Od plaveckej školy to dotiahla až na účasť na EYOF v Baku

Lilian Slušná na plavárni vo Svite.
Lilian Slušná na plavárni vo Svite. (Autor: Danica Božová)
Danica Božová|20. júl 2019 o 00:00

Lilian Slušná z GPO Svit bude v Azerbajdžane najmladšou Slovenkou v plávaní.

Juniorská plavkyňa Lilian Slušná: fotogaléria

19.7.2019

SVIT. Azerbajdžanská metropola Baku bude od tretej júlovej nedele až po štvrtú júlovú sobotu žiť Európskym olympijským festivalom mládeže, známym pod skratkou EYOF.

Členkou slovenskej reprezentácie na tomto významnom medzinárodnom podujatí je i podtatranská plavkyňa Lilian Slušná, ktorá pochádza z obce Lučivná (4 km od Svitu).

Plávať začala v materskej škole, bola najhoršia

Vo veku necelých 14 rokov (nar. 27. 10. 2005) je nielen najmladšou medzi plavcami, ale zrejme dokonca medzi všetkými slovenskými športovcami, ktorí na EYOF obliekajú reprezentačný dres.

V nasledujúcich riadkoch by sme ju chceli čitateľom bližšie predstaviť.

Kto vás priviedol k plávaniu? Mali ste vzor v rodičoch? V minulosti boli tiež plavci, alebo pôsobia ako tréneri plávania?

„Moji rodičia neboli plavci, plávaniu (rekreačnému) sa začali venovať až teraz. Pracujú v oblasti hotelierstva a gastronómie. K športu však majú veľmi blízko. Mamka pochádzajúca z Detvy, mesta spojeného so športovou gymnastikou, bola vynikajúca gymnastka. A aj ja som sa v minulosti venovala gymnastike.“

Kedy ste začali plávať?

„K plávaniu som sa po prvý raz dostala v materskej škole, keď som mala 5 rokov. Na presné začiatky si však podrobne nepamätám. Začínala som v Plaveckej škole vo Svite pod vedením bývalého slovenského reprezentanta Rastislava Kaňuka, kde ma prihlásila mamka. Plavecká škola znamená, že sa tam deti učia plávať. Trénujú, ale na preteky ešte nechodia.“

Ako sa vám v plaveckej škole darilo?

„Zo všetkých detí som bola najhoršia. Ostatní však s plávaním skončili, ja jediná som ostala.“

Rodičia založili Gymnasticko-plavecký oddiel Svit

Lilian v plaveckých tréningoch pokračovala ďalej. Vo veku osem rokov sa zúčastnila prvých pretekov.

Ako desaťročná v závere roka 2015 sa dokonca stala plaveckou hviezdičkou. Zažiarila na medzinárodnej súťaži plaveckých nádejí Vianočná hviezda v Spišskej Novej Vsi.

Získala šesť medailí, z toho štyri zlaté. Tým, ktorí by ju chceli napodobniť, vtedy odkázala: „Nič nie je nemožné. Treba pravidelne športovať, vydržať trénovať a určite to pôjde.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Od plaveckej školy to dotiahla až na účasť na EYOF v Baku