige sú na čele opäť a radi by si svoju pozíciu udržali.

Podľa vedenia klubu je postup na dosah, no napriek tomu stále ďaleko.

„Bolo by to veľmi pekné. V rozlete sme opatrní, ale veríme, že sa nám to spoločnými silami a chcením podarí,“ praje si.

OFK Slovenská Ľupča má pred druhou Ladomerskou Vieskou štvorbodový náskok. Na jar privíta tohto súpera doma. Na jeho pôde vyhrala 2:1.

„Pracujeme poctivo a opierame sa aj o domácich odchovancov. Po prvej časti sezóny vládne v klube spokojnosť, sme príjemne prekvapení, ale náš úspech nepreceňujeme.

Výsledky sú obrazom poctivej a tvrdej práce, výborného zázemia a kvalitného procesu s výborným trénerom Matúšom Holécym,“ tvrdí.

Sú rodinný klub

OFK Slovenská Ľupča je čisto amatérske mužstvo, futbalisti hrajú bez nároku na honorár. Napriek tomu však výsledkami súperov prevyšujú.

„Pre nás je prioritou, aby sa hráči cítili dobre. Fungujeme ako rodinný klub a vo všetkom si pomáhame. Podmienky máme na solídnej úrovni. Samozrejmosťou je kvalitné ihrisko a materiálne vybavenie,“ prezradil Bakaljar.

Vedenie klubu na čele s prezidentom Michalom Vanekom vďačí za podporu obci, miestnym poslancom a starostovi Rolandovi Lamperovi.

Obec sa aktívne stará o financovanie klubu, hlavne výchovu mládeže a prevádzku štadióna.

„Vždy sme výborne spolupracovali. Vážime si, že nás kompetentní podporujú a stoja za nami. Zároveň sme hrdí, že môžeme prostredníctvom futbalu a teraz aj výborných výsledkov propagovať našu krásnu obec,“ povedal.

Fanúšikovia stoja za hráčmi

Podľa funkcionárov majú na úspechoch tímu zásluhu aj verní fanúšikovia. „Či sa nám darí, alebo nie, vždy stoja za hráčmi. Naši priaznivci sú vďační a nikoho nezatracujú, čo je nám sympatické,“ dodal.

Keďže organizovaný futbal v Slovenskej Ľupči začal v roku 1921, po sto rokoch chcel klub zorganizovať oslavy pre fanúšikov, priaznivcov a občanov obce.

Pre pandémiu koronavírusu však všetky aktivity presunul na jar 2022.

„Veríme, že situácia bude priaznivá a budeme môcť výročie dôstojne osláviť. Vyrobiť sme dali spomienkové predmety a pamätné šály, plánujeme tiež zorganizovať turnaj pre deti. Pripravená by mala byť tabuľa s archívnymi fotografiami, myšlienkou je tiež knižná publikácia. Uvidíme, čo sa nám nakoniec vydarí uskutočniť,“ prezradil tajomník klubu.

Zaujali v Slovnaft Cupe

Slovenská Ľupča sa v tomto ročníku zapojila aj do pohárovej súťaže Slovnaft Cup. V predkole si poradila s Medzibrodom 3:2 po pokutových kopoch, v prvom kole rozstrieľala Hontianske Nemce 5:0. V druhom kole bola nad jej sily treťoligová Kováčová, ktorá neskôr narazila na ŠK Slovan Bratislava.

„Účinkovanie v pohári hodnotíme pozitívne. Na Kováčovú bolo zvedavých vyše šesťsto ľudí, čo je na naše pomery krásne číslo. S kvalitným súperom sme odohrali vyrovnaný zápas a nemáme sa za čo hanbiť. Rozhodli detaily,“ priblížil.

Funkcionárov OFK Slovenská Ľupča teší, že hra a výsledky nestoja na jednom kanonierovi, ale góly strieľa viacero hráčov kádra.

„Kolektív je skvelý a pokope by mal zostať aj v novom roku. Ak by sa nám podarilo postúpiť do štvrtej ligy, bol by to veľký úspech.

Myslím, že herne a výsledkovo by sme nesklamali ani v tejto súťaži. V príprave sme sa s tímami zo štvrtej ligy stretli a boli sme im vyrovnaným súperom,“ tvrdí.

Nesmú stratiť hernú tvár

Podľa funkcionárov klubu je dôležité, aby mužstvo na jar nestratilo hernú tvár a naďalej si išlo za svojim cieľom.

„Verím, že sa v zime poctivo pripravíme a opäť sa budeme baviť dobrým futbalom. Dôležité však je, aby sa hralo. Snáď nás už pandémia neovplyvní a konečne budeme môcť dohrať sezónu do úplného konca,“ prianím uzavrel tajomník OFK Slovenská Ľupča Ľuboš Bakaljar.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
FK FILJO LADOMERSKÁ VIESKAFK FILJO LADOMERSKÁ VIESKAFK FILJO LADOMERSKÁ VIESKA
26
19
3
4
77:31
60
V
V
R
P
V
2
OFK Slovenská ĽupčaOFK Slovenská ĽupčaOFK Slovenská Ľupča
26
15
7
4
58:29
52
P
R
P
V
V
3
ŠK SÁSOVÁŠK SÁSOVÁŠK SÁSOVÁ
26
15
5
6
81:42
50
V
R
V
V
V
4
FK BREZNOFK BREZNOFK BREZNO
26
13
7
6
58:29
46
V
P
V
V
R
5
FK SelceFK SelceFK Selce
26
12
9
5
53:32
45
R
R
R
R
R
6
Obecný futbalový klub Hliník nad HronomObecný futbalový klub Hliník nad HronomObecný futbalový klub Hliník nad Hronom
26
10
6
10
48:41
36
V
V
P
P
V
7
TJ ŠK Sokol JakubTJ ŠK Sokol JakubTJ ŠK Sokol Jakub
26
10
5
11
56:55
35
P
R
P
R
P
8
FK 09 BacúchFK 09 BacúchFK 09 Bacúch
26
9
7
10
51:55
34
V
V
V
R
P
9
MFK Strojár KrupinaMFK Strojár KrupinaMFK Strojár Krupina
26
7
9
10
35:42
30
P
R
P
R
R
10
TJ Slovan DudinceTJ Slovan DudinceTJ Slovan Dudince
26
8
4
14
38:69
28
V
P
V
P
V
11
OŠK Dobrá NivaOŠK Dobrá NivaOŠK Dobrá Niva
26
7
4
15
35:60
25
P
V
V
V
P
12
ŠK HrochoťŠK HrochoťŠK Hrochoť
26
7
4
15
30:61
25
R
P
V
R
P
13
MFK Spartak HriňováMFK Spartak HriňováMFK Spartak Hriňová
26
6
4
16
30:56
22
P
R
P
R
P
14
OTJ Hontianske NemceOTJ Hontianske NemceOTJ Hontianske Nemce
26
4
6
16
22:70
18
P
P
P
P
R
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Netradičné tribúny sú pozostatkom socializmu. Storočný klub mieri opäť za postupom